Jurečka ví o dvou zájemcích o Liberty

Ministr práce a sociálních věcí Jurečka o náhradách mezd pro zaměstnance Liberty Ostrava (zdroj: ČT24)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ujistil, že pomoc zaměstnancům Liberty Ostrava je v tuto chvíli prioritou. Řekl to po úterním jednání s představiteli odborů i úřadu práce o situaci v hutní společnosti. Kolik pracovníků v Liberty zůstane, bude záležet na tom, jaký investor firmu získá, dodal ministr. Šéf odborového svazu KOVO Roman Ďurčo vyzval zaměstnance, aby nepodávali výpovědi. Podnik je v insolvenci a většina jeho provozů od Vánoc stojí. Stovky zaměstnanců v pondělí podaly žádost o náhradu nevyplacené mzdy. Dokumenty zpracovávají přímo v areálu podniku týmy pracovníků úřadu práce.

Stát bude podle Jurečky hledat cestu, jak by případně mohl vyplácet zaměstnancům mzdy déle než tři měsíce, aby je v podniku udržel. „Pokud se má podnik znovu rozjet, tak potřebujeme lidi udržet, aby nepodávali hromadné výpovědi. Děláme maximum pro to, abychom složitou a vypjatou situaci dokázali pomoci co nejlépe zvládnout, aby lidé mohli v průběhu prázdnin nastoupit do nové Liberty s novou perspektivou,“ řekl.

Podle Jurečky by byl „ideální scénář“, kdyby se případní investoři mohli co nejdříve seznámit se stavem provozů a podali svou nabídku. „Já vím o dvou velmi vážných zájemcích. Že se v tom příštím, možná přespříštím týdnu objeví další, nelze vyloučit,“ řekl šéf resortu.

Podle ministra je cíl lidi udržet, aby nový zájemce mohl po nástupu výrobu spustit a nemusel nové pracovníky hledat. Řekl, že ví o dvou zájemcích o hutní podnik. Nevyloučil, že by se mohli hlásit ještě další. Doufá, že by se výroba mohla obnovit o prázdninách. „Vnímáme pozitivně, že se tu objevují strategičtí investoři. Pevně věřím, že se podaří zachovat co nejvíc pracovních míst,“ uvedl Ďurčo.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Vojtěch Munzar (ODS) v současné situaci vidí několik neznámých, uvedl v pořadu Události, komentáře. Zaprvé podle něj není jasné, jak dlouho bude insolvenční řízení trvat, zadruhé není jisté, zda zmiňovaní dva zájemci nabídky využijí. Také je podle Munzara pravděpodobné, že případný nový majitel bude muset provést reorganizaci podniku. Celkově mu však postup státu v pomoci podniku a jeho zaměstnancům „dává smysl“.

Události, komentáře: Jan Hrnčíř (SPD) a Vojtěch Munzar (ODS) o situaci v Liberty Ostrava (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Hrnčíře (SPD) je hlavní problém v důvodech současné insolvence. Ta podle něj sahá až do „zpackané privatizace“, nicméně svůj podíl na problému má i Green Deal a emisní povolenky, míní. „Hutě byly ziskové, dokud nepřišly dopady Green Dealu v podobě emisních povolenek a dekarbonizace,“ vyjádřil v Událostech, komentářích své přesvědčení poslanec s tím, že v tuto chvíli stát nemá mnoho možností, jak vstupovat do soukromého podniku.

Do práce v huti někteří zaměstnanci stále dochází

Zaměstnanci mohou o náhradu za nevyplacené mzdy žádat od pondělí. První den to podle generálního ředitele Úřadu práce Daniela Krištofa udělalo 437 lidí. O možném prodloužení výplaty o měsíc či dva chce Jurečka jednat s lídry koaličních stran. Připravil by pak rychlou novelu zákona, která by to umožnila. Náhradní mzdy by mohl úřad práce začít zaměstnancům vyplácet už v příštím týdnu, sdělil Krištof.

Podle Krištofa většina lidí žádá o náhradní výdělek rovnou za celé tři měsíce. Upřesnil, že tříměsíční výdaje včetně odvodů by mohly činit kolem miliardy korun. Podotkl, že i pro tyto případy se platí odvody ze mzdy na politiku zaměstnanosti. Zaměstnavatel na ni z vyměřovacího základu zaměstnanců posílá 1,2 procenta.

Hutní společnost Liberty Ostrava, která na sebe nedávno sama podala insolvenční návrh, má téměř pět tisíc zaměstnanců. Převážná část je ale od prosince doma. Huť v insolvenčním návrhu uvedla, že je v platební neschopnosti a její závazky po lhůtě splatnosti, které není schopna plnit, převyšují pět miliard korun. S hospodářskými potížemi se podnik potýká od loňského podzimu. Od prosince, kdy společnost Tameh Czech zastavila huti dodávky energií, většina provozů Liberty stojí.

Podle mluvčí společnosti Kateřiny Zajíčkové do práce v huti nyní chodí denně v průměru 1500 lidí. Funguje výroba svodidel, důlních výztuží, zinkovna a rozjíždí se i středojemná válcovna.

Zaměstnanci mohou požádat o půjčku kraj

Zaměstnanci Liberty mohou také požádat o bezúročnou půjčku od Moravskoslezského kraje, ten začal přijímat žádosti právě v úterý. Každý si může půjčit 25 tisíc korun s tím, že částku musí vrátit najednou do konce roku. Kraj má na půjčky připraveno 125 milionů korun, řekl moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO).

„Každý čtvrtek bude rada kraje schvalovat půjčky, které do té doby dorazí, tak aby v pátek mohly probíhat výplaty a nejpozději v pondělí další týden měli lidé peníze na účtech. Jsme přesvědčení o tom, že kdo rychle dává, dvakrát dává, a lidé, kteří se dostali do tíživé situace – musím podotknout, že ne vlastní vinou, ale nezodpovědným přístupem současného majitele Liberty – si nezaslouží, aby se ta situace prohlubovala,“ řekl hejtman.

Každý zaměstnanec Liberty může o krajskou půjčku požádat jednou. Musí být zaměstnancem huti k 31. květnu tohoto roku a musí mít trvalý pobyt na území kraje. Formulář zájemci najdou na webových stránkách kraje.