Zloději poničili dům, aby ukradli veterány

Blatná (Strakonicko) – O sbírku historických motocyklů přišel sběratel z Blatné na Strakonicku. Z garáže, která sloužila jako depozitář a dílna, je zloději ukradli na počátku týdne. Dovnitř se dostali neslýchaným a obzvlášť drzým zůsobem – probourali zeď a unikátní motocykly vytáhli dírou. Kdo veterány ukradl, kriminalisté zatím nevědí. Zmizela například červená Jawa 250 z roku 1948 nebo německý vojenský motocykl z roku 1939.

Díru po zlodějích už stačil sběratel zazdít. V suti pod oknem jsou ale stále patrné stopy po kolech motocyklů. Zločinci, kteří do garáže vlezli ze zahrady, ničili zeď nejméně hodinu, nikdo z okolí je však neslyšel.

Okradený majitel ale upozornil, že v žádném případě nešlo o náhodné vloupání. „Oni si dokonce vysekali díry i na řidítka, takže museli ty motorky přesně znát,“ uvedl sběratel. Stroje si ovšem mohli zloději vytipovat například při veteránské jízdě na Strakonicku, kde je majitel každoročně ukazoval. Podle policejní mluvčí Jaromíry Novákové mohou zloději za ukradené motocykly získat 255 tisíc korun.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle oslovených sběratelů se zloději pokusí ukradené motocykly prodat. Na domácím trhu to ale půjde velmi obtížně. „Těžko si někdo může do sbírky dát motocykl, který někde ukradl,“ zhodnotil sběratel Petr Hošťálek.

Na Strakonicku se nejedná o první krádež unikátních historických motocyklů. Před třemi lety přišel sběratel v Řepici o devět jednostopých veteránů. Škodu tehdy vyčíslil na dva miliony korun. Policisté je nikdy nedopadli.