Vláda zadá nový systém stavebního řízení

Vláda se rozhodla nepokračovat ve vývoji digitalizovaných systémů stavebního řízení spuštěných 1. července. Pracuje na vypsání nové zakázky, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Nové systémy, které se nebudou dále vyvíjet, bude podle něj možné dočasně používat souběžně s těmi starými. Kabinet také uvolnil tři miliardy korun na odstraňování následků povodní.

Letos spuštěné systémy stavebního řízení, které se nebudou dále vyvíjet, bude zatím možné dočasně používat souběžně s původně využívanými systémy. Přechodné období bude podle Kupky datováno zpětně od 1. července letošního roku a potrvá do posledního dne roku 2027. „To znamená, že nový systém by měl být spuštěn nejpozději 1. ledna 2028,“ ujasnil ministr. V příštím roce končí mandát současné vlády, takže termín spuštění systému připadá až na období příštího kabinetu.

Vláda plánuje nyní pracovat na vypsání zakázky na nový systém. „Jsou tam tři roky na to, aby Česká republika dokázala vytvořit základní procesní analýzu, která určí, co má být na konci celého systému, co ten systém má umět,“ doplnil Kupka. Ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN) uvedl, že letos spuštěné digitalizované systémy byly v některých směrech funkční, a proto vítěz nové zakázky bude moci využít jejich části a dále na nich stavět, pokud uzná za vhodné.

Otestovaný a zmonitorovaný systém by měl být podle Kulhánka zcela hotový za 32 až 38 měsíců. Bude nutné vypsat výběrové řízení, vypracovat zadávací dokumentaci, návrh vysoutěžit a následně zrealizovat. Hodnota celého projektu podle něj zatím nebyla vyčíslena, pohybovat by se mohla ve vyšších stovkách milionů korun.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Podle Kupky byl kromě technického stavu systémů problém se zadáním zakázky na jejich vytvoření, které se neuskutečnilo v souladu se zákonem. Pochybení potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Krajský soud v Brně. Systém v některých ohledech podle ministra neodpovídá platnému stavebnímu zákonu a data o propustnosti, které systém vykazoval, nemusely kvůli špatným funkcím odpovídat realitě.

Prodloužením realizace digitalizace stavebního řízení se podle Kulhánka Česká republika dostává do problému kvůli plnění milníků z Národního plánu obnovy. Bude tak třeba jednat se zástupci Evropské komise nad tím, jak minimalizovat rizika dopadu na omezení čerpání podpory z tohoto programu.

Předchozího ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) odvolal 30. září na návrh premiéra Petra Fialy (ODS) z funkce prezident Petr Pavel. Návrh Fiala zdůvodnil právě špatně fungující digitalizací stavebního řízení.

Tři miliardy na odstraňování následků záplav

Vláda na středeční schůzi jednala rovněž o následcích zářijových povodní. Na jejich odstranění uvolnila tři miliardy korun. Miliarda je určena na pomoc domácnostem, dvě miliardy na obnovu vodovodů, kanalizací a čističek, informoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Peníze pro domácnosti podle něj odešle vláda prvním obcím v pátek.

Ministři už dříve rozhodli, že každá domácnost postižená povodněmi dostane v průměru 40 tisíc korun. Rozdělení peněz mezi jednotlivé domácnosti budou mít na starosti obce, které samy posoudí výši podpory pro konkrétní lidi podle toho, nakolik je povodně zasáhly, zopakoval Hladík.

Návrh smlouvy mezi Českem a Vatikánem

Kabinet ve středu také kývl na návrh smlouvy mezi Českem a Vatikánem, oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (nestr.). Smlouva podle něj nijak neupravuje majetkové poměry státu ke katolické církvi a je potvrzením vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Vatikánem.

Smlouva chrání svobodu vyznání občanů a právně ukotvuje například duchovní služby v sociálních a zdravotnických zařízeních nebo ve vězeních a v armádě, uvedl šéf diplomacie.

Kabinet má uzavření smlouvy ve svém programovém prohlášení. Česko je jednou z posledních evropských zemí, která nemá vztahy s centrem katolického světa upravené dohodou. Parlament smlouvu v roce 2003 neschválil, protože mu připadalo, že je nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví.