Varování před výbušninou u obchodu IKEA přišlo ze zahraničí

Praha - V případu nálože u pražského obchodu IKEA byla policie varována před výbuchem ze zahraničí, kam vedou i stopy. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to řekl náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák a informaci potvrdil i šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Podle prvotních informací se zdá, že nástražný systém souvisí s náložemi nastraženými u obchodních domů IKEA v Belgii, Nizozemsku a ve Francii letos v květnu. Proto ÚOOZ spolupracuje s kolegy ze zahraničí.

Husák: „Měli jsme informaci ze zahraničí, kdy byl určitý telefonát, že v inkriminovanou dobu vybuchne na území hlavního města Prahy nástražný výbušný systém.“


Nálož podle Šlachty sice nemohla zbořit dům IKEA, ale mohla ohrozit život někoho, kdo by se vyskytoval v její blízkosti. Šlachta zároveň varoval všechny, kdo by kdy přišli do styku s výbušninou, aby s ní nijak nemanipulovali. Připustil, že i v pátečním případě mohlo při neodborné manipulaci dojít k detonaci.

Policejní mluvčí Pavla Kopecká už v pátek uvedla, že policie vyšetřuje i možné podezření z neodborné manipulace s výbušninou. Vyšetřování se zřejmě týká pracovníka ostrahy, který s náloží manipuloval a podle odborníků přestoupil všechny zásady bezpečnosti. Rozhodl se totiž, že bombu sám zneškodní, a přestřihl dráty. Pyrotechnici jeho postup označili za naprosto neadekvátní, dnes se k nim přidal i Šlachta. „To bylo nejen hazardování se životem toho člověka, ale i s životy ostatních lidí,“ upozornil šéf ÚOOZ.

Policie v pátek z preventivních důvodů evakuovala všechny čtyři obchodní domy řetězce IKEA v ČR. Do odpadkového koše u IKEA v pražském Zličíně totiž někdo nastražil výbušninu. Tu našel pracovník úklidové čety. Na místo vyrazili pyrotechnici a bombu zlikvidovali. Policie se poté rozhodla evakuovat jak tento obchodní dům, tak pobočku v Praze na Černém mostě. O půl hodiny později policie přistoupila i k evakuaci domů IKEA v Brně a Ostravě.