Sněmovna souhlasí s rozvojem labské vodní cesty. Vláda také čelila interpelacím poslanců

Česko-německá dohoda o Labi (zdroj: ČT24)

Poslanci ve čtvrtek v úvodním kole podpořili smlouvu s Německem o údržbě a rozvoji labské vodní cesty. Ta mimo jiné stanoví základní parametry pro fungování vodní cesty z Pardubic do Hamburku. Sněmovna se také věnovala interpelacím. Premiér Petr Fiala (ODS) se při nich vyjádřil k ukončení česko-slovenských mezivládních konzultací, které podle něj neznamená, že se nebudou konat jiná jednání či debaty o spolupráci.

Česko bude muset zajistit plavební parametry pro úsek z Ústí nad Labem ke státním hranicím s Německem. Návazně na to by mezi Ústím nad Labem až Pardubicemi měla být možná plavba s hloubkou až 230 centimetrů. Poslankyně Klára Kocmanová (Piráti) se pozastavovala nad tím, že Německo by na svém území řeky mělo zajišťovat hloubku plavební dráhy 140 centimetrů.

Na německé straně jde podle Kocmanové o rozumné využívání řeky. „Kdybychom měli stejné podmínky pro Českou republiku, neměla bych problém,“ uvedla. V Česku by byla podle Kocmanové nutná výstavba dvou nových plavebních stupňů. Podle Michala Kučery (TOP 09) smlouva budování jezů automaticky neznamená, na Česko ale klade větší nároky. „Z mého pohledu je smlouva, jak ji připravila minulá vláda, nevyvážená,“ řekl.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) poukazoval na to, že Labe v Česku má na většině úseků lepší plavební poměry než v Německu. Dohoda zavede podle něho jasná pravidla, jak se budou oba státy o tok starat. „Lodní doprava patří mezi nejekologičtější druhy dopravy,“ zdůraznil.

Fiala: Společné jednání vlád je mimořádným formátem

Co se interpelací týče, poslanci se dopoledne vypořádali s dvěma dotazy Martina Kolovratníka (ANO) na ministra dopravy Martina Kupku (ODS). Týkaly se vyhlášky o certifikaci pozemních leteckých zařízení a některých okolností výstavby dálnice D35. Uzavřeli také dotaz Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) o novém uspořádání pracovních míst platném od ledna.

Odpoledne dotazům poslanců čelil premiér Fiala a další členové vlády. Premiér se na dotaz Tomáše Kohoutka (ANO) vyjádřil k avizovanému ukončení česko-slovenských mezivládních konzultací. Společné jednání vlád je podle Fialy mimořádným a nadstandardním formátem. Skutečnost, že se neuskuteční konzultace českého a slovenského kabinetu, neznamená, že se nebudou konat dvojstranná jednání a debaty o spolupráci v konkrétních oblastech. Se Slovenskem, ale také s Maďarskem má Česko podle Fialy společné zájmy například v energetice, migraci, zemědělství a dopravě.

Rakušan zase v reakci na interpelaci poslance ANO Huberta Langa sdělil, že aktérům srazu tuningových vozidel z posledního únorového víkendu, kteří se dopustili protiprávního jednání v Jičíně a Praze, hrozí sankce v rámci správního řízení. Policie podle ministra prověřuje záznamy z akce včetně záběrů z městských kamer a důkladněji se připravuje na další podobné srazy, z nichž nejbližší má být tento víkend v Plzeňském kraji.