Opozice opět blokovala debatu o korespondenční volbě. Okamurovo vystoupení trvalo skoro jedenáct hodin

Události: Opozice dál blokovala debatu o korespondenční volbě (zdroj: ČT24)

Sněmovna ve čtvrtek v devět hodin večer přerušila debatu o koaličním návrhu na uzákonění možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Skoro celý jednací den vyplnilo zjevně obstrukční vystoupení předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury, který hovořil téměř jedenáct hodin. Navrhl zamítnutí novely. Podle něj je účelová a není v souladu s ústavou. Po něm vystoupil už jen předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO), který varoval před zvýšením polarizace ve společnosti. Koalice svůj návrh hájí a oponuje tím, že krajané žijící v zahraničí budou moci snáze uplatnit své volební právo. K úvodnímu kolu diskuse o volbě poštou se poslanci opět vrátí v pátek ráno.

Okamura uvedl, že navrhovaná korespondenční volba není v souladu s ústavou ani s listinou práv a svobod. Poukazoval na to, že volba má být osobní, tajná a svobodná. Předloha podle předsedy SPD navíc zakládá nerovnost mezi Čechy žijícími v tuzemsku a těmi, kteří žijí v cizině a navíc neplatí v Česku daně a mnohdy už neumějí ani česky.

„Pro SPD jsou prioritou čeští občané, aby měli více peněz, bezpečí a spravedlnosti,“ prohlásil před poslanci. Navrhl zamítnutí volby poštou pro Čechy v cizině už v závěru nynějšího prvního čtení.

„Ten váš zákon je další krok k totalitě,“ prohlásil Okamura. Vidí za ním nynější „tragické volební výhledy“ vládních stran pro sněmovní volby v příštím roce. SPD v této souvislosti podle Okamury také navrhne, aby se na ně korespondenční volba ještě nevztahovala. Lídr SPD se věnoval navrhovanému mechanismu volby poštou, jenž podle něho umožňuje mimo jiné to, aby volební hlas odeslal za voliče někdo jiný. Varoval před rozkolísáním volebního systému.

Okamura překonal svůj loňský rekord v délce projevu

Okamura vystoupením překonal svůj loňský rekord v délce projevu ve sněmovně, kdy 28. února při projednávání vládního návrhu o snížení valorizace důchodů mluvil sedm hodin a sedm minut. Jeho čtvrteční obstrukční projev trval deset hodin a čtyřiačtyřicet minut bez pauzy.

Po Okamurovi vystoupil s delší řečí už jen zpravodaj novely Vondráček. Rovněž on využil přednostního práva. Poštovní hlasování podle Vondráčka nikdy plně nenaplní ústavní principy tajnosti, svobody a osobní volby. Poslanec ANO varoval před dalším zvýšením polarizace ve společnosti, projev nedokončil.

Ve středu debata zabrala zhruba 13,5 hodiny čistého času. O slovo se do řádné diskuse hlásilo na konci jednacího dne pět desítek poslanců, jejich počet přes den dokonce rostl. Mnoho času totiž vyplnily i polemiky prostřednictvím krátkých poznámek. Do řádné diskuse se ve čtvrtek k 13:00 hlásilo 62 poslanců, od zahájení schůze jejich počet stále vzrůstal. Jednání bude pokračovat pravděpodobně i v pátek.

Korespondenční hlasování by se mohlo týkat podle vlády kolem půl milionu českých občanů žijících v zahraničí. Půjde o Čechy dlouhodobě usazené v zahraničí, ale i o ty, kteří vyrazili do ciziny kvůli studiu nebo zaměstnání. Sami předkladatelé v důvodové zprávě píšou, že českých občanů žije v zahraničí několik set tisíc a jejich zájem o volbu poštou nelze odhadnout. Očekává se však zvýšení zájmu o hlasování.

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Opoziční zástupci kromě jiného tvrdí, že koalice prosazuje korespondenční volbu účelově ve svůj prospěch jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale.