Ve sněmovně vzniká kodex poslance, má nastavit mantinely chování zákonodárců

Události: Ve sněmovně vzniká etický kodex poslance (zdroj: ČT24)

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se v úterý zabýval kodexem poslance. Pravidla pro chování zákonodárců mají být sepsaná do konce roku. Politici chtějí dokumentem zamezit nadávkám a nevhodným situacím při jednání dolní komory. Na zavedení pravidel ale nepanuje shoda všech parlamentních stran.

Předloni v lednu sněmovna přerušila jednání, protože tehdejší poslanec Lubomír Volný vyhrožoval předsedajícímu „flákancem“. Dolní komora tehdy rozhodovala o prodloužení nouzového stavu. Volný se po incidentu odmítl omluvit.

O přibližně tři čtvrtě roku později – v polovině září 2021 – na sebe Volný upozornil znovu. Poté, co odmítl opustit řečniště, ho z jednacího sálu vyvedla ochranka. Ještě předtím stihl vyrvat mikrofon.

Emotivní situace se ve sněmovně objevují i v tomto volebním období. Třeba šéf hnutí ANO Andrej Babiš začátkem září nevybíravě kritizoval ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN). „Tahle nula, co tam sedí na konci, kdo ho zvolil, proč tu vystupuje tenhle zbytečný ministr? Nač tam je, tenhle parazit?“ hřímal Babiš.

Válková: Hranice je tenká

Nejen na podobné incidenty má reagovat Etický kodex poslance. Už několik týdnů na něm pracují zákonodárci z klubů ODS a ANO. Mandátový a imunitní výbor seznámili s jeho přípravou. Pracovní skupina se k němu sejde příští týden.

„Hranice mezi tím, co by měl mandátový a imunitní výbor projednávat a vyvozovat z toho nějaké důsledky včetně sankcí, a mezi tím, kde je to jenom takové, že vy nebo já bychom to neřekli, ale někdo jiný to temperamentně řekne, je velmi tenká,“ upozorňuje předsedkyně mandátového a imunitního výboru Helena Válková (ANO).

Podporu mezi jednotlivými kluby zavedení takového dokumentu má. Výjimkou je opoziční SPD. „Etický kodex odmítáme, protože jsme přesvědčeni, že je nadbytečný,“ říká člen výboru a místopředseda poslaneckého klubu SPD Radek Rozvoral.

Ve zbylých klubech se debatuje spíše nad tím, jestli má být kodex pouze podkladem pro mandátový výbor, nebo ho má přijmout celá sněmovna. Poslanec ODS Marek Benda míní, že dokument může schválit pouze mandátový výbor, poslanci pak podle něj budou vědět, podle jakých pravidel bude výbor rozhodovat případné prohřešky.

„Pokud chceme svoji pravomoc uplatňovat, tak to nemůže být pouze v rámci mandátového a imunitního výboru, naopak poslanci by to sami nějakým způsobem měli akceptovat. Jinak jsme pak bez možnosti dávat jim nějaké sankce,“ oponuje předseda lidoveckých poslanců Aleš Dufek (KDU-ČSL).

Etický kodex se snažil prosadit v minulém volebním období i tehdejší šéf sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO. Vycházel z doporučení Rady Evropy. Jeho návrh obsahoval devět standardů slušného chování. Sněmovna ho nestihla schválit.

I bez etického kodexu hrozí poslancům za nevhodné chování tresty, počítá s nimi jednací řád. Podněty se zabývá právě mandátový a imunitní výbor. Naposledy řešil možnou pokutu pro Andreje Babiše za obstrukce během dubnového schvalování mimořádné valorizace penzí. Výbor návrhu nevyhověl.

Nebyla to úplně priorita, soudí Havel

Otázce zavedení poslaneckého kodexu se věnoval i pořad Události, komentáře. Poslanec za TOP 09 Matěj Ondřej Havel se domnívá, že takový soubor pravidel nebyl v tuzemském prostředí úplně prioritou. „Domnívám se, že my máme věci – někdo někoho urazí a někdo někomu vyhrožuje – docela dobře ošetřeny v jednacím řádu,“ ocenil poslanec.

Podotknul zároveň, že pokud se poslanci vina prokáže, musí se omluvit, případně zaplatit pokutu. Vulgarismy a urážky pak podle Havla nejenže zdržují jednání sněmovny, ale kazí to prý i politickou kulturu.

„Jsem velkým nepřítelem omezení, svazování a nařizování pravidel a zákonů úplně na všechno,“ odmítl v pořadu kodex poslanec opozičního hnutí SPD Zdeněk Kettner. Má za to, že je osobní zodpovědností každého jednotlivého zákonodárce, jakým způsobem se vyjadřuje. „Arbitrem by měli být právě voliči, kteří by ve volbách měli politiky sledovat a svými preferencemi dát najevo, jestli něco takového ve sněmovně chtějí, nebo ne. Je to zbytečná administrativa,“ ukončil.

Události, komentáře: Etický kodex poslance (zdroj: ČT24)