K očkování se mohou hlásit všichni nad 16 let. Covid v Česku slábne, Němci přestanou vyžadovat test

UDÁLOSTI: V nově otevřené skupině 16 až 29 let je téměř milion a půl lidí (zdroj: ČT24)

Do Německa bude od neděle možné cestovat z Česka bez omezení. Po vyřazení země ze seznamu rizikových zemí nebude nutný ani test na covid-19. Epidemická situace v ČR se stále zlepšuje, týdenní incidence na sto tisíc obyvatel klesla již na 24. Ve čtvrtek laboratoře potvrdily v celé zemi 430 případů koronaviru. Je to o 75 méně než před týdnem a zároveň nejmenší čtvrteční přírůstek od konce srpna. Od půlnoci se také spustila registrace pro lidi ve věku od 16 do 29 let.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Od spuštění registrací pro osoby ve věku 16 až 29 let do šesti hodin večer se k očkování proti koronaviru přihlásilo 210 tisíc lidí a 36 tisíc z nich také dostalo termín. V Česku mladých v této věkové skupině žije podle statistiků přibližně 1,485 milionu.

Očkování proti novému typu koronaviru začalo koncem prosince a lidé se k němu mohli přihlašovat postupně hlavně podle věku. Zdravotníci v Česku dosud aplikovali přes 5,5 milionu dávek některé ze čtyř druhů vakcín. Plně naočkovaných je téměř 1,6 milionu lidí. 

Rozhodnutí otevřít očkování pro všechny zájemce od 16 let oznámil premiér Babiš v neděli. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila použití látky od firmy Pfizer/BioNTech i pro lidi od 12 let. Ministr zdravotnictví o víkendu odhadl, že vakcinace skupiny 12+ vláda spustí nejpozději ve druhé polovině léta. „Ale to bych spekuloval, bude záležet na zájmu generace 16+,“ uvedl.

V pátek na Twitteru požádal, aby se lidé k očkování registrovali. „Je čas se vrátit zpět k normálnímu životu,“ uvedl.

Ministerstvo zdravotnictví ujistilo, že šestnáctiletí a sedmnáctiletí zájemci o vakcinaci většinou nepotřebují souhlas zákonného zástupce, aby ji podstoupili. „Myslím, že lidé 16+ jsou už dostatečně zralí na to, aby vyhodnotili, jestli se chtějí nechat očkovat,“ řekl Adam Vojtěch.

Podle advokáta Petra Šustka by ale měli být zdravotníci, kteří vakcínu podávají, obezřetní. „Pokud by šlo o nezletilce, který jednoznačně vykazuje nedostatečnou vyspělost, tak za sebe nemůže rozhodovat,“ upozornil. Zákon zároveň stanoví, že kdyby se rodič pokoušel dítěti vnutit opačný postoj k očkování, než samo zastává – tedy by mu například ve vakcinaci bránil – rozhodl by soud.

Dětský lékař Daniel Dražan o startu očkování lidí nad 16 let (zdroj: ČT24)

Daniel Dražan z České vakcinologické společnosti v ČT zdůraznil, že očkování je důležité i pro mladé lidi, průběh nemoci může být totiž velmi závažný i u nich. I u mladších ročníků je počet úmrtí v případě covidu vyšší než u jakékoliv jiné infekce, uvedl.

„Pokud budeme považovat za mladé lidi pod 45 let, tak úmrtí je v řádu nižších stovek, v kategorii pod 35 je to v řádu vyšších desítek. A umřelo pět dětí,“ připomněl. 

Premiér Andrej Babiš na Twitteru uvedl, že ve čtvrtek bylo naočkováno 109 547 lidí. O den dříve padl rekord, vakcinace proběhla u  112 231 lidí. V Národním očkovacím centru v pražské Libni se podle Babiše nyní očkuje šest tisíc lidí denně, v polovině března by jich mělo být ještě o tisíc víc.

Před očkovacím centrem převzal Babiš 41 tisíc dávek vakcíny Pfizer/BioNTech, které Česku darovalo Maďarsko. Jde o součást 80 tisíc dávek, které Česku slíbily také Slovinsko a Rakousko. Učinily tak poté, co Česko nesouhlasilo s kompromisem o rozdělení dodatečných deseti milionů dávek v EU.

Podle Českého rozhlasu ale nejde o dar, ostatní země vakcíny Česku půjčily. „V případě vakcíny z Rakouska, Maďarska a Slovinska jde o zápůjčku, kterou vrátíme, až budeme mít dostatek vakcíny,“ řekla serveru iRozhlas.cz mluvčí vlády Jana Adamcová. Kdy a za jakých podmínek Česko bude vakcíny vracet, není jasné. „Nejsou stanoveny termíny, jedná se o gentlemanskou dohodu na úrovni předsedů vlád,“ vysvětlila.

Podle Vojěcha nemá Česko v tuto chvíli přesné informace o tom, kolik výrobci dodají dávek vakcíny proti covidu-19 v červenci, srpnu a dalších měsících, uvedl v České televizi. „My v tuto chvíli víme jen, jaké budou dodávky v červnu. Nevíme stoprocentně, co bude v červenci, v srpnu. Ty firmy, které nám dodávají, zkrátka tyto informace nedávají s takovýmto předstihem,“ řekl ministr. 

V červnu se počítá se třemi miliony až 3,23 milionu dávek. To by stačilo na očkování více než sto tisíc dávek denně každý červnový den. Více než tři miliony dávek vakcíny směřovalo do Česka už v květnu.

Roušky ve školách zatím zůstanou, uvedl Vojtěch

Povinnost pro žáky mít kvůli koronaviru zakrytý nos a ústa při výuce v pondělí neskončí, potvrdil České televizi v pátek Vojtěch. O možnosti zrušit ji od příštího týdne mluvil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Vojtěch dříve navrhoval, aby povinnost roušek a respirátorů i při výuce ve třídách zůstala až do konce školního roku.

„Byl jsem osloven ministrem školství s kompromisní variantou týkající se roušek přímo ve třídách při frontální výuce. Tedy pokud se žáci nějakým způsobem nehýbou a zůstávají v lavicích a pouze poslouchají výklad učitele, ale budeme o tom ještě jednat,“ sdělil k tomu Vojtěch. Od pondělí podle něj změna nebude, ten den by se o tom teprve mělo jednat, dodal.

Názory odborníků se podle Vojtěcha liší. „Například jsem mluvil s panem docentem (Rastislavem) Maďarem, který je spíše zastáncem toho, že by roušky měly být zachovány,“ řekl. Připomněl také, že od počátku tohoto týdne vláda dál rozvolnila opatření proti šíření nákazy a s vyhodnocením této změny bude dobré počkat dva týdny.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) o očkování a nošení roušek ve školách (zdroj: ČT24)

Kdy by se případně daly sundat roušky a respirátory i na dalších místech, nepřiblížil. „Myslím si, že to je nějaké základní bariérové opatření k zabránění šíření choroby, zejména v místech, kde je velká koncentrace osob, nesourodé kolektivy, což je například městská hromadná doprava,“ uvedl. Záležet bude podle něho ale zejména na dalším vývoji epidemie.

„Máme před sebou určité riziko importu mutací, to považuji asi za největší riziko pro epidemickou situaci. Protože pokud by tady došlo k nějakému většímu rozšíření mutací, mohlo by to vyvolat problémy a zhoršení,“ zdůraznil Vojtěch. Dodal, že se pracuje na síti sekvenovacích pracovišť tak, aby šlo včas mutace zachytit a případně trasovat a nedošlo tak k jejich rozšíření.  

V přepočtu na sto tisíc obyvatel laboratoře v tuzemsku odhalily za posledních sedm dní 24 nových případů nákazy. Incidenční číslo dál klesá, o den dřív to bylo 25 případů. Z krajů je na tom v tomto přepočtu nejhůř Jihočeský kraj se 41 případy a nejlépe Karlovarský se čtyřmi. Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, zůstává pod 0,8. Pokud je nižší než jedna, šíření nákazy zpomaluje. 

Podle dat, která se ještě mohou časem měnit, v souvislosti s covidem ve čtvrtek také nezemřel v Česku žádný člověk. To se stalo naposledy loni 2. září, tedy před devíti měsíci.

Česká republika je podle počtu nákaz covidem za 14 dní aktuálně osmnáctá nejhorší v rámci EU. Nejhorší situace je v Litvě, následuje Nizozemsko a pak Lotyšsko.

Počet účastníků pro tábory letos nebude omezen

Počet účastníků pro letní tábory se nebude muset letos nijak omezovat, všichni budou ale muset předem doložit negativní test na covid-19, vyplývá z hygienicko-protiepidemických opatření, která k zajištění sezony letní dětské rekreace vydalo ministerstvo zdravotnictví. Z nich dále plyne, že roušky se budou nosit při pohybu mimo areál tábora tam, kde to na veřejnosti bude podle platných opatření nutné.

Podle České rady dětí a mládeže (ČRDM) jsou podmínky mírnější než loni, ale ministerstvo je vydalo pozdě. „Pořádat tábor je velká odpovědnost. Když do poslední chvíle nevíte rámec, je to těžké. Jako důvod otálení vidím snahu o sladění s regulací ostatních aktivit. Na druhou stranu jsou podmínky mírnější než minulý rok,“ řekl předseda organizace Aleš Sedláček.

Také mluvčí Pionýra Anna Mindlová míní, že přišla pravidla příliš pozdě. „A stále není vyjasněný požadavek na testování účastníků táborů – to je největší komplikace,“ dodala.

Podle úřadu se bude klást důraz hlavně na vstupní zdravotnický filtr u dětí i u ostatních účastníků akce. Zatím ale není jasné, zda bude nutné se prokazovat PCR testem, nebo postačí i méně spolehlivý antigenní test. Důležitý bude také zdravotní dohled při akci a vedení související dokumentace, uvedlo ministerstvo.

Mezi jednotlivými turnusy táborů mají být rozestupy minimálně čtyři hodiny, loni to bylo osm hodin. Z důvodu epidemie se děti nebudou moct ani tento rok účastnit úklidu tábora. „V případech, kdy z provozních důvodů nelze zajistit jinak, lze připustit účast dětí při přípravě stravy v souladu s vyhláškou o zotavovacích akcích,“ uvedl resort.

Podle vyhlášky se děti však mohou podílet na přípravě stravy jen před jejím tepelným zpracováním, pouze na akcích do pěti desítek účastníků mohou pomáhat se vším. Podobně jako loni také doporučil omezit návštěvu koupališť, hradů a zámků či výlety do měst. 

Německo vyřadilo ČR ze seznamu rizikových zemí

Německo aktualizovalo svůj seznam epidemicky rizikových zahraničních oblastí, na kterém dosud kvůli pandemii nemoci covid-19 figurovala i Česká republika. Od neděle z něj zmizí, neboť vzhledem k příznivému vývoji epidemické situace už zhruba dva týdny plní potřebné podmínky.

Znamená to, že po příjezdu z Česka do Německa nebude již povinná karanténa, kterou lze nahradit negativním testem. To však s jednou výjimkou, test je stále vyžadován na leteckých spojích do Německa. Nutné bude také počítat s desetidenním přechodným obdobím.

Za epidemicky rizikovou Německo považuje zemi, kde je sedmidenní průměr nových případů vyšší než 50 na sto tisíc obyvatel. V Česku je nyní tato hodnota 24. Německo zároveň před vyřazením ze seznamu zohledňuje to, aby průměr v dané zemi byl pod padesátkou dlouhodobě, zpravidla se počítá se dvěma týdny. I to Česko splňuje.

Na seznam Německo zařadilo celou Českou republiku loni 25. září, později hodnocení zpřísnilo na vysoce rizikovou oblast a v únoru i na oblast s mutacemi koronaviru. Situace se začala lepšit na konci března, kdy se Česká republika vrátila do kategorie vysoce rizikové. Jen rizikové je Česko pro Němce od května.

O dalším zmírnění pravidel vůči turistům z Česka rozhodlo i Chorvatsko. Nově začne považovat za bezpečného toho člověka, který má alespoň 22 dnů po první dávce očkování. Ministerstva zahraničních věcí obou zemí podepsala potřebné dohody a vyjasnila si podrobnosti.

Česko zmírnilo pravidla pro příjezd z Německa i Slovenska

Také české úřady od pondělí zmírní pravidla pro příjezdy z některých zemí – včetně Německa. To se v nové mapě cestovatele přesune do oranžové kategorie zemí se středním rizikem a spolu s ním i Slovensko a také Lucembursko.

Neočkovaní lidé, případně ti, kteří covid-19 v posledním půlroce neprodělali, musí před příjezdem podstoupit test – může být i antigenní. Na rozdíl od zemí z vysokých rizikem není u středně rizikové nutné testovat se i po příjezdu a na výsledek testu čekat v karanténě. I pro oranžové země platí povinnost vyplnit po příjezdu z nich elektronický formulář. Tato pravidla platí pro každého, kdo ve středně rizikové zemi stráví více než dvanáct hodin.

O dva státy se v pondělí rozšíří i zelená kategorie málo rizikových států. Přibudou do ní San Marino a Japonsko. Po příjezdu z nich do Česka není nutné nic.