Ve čtvrtek přibylo 190 případů covidu, ministerstvo zatím úplné rozvolnění nechystá

Události: Epidemie koronaviru dál ustupuje (zdroj: ČT24)

Epidemie covidu v Česku dál slábne, ve čtvrtek testy odhalily 190 nových případů, před týdnem jich bylo přes čtyři sta. Na sto tisíc obyvatel tak za týden připadá 16 nově nakažených. Úplné rozvolnění během léta ale zatím resort zdravotnictví neplánuje. Připouští třeba to, že respirátory by lidé mohli nahradit chirurgickými rouškami. Zvýšit by se mohl i počet lidí na hromadných akcích. Část rozhodnutí ale bude zřejmě platit lokálně. Mezi okresy vidí statistici stále výrazné rozdíly.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

„Rozvolnění musí probíhat postupně. Už se v zásadě bavíme o režimových opatřeních, že budeme třeba navyšovat počty osob na hromadných akcích, na kulturních akcích. To možné je, ale znovu říkám, nemůže to být nějaký skokový nárůst ze dvou na dvacet tisíc,“ upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Z regionů je aktuálně nejhorší situace v jižních Čechách. Třeba na Prachaticku se podle statistiků reprodukční číslo teď pohybuje kolem čtyřky –⁠ uzávěry okresů ale ministr zdravotnictví teď neplánuje. Stejně jako větší změny opatření. „Myslím, že ochrana dýchacích cest bude nutná v městské hromadné dopravě a obchodních centrech i po 1. červenci, ale jestli to budou roušky, nebo respirátory, to ještě uvidíme,“ dodal Vojtěch.

Epidemiolog Rastislav Maďar upozornil, že bez jakýchkoliv protiepidemických opatření by se podzimu a zimy velmi bál.

S tím, že se situace může po létě zhoršit, počítají i zdravotníci a nevylučují, že se covidová oddělení v nemocnicích znovu otevřou. „Myslím, že to si nepřeje nikdo, ale ve skrytu duše s tím počítáme,“ řekl zdravotník Zdeněk Juřena z FN Královské Vinohrady.

Denní přírůstky nakažených postupně klesají od začátku letošního března, kdy se v Česku dostaly téměř na 17 tisíc. Nyní jsou ve všední dny na úrovni z poloviny loňského srpna. V tomto týdnu laboratoře od pondělí do čtvrtka odhalily 1120 případů, v minulém to bylo ve stejném období 1763 a v předminulém 2399.

A stále se snižuje i počet lidí pozitivních na covid v nemocnicích. Tam teď průměrně přijímají zhruba dvacet pacientů s těžším průběhem denně a čísla by měla klesat dál. „Zátěž nemocnic klesá podle modelového předpokladu, který zahrnuje jednak tu vakcinaci a její efekt a jednak také to, že se to rozvolnění do těch dat zatím nijak dramaticky nepropisuje,“ sdělil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Od počátku loňského března, kdy se v Česku objevili první nakažení koronavirem, ministerstvo zdravotnictví eviduje víc než 1,66 milionu potvrzených případů nákazy.

Klesá i počet obětí

Snižuje se také počet úmrtí s potvrzenou nákazou. Zhruba dva týdny se denní počet zemřelých s onemocněním covid-19 drží pod deseti, v březnu přitom za den zemřelo až kolem dvou stovek lidí. Od začátku epidemie eviduje ministerstvo zdravotnictví 30 219 zemřelých s covidem.

Ze zemí Evropské unie je nyní Česko s 13 mrtvými na milion obyvatel za dva týdny na 16. místě. Nejhůře je na tom v tomto ohledu Řecko s 47 mrtvými na milion obyvatel za 14 dní. Vyplývá to z dat Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). 

Očkovaných eviduje ministerstvo za čtvrtek téměř 90 tisíc, což je v mezitýdenním srovnání zhruba o 25 tisíc méně. Některá očkovací místa hlásí ale počty později, po revizi tak denní počty ještě většinou stoupnou. Například za středu ministerstvo původně hlásilo kolem 95 tisíc očkovaných, pak se údaj zvýšil na 109 tisíc.

Od začátku vakcinace aplikovali zdravotníci v Česku 6 303 694 dávek vakcíny. U většiny používaných vakcín jsou k plnému naočkování potřeba dvě dávky, dokončené očkování má 1 968 315 lidí, tedy 18,4 procenta z 10,7 milionu obyvatel. 

Pokud se lidé po první dávce nakazí, je to brzy po aplikaci, ukazují data

Lidé, kteří byli pozitivní na covid-19 po první dávce očkování, se většinou nakazili ještě před podáním vakcíny nebo krátce po něm. Dříve než 21 dní po očkování vyšel pozitivní test 81 procentům z nich. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) k 24. květnu. Novější data by podle ředitele ÚZIS měla být příští týden.

Celkově statistici evidovali tou dobou ze zhruba 2,3 milionu podaných prvních dávek kolem 20 700 nakažených. „Nominálně to vypadá jako vysoké číslo, ale vlastně je to zlomek procenta z té masy, která už byla v té době navakcinovaná,“ řekl ve středu Dušek. Jde asi o 0,9 procenta. 

Z 20 741 nakažených bylo pozitivně testováno 3920 lidí, kteří měli déle než 21 dní po první dávce vakcíny, ale ještě nedostali druhou. Z počtu 2,3 milionu podaných prvních dávek je to asi 0,17 procenta.

Očkování pro cizince bez pojištění

Od pátku se mohou k očkování registrovat i lidé bez zdravotního pojištění. Očkováni budou látkou Comirnaty od firmy Pfizer/BioNTech. Vakcínu a její aplikaci si zaplatí sami, cena nepřesáhne 850 korun. K očkování se od pátečního rána do zhruba 13:20 zaregistrovalo 4700 samoplátců, uvedli zástupci Chytré karantény na Twitteru.

V každém kraji bude pro tuto skupinu obyvatel určeno minimálně jedno očkovací místo. V Praze jich bude šest, a to včetně velkokapacitního centra O2 Universum. Většina míst v regionech je připravena otevřít termíny pro očkování ihned, pražská centra je vypíšou v druhé polovině června.

Zájemci se mohou registrovat prostřednictvím Centrálního registračního systému, kde je připraven samostatný přihlašovací formulář určený pro samoplátce.

Kolik nepojištěných cizinců v Česku žije, není známo. Podle statistik ministerstva vnitra žilo na konci prvního čtvrtletí v Česku 656 300 cizinců, z nich 344 300 přechodně a ostatní trvale. České veřejné zdravotní pojištění mají ti, kteří pracují v tuzemsku jako zaměstnanci.

Zdravotní pojišťovny odhadují náklady na proočkování celé české populace asi na devět miliard korun. Očkovací centra, která budou vakcínu podávat samoplátcům, budou pojišťovnám částky vracet.