Veřejnosti se otevřel Hrzánský palác, první máj doprovázejí demonstrace v Česku i ve světě

První máj doprovázely v Česku demonstrace (zdroj: ČT24)

Česko si připomíná 1. máj – Svátek práce. V Praze i dalších městech se uskuteční shromáždění a demonstrace politických stran, organizují se majálesy, stavění máje, průvody a další akce. Návštěvníky například mimořádně přivítal Hrzánský palác v Praze, náhradní sídlo vlády, kde krátce žil i Tomáš Garrigue Masaryk.

Komentované prohlídky Hrzánského paláce v Loretánské ulici na Hradčanech, pojmenovaného po jednom z bývalých majitelů – hraběti Sigismundovi Valentinovi Hrzánovi z Harrasu, začaly v devět hodin. Vstup je zdarma bez předchozí registrace. Poslední skupina bude na prohlídku vypravena v šestnáct hodin.

V nejbližších dnech se 6. května veřejnosti otevře také zahrada Strakovy akademie a 8. května Lichtenštejnský palác.

  • Hrzánský palác stojí na místě původně gotického domu, který podle prvních zmínek patřil ve 14. století svatovítské kapitule a poté císařskému dveřníkovi. Ve druhé polovině 14. století budovu také vlastnil stavitel Parléř, který mimo jiné postavil Karlův most a podílel se na stavbě chrámu svatého Víta. Nový dům, který se stal základem nynějšího Hrzánského paláce, vznikl v 16. století a současnou vnější podobu získal v 18. století.
  • Koncem 19. století, tedy předtím, než se stal prezidentem, v paláci krátce žil Tomáš Garrigue Masaryk. V první polovině 20. století tam vznikla malířská škola a ateliér českého malíře a grafika Ferdinanda Engelmüllera. Pro reprezentační účely představitelů vlády byl palác radikálně přestavěn začátkem 50. let minulého století.
Hrzánský palác
Zdroj: Petr Malina/ČTK

Svátek práce si na Střeleckém ostrově v centru hlavního města připomínají sociální demokraté i komunisté. Předsedkyně pražské buňky komunistické strany Marta Semelová odsoudila v projevu kapitalismus, a naopak hájila socialismus. Terčem kritiky se stala i současná vláda. Odpůrci, které oddělovali policisté, vyzývali k postavení KSČM mimo zákon, při závěrečné Internacionále pak skandovali „hanba“.

Anarchisté na stejném místě uspořádali piknik, zhruba hodinu po poledni se vydali pochodem přes centrum na ostrov Štvanice, kde anarchistická akce pokračovala hudební produkcí. Průvod doprovázeli na trase policisté, kteří také zastavovali nebo řídili dopravu.  

Anarchisté skanodovali hesla „nejsme stroje, ani lidské zdroje“, „za svobodu, samosprávu, proti řádu, kapitálu“, „odpor žije, boj pokračuje“, ale i „vláda do ha*zlu a Putin pod zem“.

Piknik anarchistů na Střeleckém ostrově
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Demonstrace na Vítkově

Iniciativa Zachraňme náš stát zorganizovala mírový pochod z náměstí Republiky na Vítkov. Pod sochou Jana Žižky pak proběhla demonstrace. Organizátoři uvedli, že jejich cílem je podpořit spojování opoziční scény proti současné vládě a na podporu mírových jednání ve válce na Ukrajině.

Kromě činnosti kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) kritizovali zejména Evropskou unii, green deal, údajnou podporu válečného konfliktu na Ukrajině, podle nich „provládní“ mainstreamová média, vyjadřovali také názor, že v Česku je omezována svoboda slova. „Jsme nositelé hodně odlišných názorů, ale chceme ukázat, že jsou věci, které nás spojují,“ uvedl ke shromážděným publicista Ladislav Jakl. 

Na Letné u metronomu je ohlášena akce Chceme mír!, kterou pořádá uskupení Česká suverenita. Na Kampě se uskuteční studentský majáles. 

Ve Zlíně prvomájové oslavy navazují na baťovskou tradici. Prvomájový průvod vyjde od Baťova mrakodrapu, cíl bude na náměstí Míru. Do průvodu se zapojí členové různých spolků a organizací, lidé ponesou transparenty s dobovými hesly.

Svátek práce je mezinárodní dělnický svátek, který se první květnový den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho v roce 1889 zavedla II. internacionála na připomínku vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Anarchisté tvrdí, že je to původně jejich svátek, který si podle nich socialisté a komunisté neprávem přivlastňují.

Na Kubě letos jen střídmě

Demonstrace se v pondělí chystají i v řadě zemí po světě. Stávkovat se chystají například lidé v Řecku, kde bude částečně ochromena veřejná doprava v Aténách a nevyjedou trajekty a lodě z přístavů. Opět se zastaví i železniční doprava, která nefungovala několik týdnů v březnu po srážce vlaků, která si vyžádala 57 obětí. V řadě řeckých měst, včetně Atén a Soluně se konají prvomájové demonstrace.

Až patnáct tisíc lidí očekává policie večer v Berlíně na tradiční manifestaci nazvané Revoluční prvomájová demonstrace, na níž v předchozích letech docházelo i k násilnostem radikálů. Během dne se konají v Berlíně a dalších německých městech, například Lipsku či Hamburku, průvody, pořádané odbory, ale také levicovými či pravicovými extremisty.

Na 60 tisíc lidí přišlo na demonstraci ke Svátku práce v Madridu, uvedly podle deníku El País odbory, které akci organizovaly. Menší manifestace se konaly také v dalších španělských městech, například v Barceloně, Valencii či Bilbau. Mezi účastníky byli někde rovněž místní politici a v Madridu také několik ministrů španělské levicové vlády, koncem měsíce se totiž v zemi konají místní a regionální volby.

Ve Francii se odehrávají další masové protesty kvůli vládní důchodové reformě. Kvůli stávce dispečerů je tam zrušena i řada letů z oblastních i velkých letišť, včetně mezinárodních pařížských.

Turecká policie v pondělí zatkla 35 lidí, kteří se snažili dostat na istanbulské Taksimské náměstí, aby si tam připomněli Svátek práce. Mezi zatčenými je i několik novinářů, informoval opoziční server Duvar. Policie zatýkala i v provincii Diyarbakir na jihovýchodě země, kterou obývají z velké části Kurdové.

Jen menší připomínku Svátku práce chystají letos na Kubě, a to kvůli nedostatku paliva, který tuto karibskou zemí trápí několik týdnů. Poprvé od vítězství kubánské revoluce v roce 1959 se tak z ekonomických důvodů neuskuteční masové prvomájové oslavy v Havaně.