Zaměstnanci Liberty žádají o náhradu mzdy

Události: Stovky zaměstnanců Liberty Ostrava začaly žádat o náhradu mzdy (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci hutního podniku Liberty Ostrava, který je v platební neschopnosti, mohou od pondělí podávat žádosti o náhradu mzdy u úřadu práce (ÚP). Firma, která na sebe minulý týden podala insolvenční návrh, uvedla, že zaměstnancům při podávání žádostí o uspokojení mzdových nároků v rámci státního systému ochrany zaměstnanců poskytne podporu. Podle posledních dat má podnik asi pět tisíc zaměstnanců, většina z nich je od prosince doma.

Zástupci úřadu práce přijeli za zaměstnanci Liberty do podniku, lidé mohou žádosti podávat v tamním školicím středisku. Mohou žádat o náhradu mezd za čtvrt roku, tento měsíc je přitom první, kdy výplaty v termínu nedostali.

Redaktorka ČT Pavla Šamaj uvedla, že Úřad práce v Ostravě posílil personál. „Své zaměstnance přeskupil sem do školicího střediska před Liberty Ostrava, kde se počínaje devátou hodinou otevře provizorní kontaktní centrum, kde budou moci zaměstnanci žádat o ušlou mzdu,“ vysvětlila krátce před 8:30.

Tři čtvrtě hodiny před otevřením školicího střediska se na místě tvořily dlouhé fronty. Ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě Petr Prokop řekl, že zaměstnancům úřad práce doporučil, aby chodili postupně. Očekává se, že právě v pondělí bude nápor největší. „Máme takovou představu, že bychom v prvopočátku uspokojili ty, kteří jsou většinou v nějaké finanční tísni,“ vysvětlil. Ujistil, že zaměstnanci mají spoustu času, a to až do konce listopadu.

Mluvčí huti Ivo Štěrba popsal, že zaměstnance v pondělí pouštěli po menších skupinkách. Personalisté s nimi ověřili potřebné doklady, pomohli jim s vyplněním žádostí. Celý proces zabral okolo deseti minut. „Od úterý už by měl fungovat rezervační systém. To znamená, že zaměstnanci by nemuseli stát a čekat venku,“ dodal.

Prokop také prohlásil, že pro zaměstnance ÚP by přijímání žádostí o náhradu mzdy nemělo být nijak náročné. „Je to jeden list papíru, který je třeba vyplnit. Poprosili jsme kolegy z personálního oddělení Liberty, aby se pokusili to předvyplnit přímo tady ve školicím středisku. Potom už půjdou přímo za zaměstnanci úřadu práce a doplní dlužné mzdy, tedy konkrétní částky,“ nastínil ve vysílání ČT24.

Předpokládá však, že zaměstnanci dostanou peníze nejdříve za 30 dní. „Uděláme maximum pro to, aby se to maximálně zrychlilo,“ řekl. Žádosti se vyřizují v součinnosti s personalisty Liberty. Lidé mohou úřad žádat o náhradu mezd za tři měsíce, tento měsíc je první, kdy výplaty v termínu nedostali. Dostat mohou maximálně 65 011 korun za měsíc.

„Podle našich zkušeností obvykle v dřívějších případech většina zaměstnanců žádala s časovým odstupem o celé tři měsíce náhrady mzdového nároku zpětně, ale pokud je někdo v kritické finanční situaci, budeme připraveni poskytnout náhradu již za květen,“ potvrdil Prokopova slova generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof. Liberty už dříve v restrukturalizačním plánu uvedla, že náklady na mzdy činí měsíčně téměř tři sta milionů korun.

Odborový předák Liberty Zegzulka k vyplacení mezd (zdroj: ČT24)

Kontaktní místo otevřené celý den

První den fungování má být kontaktní místo otevřeno od 9:00 do 15:00, v následujících dnech se bude otevírat ještě o hodinu dříve. „V případě potřeby jsme schopni to operativně upravit. Předpoklad je, že v tomto počtu tady budeme čtrnáct dní,“ sdělil šéf ostravského úřadu.

„Zatím jsme nezaznamenali větší problémy. Ta fronta je dosti dlouhá, ale má to nějaký systém, má to posun,“ řekl odborový předák Petr Zegzulka. Dodal, že se počítá se zhruba 400 zaměstnanci denně. „Ten, na kterého se nedostane, dostane registrační číslo a bude odbaven v dalších dnech,“ sdělil ČT.

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) už v pátek informoval, že kraj poskytne zaměstnancům Liberty bezúročnou půjčku 25 tisíc korun. Žádosti bude úřad přijímat rovněž od pondělí, na jeho webových stránkách má být zveřejněný speciální formulář. Bělica se nechal slyšet, že předpokládá, že první půjčky kraj vyplatí do konce tohoto týdne. Od pátku také funguje infolinka 800 023 800, na které krajský úřad poskytuje zaměstnancům finanční a sociální poradenství.

Hejtman potvrdil, že o půjčku se už přihlásilo 45 zaměstnanců Liberty. „Na poradě vedení jsme se dnes s kolegy dohodli, že budeme každý čtvrtek zasedat ve formátu rady kraje tak, abychom žádosti mohli schvalovat. Potom nejpozději v pátek bude realizace přímo v Liberty, kde na kontaktním místě si lidé budou moci vyzvednout smlouvy. Nejpozději následující týden v pondělí budou mít peníze na účtu,“ popsal v pondělí.

Půjčka je podle Bělici připravena pro každého zaměstnance hutního podniku. Kraj ale nepředpokládá, že by si o peníze zažádal každý z pěti tisíc zaměstnanců Liberty.

Bělica také uvedl, že pokud by se pro hutní společnost nenašel kupec a podnik padl, byl by to pro Moravskoslezský kraj velký sociální problém. „Věřím, že k tomu nedojde,“ dodal moravskoslezský hejtman. Co by bylo se samotným areálem, zatím není jasné.

Podle mluvčí Liberty Kateřiny Zajíčkové do práce v huti nyní chodí denně v průměru 1500 lidí. Funguje výroba svodidel, důlních výztuží, zinkovna a rozjíždí se i středojemná válcovna. I s dceřinými firmami má Liberty Ostrava zhruba 5100 zaměstnanců.