V části Čech bude odpoledne a v noci velmi vydatně pršet, Moravou projdou silné bouřky

Až 40 litrů na metr čtvereční může napršet v části Čech v pondělí odpoledne a v noci na úterý. Podobné úhrny očekávají meteorologové i na Moravě a ve Slezsku, kde ale déšť navíc doprovodí silné nebo velmi silné bouřky. Po vydatných deštích hrozí také rozvodnění řek v jižní části Čech a také v oblasti Jeseníků a Beskyd.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal sadu nových výstrah, z nichž vyplývá, že ve většině republiky bude silně pršet nejméně do úterního rána. Od pondělních 14 hodin do 4 hodin nad ránem bude platit výstraha na velmi vydatný déšť, kterou meteorologové vydali pro pás zahrnující zhruba třetinu Čech od jihu na sever. Je v něm celý Jihočeský a Liberecký kraj, Praha, téměř celý Středočeský kraj kromě Rakovníka a blízkého okolí, východ Plzeňského kraje a také okolí Jičína a Nové Paky v Královéhradeckém kraji.

Podle ČHMÚ může v této oblasti napršet přes 40 milimetrů za šest hodin, případně i 60 milimetrů ve čtyřiadvacetihodinovém horizontu.

Velmi vydatný déšť 28.–29. 8.
Zdroj: ČHMÚ

Od 20 hodin bude platit také výstraha na silné nebo velmi silné bouřky na Moravě, ve Slezsku a v části východních Čech. Důraznější výstraha na velmi silné bouřky se týká celého Zlínského kraje, téměř celého Olomouckého kraje kromě Jesenicka, týká se i východu Jihomoravského kraje a jihozápadu Moravskoslezského kraje. Ve zbytku Slezska, téměř celém zbytku Moravy a okrajově také v Čechách ve východní polovině Pardubického kraje platí výstraha s nižším stupněm nebezpečí.

Při silných bouřkách očekávají meteorologové srážky s úhrny kolem 30 milimetrů, při velmi silných bouřkách s 50milimetrovými úhrny.

Při bouřkách i vydatných deštích bez blesků hrozí bezprostředně zatopení podchodů či sklepů, rozvodnění malých toků či suchých koryt. Opatrní musí být řidiči – při velkém množství vody na vozovce hrozí aquaplaning. Při bouřkách představují nebezpečí také blesky.

Silné a velmi silné bouřky 28.–29. 8.
Zdroj: ČHMÚ

Po deštích hrozí rozvodnění některých řek, ČHMÚ ale očekává, že jejich hladiny nevystoupají nad první stupeň. Výstraha na povodně bude platit od 18 hodin do úterního poledne v Jihočeském kraji, na Pelhřimovsku na Vysočině, podél Otavy na jihozápadě Plzeňského kraje a v části Středočeského kraje od jeho jižních hranic po Prahu (včetně ní). Zároveň hrozí povodně i v Hrubém Jeseníku a pod Králickým Sněžníkem a pod horami na východě Slezska a Moravy od Beskyd po Bílé Karpaty.

Povodňová bdělost 28.–29. 8.
Zdroj: ČHMÚ

Deštivé a také chladné počasí s teplotami většinou pod 20 stupňů Celsia vydrží do poloviny týdne. Ve středu k večeru má začít ubývat srážek i oblačnosti. Ve čtvrtek už očekávají meteorologové polojasno, přeháňky se vyskytnou jen ojediněle a k večeru jich bude ubývat. V pátek bude jasno až polojasno, s teplotními maximy okolo 25 stupňů.

Jasný nebo polojasný s teplotami 23 až 28 stupňů bude i poslední prázdninový víkend. V neděli se ovšem může přechodně zatáhnout a místy zapršet.