Teploty mohou v týdnu vystoupat až na 36 stupňů

Česko čeká pracovní týden s tropickými teplotami. Ve středu mohou lokálně vystoupat až na 36 stupňů Celsia, doprovodí je bouřky, vyplývá z týdenní předpovědi počasí, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. O víkendu se teploty mají zmírnit. Tento a příští týden mají být teplotně nadprůměrné, další dva týdny budou v normálu, ukazuje dlouhodobý výhled.

„Už během noci na úterý se začne oteplovat a oteplení vyvrcholí ve středu, kdy se teploty odpoledne dostanou v nížinách nad tropických 30 stupňů,“ informovali meteorologové na síti X. Před velmi vysokými teplotami varuje výstraha hlavně v části Pardubického, Královéhradeckého, Olomouckého, Zlínského a Jihomoravského kraje.

Středeční tropické teploty má navíc podpořit vysoká vzdušná vlhkost, může být nepříjemně dusné odpoledne. „Ve středu také ovlivní naše území studená fronta, očekáváme i intenzivnější bouřky,“ doplňuje předpověď. Výstrahu týkající se bouřek budou meteorologové teprve upřesňovat.

Ve čtvrtek nejspíš nastane mírné ochlazení, nejvíce na západě a severozápadě Čech, kde teploty nemají překročit tropickou třicítku. Na Moravě a ve Slezsku ale může být přes třicet stupňů. V pátek teploty opět podle předpovědi překročí tropické hodnoty a v další studené frontě se mají objevit místy intenzivní bouřky. O víkendu se teploty zřejmě postupně zmírní, na západě území má být kolem 24 stupňů.

Studio 6: Předpověď počasí (8. 7. 2024) (zdroj: ČT24)

„Předpokládáme, že období od 8. července do 4. srpna 2024 bude teplotně průměrné až nadprůměrné,“ uvedli meteorologové v dlouhodobém výhledu. Teplejší budou tento a příští týden. „Relativně nejchladnější by měl být týden od 22. do 28. července, kde průměrné minimální noční teploty se budou pohybovat většinou kolem 13 stupňů Celsia a maximální denní teploty kolem 24 stupňů Celsia,“ sdělil ČHMÚ.

Srážkově by měly být nadcházející čtyři týdny průměrné. „V jednotlivých týdnech spadne většinou 10 až 20 milimetrů srážek, při výskytu bouřek se objeví i přívalové srážky s vyššími úhrny. Hned první týden čekáme nadprůměrný úhrn až kolem 30 milimetrů,“ dodali meteorologové.

Události: Letošní červen byl nejteplejší v historii měření (zdroj: ČT24)