Vláda rozvolňuje, deváťáci se mohou vrátit do škol. Velké letní festivaly ale nebudou

Deváťáci se budou od 11. května moct vrátit do škol, aby se mohli připravovat na přijímací zkoušky. Rozhodla o tom ve čtvrtek vláda při jednání o další vlně rozvolňování podmínek chování v epidemii. Od 11. května se také budou moci konat společenské, sportovní a kulturní akce s účastí do 100 osob. Velké letní festivaly ale letos v létě kvůli koronaviru nebudou.

Žáci devátých tříd se budou od 11. května moct vrátit do škol, aby se mohli připravovat na přijímací zkoušky. Bude to dobrovolné a scházet se žáci budou moct na konzultacích do 15 osob. O změně informoval na tiskové konferenci po zasedání vlády ministr školství Robert Plaga (ANO).

K 11. květnu bude obnovena také činnost zájmových kroužků mládeže, a to v počtu do 15 lidí. Do provozu se vrátí i školské poradny. Ve stejný den bude možná i osobní přítomnost dětí na výuce v základních uměleckých školách a jazykových školách ve skupinách do 15 osob.

Na vysoké školy se budou moct od 11. května vrátit studenti všech ročníků ve skupinách do 15 lidí. Omezení počtu se nevztahuje na praktickou výuku a praxi. V omezeném režimu už fungují vysoké školy od minulého a tohoto pondělí. Společné aktivity nyní mohou ale plnit pouze nanejvýše v pěti lidech.

Podmínky návratu do škol v době epidemie koronaviru pro poslední ročníky základních škol budou podobné jako v případě závěrečných ročníků středních škol, které se připravují k maturitám a závěrečným zkouškám.

Podrobněji podmínky, které budou muset školy pro návrat žáků splnit, vysvětlí ministr školství Plaga společně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) v pátek.

Tisková konference po jednání vlády 30. dubna (zdroj: ČT24)

Způsob výuky pro deváťáky je zatím nejasný, říká šéf asociace

Způsob fungování skupin pro deváťáky je zatím nejasný, reagoval na rozhodnutí vlády předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Není podle něj nyní zřejmé, jak by měla jejich příprava na přijímací zkoušky fungovat, kolik hodin a jaké předměty by se mohly ve škole vyučovat. Doufá, že ministerstvo tyto záležitosti ještě upřesní.

„My jsme do této chvíle počítali s tím, že se školy otevřou 25. května,“ uvedl k tomu Černý. K tomuto datu by se dle harmonogramu vlády pro uvolňování opatření proti koronaviru měli do škol vrátit v omezeném režimu mladší školáci. Deváťáci ale dostali možnost vrátit se do lavic o dva týdny dříve.

Z návrhu opatření ale podle Černého plyne řada nejasností. Upozornil, že ministerstvo návrat deváťáků zdůvodnilo přípravou na přijímací zkoušky. Není ale například jasné, zda by se ve školách měli věnovat jen češtině a matematice, ze kterých se skládá jednotná přijímací zkouška, nebo i dalším předmětům, a v jakém rozsahu.

Černý se domnívá, že po otevření škol pro deváťáky bude ochotná poslat do škol své děti i větší část rodičů mladších školáků. Zároveň ale podle něj budou mít školy k dispozici menší počet volných tříd z druhého stupně, a v některých tedy může vzniknout problém s nedostatkem prostoru pro menší kolektivy dětí, uvedl.

90’ ČT24 o uvolňování opatření ve školství (zdroj: ČT24)

Podle ministra školství Plagy mají školy volnost v tom, jak budou žáky devátých tříd na přijímací zkoušky připravovat. Uvedl to v pořadu Devadesátka ČT24, který se věnoval uvolňování opatření ve školství. 

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ve stejném pořadu ocenila, že žáci devátých tříd budou mít šanci se ve školách na přijímací zkoušky připravovat. Při rozvolňování opatření je však podle ní třeba více komunikovat se všemi aktéry.

Rozhodnutí vlády, že deváťáci mohou od 11. května opět do škol, uvítal ve vysílání ČT24 i poslanec Petr Gazdík (STAN). Školy by se však podle jeho názoru mohly v květnu pro žáky otevírat ještě rychleji. Žáci se podle něj ve svém volném čase stejně shlukují.

Roušky nebudou muset nosit děti ve školkách nebo herci

Nosit roušky nebudou od pátku muset děti od dvou do sedmi let v mateřských školách nebo dětských skupinách nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo. Povinnost se nově nebude vztahovat také na moderátory a redaktory vystupující v rozhlasových či televizních pořadech ve studiu a bez hostů nebo na osoby, jejichž aktuální duševní stav dodržování zákazu neumožňuje.

Umělci ale budou muset mít PCR test na koronavirus s negativním výsledkem, který není starší než čtyři dny. Pokud provádění díla trvá déle, budou muset umělci být testováni alespoň jednou za dva týdny. Mezi účinkujícími a dalšími osobami, tedy spolupracovníky či diváky, musí být dodržen dvoumetrový odstup.

Místo provádění či natáčení díla nebo pořadu musí být pravidelně dezinfikováno, v případě uzavřených prostorů také větráno. Pokud někdo z umělců či spolupracovníků má teplotu 37 stupňů Celsia a vyšší nebo jiné příznaky nemoci COVID-19, nesmí se provádění díla zúčastnit.

Už dříve dostali výjimku z nošení ochranných prostředků dýchacích cest řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté či děti do dvou let.

Zákaz pohybu na veřejnosti bez roušek či šátků platí od 19. března. Vláda se tehdy usnesla, že všem osobám zakazuje pobyt a pohyb mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest. Jako ochranné prostředky se počítají roušky, respirátory, ústenky, šátky, šály či jiné prostředky, které brání šíření kapének. 

Od 11. května se budou moci konat akce s účastí do 100 lidí

Od 11. května se budou moci konat společenské, sportovní a kulturní akce s účastí do 100 osob. Opatření se týká i provozu kin, divadel, koncertních síní či cirkusů, spadat do této kategorie budou i svatby. Dosud platí limit deseti osob, na základě debat epidemiologů je podle ministra zdravotnictví Vojtěcha možné dosavadní opatření proti šíření koronaviru rozvolnit.

Od 11. května se podle dřívějšího plánu vlády otevírají všechny obchody v nákupních centrech, zahrádky restaurací, kadeřnictví a kosmetická studia, muzea a galerie, zahrady zámků a hradů a venkovní prostory pro trénink sportovců profesionálů. Ministr Vojtěch ve čtvrtek řekl, že k venkovním sportovištím pro trénink se 11. května otevřou i vnitřní prostory.

Opatření se týká také bohoslužeb, kterých se od 11. května bude moci zúčastnit 100 lidí. Výjimkou bude mše v katedrále sv. Víta, která se uskuteční už 5. května za účasti prezidenta Miloše Zemana a pro níž vláda povolila počet 60 účastníků.

Velké letní festivaly letos kvůli koronaviru nebudou

Velké kulturní akce, hlavně hudební festivaly s tisíci účastníky, se však letos v létě v Česku kvůli koronaviru konat nebudou. Po jednání vlády to oznámil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Tisícihlavé mezinárodní festivaly je něco, co si hygienici ani ministerstvo zdravotnictví představit nedovedou. Říkám to definitivně. Budeme se samozřejmě bavit, co bude v létě možné. To vám ale teď neřekne nikdo z nás, protože to bude věcí toho, jak se vyhodnotí první krok (účast 100 lidí), jak se to projeví,“ řekl Zaorálek.

Vláda také schválila návrh zákona o tom, že místo vrácení vstupného budou moci organizátoři kulturních akcí dát zákazníkům vouchery na příští kulturní akci.

Zákon o možnosti odložení vrácení vstupného půjde podle Zaorálka v pondělí do sněmovny. „Nejrychleji, když všechno půjde optimálně, by mohl být schválen v polovině května,“ uvedl. Od okamžiku účinnosti zákona se začne počítat ochranná lhůta, podle návrhu zákona by byla až do 31. října příštího roku.

Znamená to, že bude možné odložit dobu, kdy pořadatelé buď vrátí peníze, nebo vystaví voucher. Ochranná lhůta má chránit organizátory kulturních akcí, pokud by po nich chtěli všichni najednou vracet vstupné.

Rozhodnutí vlády se může týkat takových akcí, jakou jsou Colours of Ostrava, Rock for People či Let it Roll. Jejich organizátoři již dříve řekli, že v případě zrušení odhadují ztráty na desítky milionů korun. Důležité pro budoucnost festivalů bude, zda budou chtít lidé hromadně vracet vstupné. Jen ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová odhadla ztráty na 30 až 50 milionů korun.