Za vyhrožování likvidací členům vlády dostal muž tříletou podmínku

Muž, který loni v únoru na sociální síti vyhrožoval likvidací členům české vlády, souhlasil s tříletou podmínku. Dohodu o vině a trestu schválil i Krajský soud v Hradci Králové. České televizi to řekla jeho mluvčí Kateřina Podeszwová. Muž zveřejnil výhrůžky na ruské sociální síti VKontaktě, vládu tím chtěl přimět k neprodlužování nouzového stavu.

Soud muže uznal vinným z pěti trestných činů včetně vyhrožování teroristickým činem, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo popírání a ospravedlňování genocidy. „Obžalovaný I. S. se odsuzuje k odnětí svobody v trvání tří roků, jehož výkon se podmíněně odkládá na zkušební dobu čtyř roků,“ píše se v rozsudku, jehož část má Česká televize k dispozici.

Muži původně hrozilo až patnáctileté vězení, k trestné činnosti se ale přiznal a se státním zástupcem uzavřel dohodu o vině a trestu. V rámci ní má také zaplatit devadesát tisíc korun. „Obžalovaný i státní zástupce se vzdali práva na odvolání,“ doplnila mluvčí soudu Podeszwová.

Podle kriminalistů muž zveřejnil hrozby loni v únoru na sociální síti VKontaktě, což je ruská obdoba Facebooku. Výhrůžky likvidací navíc doplnil obrázky, které znázorňovaly násilí. Podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslava Ibeheje tím chtěl vládu přimět k neprodlužování nouzového stavu.

Policie řešila další podobné případy

Výhrůžky ministrům kvůli protiepidemickým opatřením policisté řešili i v dalších případech. Loni v lednu obvinili muže z toho, že na Facebooku vyhrožoval členům vlády nespecifikovaným atentátem. Na sociální síti hrozil smrtí i policistům, jednomu z ministrů pak posílal výhružné e-maily. I on se k trestné činnosti přiznal.

Kvůli příspěvku na Facebooku čelil obvinění i řidič kamionu z Pardubicka, který vyhrožoval, že pokud se neotevřou restaurace a bary, tak vjede kamionem do lidí podobně jako masová vražedkyně Olga Hepnarová. I on přistoupil na dohodu o vině a trestu a soud ho loni v březnu potrestal dvouapůlletým podmíněným trestem.