Z vesnice udělal moderní město. Na počest J. A. Bati budou mít Otrokovice v parku jeho sochu

Otrokovice na Zlínsku budou mít novou sochu Jana Antonína Bati. Chtějí vzdát hold podnikateli, který navázal na dílo svého nevlastního bratra Tomáše. Zasloužil se tak o rozvoj a moderní podobu města. Dílo vzniká v sochařském ateliéru Radima Hankeho.

Zlínský sochař Radim Hanke vytvořil dvě verze modelu sochy J. A. Bati. Tu, která se otrokovickým zastupitelům líbila víc, teď zvětšuje. „Ve skutečnosti bude mít zhruba dva metry dvacet centimetrů. Musím figuru postavit jakoby v aktu a pak ji budu oblékat,“ popsal sochař.

Nejprve důkladně studoval desítky archivních fotografií. Pak nakreslil desítky skic zamyšleného muže s kloboukem a lehkým úsměvem. „Pro mě to znamená především zodpovědnost, protože tvořím sochu, která by měla na místě stát sto, dvě stě let,“ řekl.

Jan Antonín Baťa se ujal vedení obuvnického impéria poté, co Tomáš Baťa v roce 1932 zahynul při letecké nehodě. Za Jana Antonína továrna i Zlín vzkvétaly. V roce 1941 odjel do Brazílie, kde později také zemřel. Nyní tam žijí jeho potomci. Národní soud v Československu jej po druhé světové válce označil v jeho nepřítomnosti za zrádce a kolaboranta. Majetek firmy znárodnil. Očištění se Baťa dočkal až v roce 2007. Z archivů mimo jiné vyplynulo, že jeho podniky financovaly československou vládu v Londýně a posílaly příspěvky v řádech desetitisíců liber či dolarů na protinacistické aktivity.

Jan Antonín Baťa
Zdroj: ČTK

Socha zakladatele obuvnického impéria Tomáše Bati staršího už v otrokovickém parku stojí. Nová socha jeho nevlastního bratra a pokračovatele Jana Antonína má stát na opačné straně, přímo naproti, aby se bratři dívali na sebe.

„Jan Antonín Baťa se největší měrou zasloužil o rozvoj Otrokovic. Ze zemědělské obce udělal průmyslové moderní město,“ řekla starostka Hana Večerková (ANO).

Na projektu spolupracuje Radim Hanke s architektem Ivanem Bergmanem. Slavnostní odhalení bronzové sochy na betonovém podstavci plánují Otrokovice na jaře 2022. Náklady přesáhnou půl druhého milionu korun. Město vyhlásilo veřejnou sbírku. Aktuálně je na kontě 300 tisíc korun.