Poslanci podpořili úlevy pro podnikatele i ochranu lidí v bytové nouzi

Úvodním kolem projednávání prošel ve sněmovně návrh zákona o podpoře bydlení, který má vytvořit systémovou podporu pro lidi ohrožené bytovou nouzí. Poslanci také podpořili úlevu u záloh na sociální pojištění pro nové podnikatele a rovněž návrh, aby společnosti s cennými papíry obchodovanými na burzách měly ve vedení aspoň třetinu žen. Zabývali se i návrhem na odvolání Lubomíra Veselého z Rady České televize kvůli některým jeho výrokům. Na následné mimořádné schůzi svolané z koaličního podnětu pak podpořili v prvním kole novely o audiovizi a o spotřebních daních.

Zákon o podpoře bydlení se podle ministerstva pro místní rozvoj (MMR) zaměřuje především na rodiny s dětmi a seniory, u kterých nejvíce hrozí ztráta běžného bydlení. Lidí ohrožených bytovou nouzí a souvisejícími potížemi je podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) v tuzemsku asi 1,6 milionu. „Je to zákon, který může pomoci řešit situaci po celé České republice i svými preventivními nástroji,“ řekl.

Návrh uvádí, že vyhovujícím bydlením se rozumí bydlení v bytě na základě právního důvodu k užívání za účelem zajištění bytové potřeby, které je přiměřené potřebám členů domácnosti. Vyhovujícím bydlením nebude mimo jiné bydlení s člověkem, který se dopustil násilí na členu domácnosti.

Zákon počítá například se vznikem kontaktních míst v obcích s rozšířenou působností, která budou poskytovat poradenství směřující k prevenci ztráty bydlení. Vzniknout má také dobrovolný systém garancí pro soukromé majitele bytů, takzvané bydlení s ručením, a finančních příspěvků pro obce, které pronajmou své byty lidem v bytové nouzi. Norma dále předpokládá asistenci v bydlení, která podpořeným domácnostem pomůže udržet si bydlení a zároveň minimalizuje rizika pro majitele a sousedy. V případě bydlení s ručením bude poskytovatel tohoto bydlení vlastníkům ručit za úhradu nájemného a služeb, pokud je nezaplatí nájemce.

Předloha odolala opozičním návrhům na zamítnutí nebo vrácení. Zástupci opozičního ANO mimo jiné tvrdí, že návrh vynechává osoby, které sice na bydlení dosáhnou, ale náklady jsou pro ně vysoké. Stát se podle nich stává obchodníkem s chudobou a může zhoršit situaci v místech, kde je větší množství vyloučených lokalit. Obce s rozšířenou působností podle nich také nemají vhodné prostory, které by mohly vyčlenit, a návrh je „socialistický experiment“.

„Nepřináší nám (zákon) absolutně žádné byty do systému, řeší současný stav a de facto stát si pořizuje realitní kancelář za 1,5 miliardy korun,“ kritizovala poslankyně Eva Fialová (ANO).

Úlevy u záloh na sociální pojištění pro nové podnikatele

Sněmovna v úvodním kole podpořila také koaliční poslaneckou novelu o pojistném na sociální zabezpečení, která předpokládá, že začínající podnikatelé nebudou muset po určitou dobu od zahájení samostatné výdělečné činnosti platit zálohy na sociální pojištění.

Předloha podle předkladatelů zavádí princip „platím, až vydělám“. Začínající podnikatelé by nemuseli hradit zálohy na sociální pojištění v roce zahájení činnosti a v následujícím roce. Celou částku by odvedli při ročním zúčtování. Odpadlo by zároveň penále z případného dluhu na zálohách. Za začínající podnikatele by se považovali i ti bývalí, kteří neprovozovali samostatnou výdělečnou činnost nejméně pět předchozích let. Opatření by se nevztahovalo na podnikatele, kteří se přihlásili u finančního úřadu ke vstupu do paušálního režimu. Novela by měla být účinná od příštího roku.

Opoziční hnutí ANO a SPD zablokovala návrh, aby dolní komora schválila novelu zrychleně už v prvním čtení. Chtějí další diskusi. ANO tvrdí, že novela nesníží živnostníkům povinnost odvodu pojistného ani o korunu, SPD si postěžovala na byrokracii, kterou podle ní zahájení podnikání obnáší. Předlohu teď posoudí sociální a rozpočtový výbor.

Třetinové zastoupení žen ve vedení velkých firem

Úvodním kolem prošel ve sněmovně i vládní návrh, který reaguje na evropskou směrnici o zlepšení genderové vyváženosti mezi členy orgánů kotovaných společností. Velké společnosti, jejichž cenné papíry se obchodují na burzách, by měly podle něj zajistit vyvážené zastoupení žen a mužů ve svém vedení. Ženy by v něm měly tvořit aspoň třetinu a výběr členů představenstva a rad by musel mít jasná a jednoznačná pravidla.

Podle návrhu se může emitent odchýlit od požadavku na minimální podíl žen, ale jen v zájmu plnění jiných cílů politiky rozmanitosti nebo z důvodů hodných zvláštního zřetele. Upozaděný kandidát méně zastoupeného pohlaví, kterého firma do vedoucí pozice navzdory zákonu nevybere, se bude moci u soudu domáhat přiměřeného zadostiučinění.

Navrhovaná úprava by měla při nabytí účinnosti dopadnout na tyto společnosti – ČEZ, Komerční banka, Moneta Money Bank., Philip Morris ČR, Kofola ČeskoSlovensko a Colt CZ Group. 

Spor o odvolání Veselého z Rady ČT

Poslanci se přeli o návrhu na odvolání Lubomíra Veselého z Rady České televize (ČT). Odvolání, které doporučil před měsícem mediální výbor, zdůvodnil předkladatel Jan Jakob (TOP 09) celou řadou Veselého „nekorektních, urážlivých a mnohdy i vulgárních výroků“.

Skupina poslanců ANO a SPD v oponentní zprávě označila Jakobovy argumenty za souhrn subjektivních názorů. Z opozice také zaznívaly hlasy o údajných totalitních praktikách vládního tábora. Hnutí SPD si pak vyžádalo přestávku. Kdy se sněmovna k debatě o návrhu na odvolání Veselého vrátí, není jasné. Nejdřív by to mohlo být v pátek.

Podporu asi budou moci získat i tvůrci videoher

Na odpolední mimořádné schůzi podpořili poslanci v prvním čtení novelu zákona o audiovizi, podle níž by se o státní podporu mohli ucházet vedle filmařů také tvůrci videoher či animovaných děl. Předloha také zjednodušuje poskytování filmových pobídek pro zahraniční i české produkce na natáčení v Česku a zajišťuje jejich předvídatelnější financování.

Nynější Státní fond kinematografie novela mění na Státní fond audiovize. Čtyři samostatné rady fondu budou rozhodovat o podpoře projektů pro kinematografii, pro televizní díla, pro animovaná audiovizuální díla a videohry a pro infrastrukturu audiovize.

Předloha rovněž upravuje poplatky, které jsou příjmem fondu. Odvody se budou hradit i ze služeb VOD (video on demand), jako jsou Netflix nebo Disney+. Dosud neplatily nic, pokud nesídlily v Česku. Novelu nyní posoudí členové kulturního a mediálního výboru.

Navrhované změny vyjdou stát podle zdůvodnění zhruba na 510 milionů až 560 milionů korun. Stát dotuje fond stejnou částkou, kterou fond vybere na audiovizuálních poplatcích. Zavedením a zvýšením poplatků tak naroste dotace podle ministerstva kultury až o 150 milionů na 350 milionů korun ročně. Novela také počítá se zvýšením rozpočtu na filmové pobídky o 400 milionů korun, zhruba o deset milionů korun více bude potřeba na provoz fondu.

Snazší přístup k nižší spotřební dani pro minipivovary

Sněmovna také podpořila předlohu o spotřebních daních, která zmírňuje pravidla pro uplatnění nižší sazby této daně pro majetkově nebo personálně propojené minipivovary. K dalším bodům novely patří zjednodušení administrativy při oznamování změny cen cigaret pro spotřebitele a úprava vratky daně z takzvané zelené nafty zemědělcům, kteří budou moci žádat o vratku daně dvakrát ročně.

Návrh obsahuje i další změny, například revizi vratek spotřební daně ozbrojeným silám a diplomatům. Naopak neobsahuje daň z tichého vína. Její zavedení žádá část koaličních stran, podporuje ho také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Návrh odmítají lidovci.