Společnost potřebuje silnou demokratickou osobnost. Prezident Zeman ji štěpí, míní historik

Hostem Interview ČT24 byl publicista, spisovatel a historik Pavel Kosatík (zdroj: ČT24)

Česko prožívá těžké chvíle – pandemickou krizi, raketový růst cen. Společnosti chybí struktura, potřebuje hlas, který bude spojovat, řekl v nedělním Interview ČT24 publicista, spisovatel a historik Pavel Kosatík. Nový kabinet podle něj musí vysílat signály, že mu záleží na všech lidech.

Podle Kosatíka se atmosféra od posledních sněmovních voleb pomalu zlepšuje. Co se týče covidové epidemie, domnívá se, že v posledních dvou letech opatření často nebyla na stejné úrovni jako to, co požadovala medicína. „Důležité je, aby fungovalo zdravotnictví, což se naštěstí v naší zemi děje. A pak aby ta politika byla srozumitelná,“ okomentoval. Kritizoval zejména rychle se měnící opatření stanovená bývalým kabinetem. Při událostech, jako je pandemie, je podle něj třeba, aby lidé drželi pohromadě.

Upozornil, že české společnosti chybí struktura. Za dobré považuje, když jsou její jednotlivé vrstvy srozuměny se svou odpovědností a tu uskutečňují. To, že první republika ze společnosti „vystrnadila“ šlechtu, způsobilo podle něj to, že se vytratil jistý jazykový tón, který ukazuje, že existují dlouhodobé pohledy na svět. „Že svět nevznikl s naším narozením a smrtí neskončí. A že se všichni podle toho musíme chovat,“ řekl.

Domnívá se také, že je důležité, aby ve vyšších patrech existovaly hlasy, které nebudou rozeštvávat, ale spojovat. „Navíc z toho tónu musí být jasné, že ten člověk si to nedal za úkol jenom tak, aby byl pěkný. Ale že si za tím stojí. Čili musí to být silná demokratická osobnost,“ nastínil. Současný prezident Miloš Zeman podle něj společnost štěpí. „A lidé na to reagují tak, že se chovají podobně,“ podotkl. Dodal také, že česká hlava státu v covidové krizi vystupuje na veřejnosti nedostatečně. „Hrstička jeho občasných vystoupení naprosto nestačí,“ kritizoval.

Co se týče energetické krize, bývalá vláda podle něj až příliš lehkomyslně přistoupila na účast na takzvané Zelené dohodě neboli Green Dealu. „Nevím, jestli byla dostatečná informovanost společnosti. Většina lidí se to začala dozvídat až v souvislosti se zdražováním, až když to na ně začalo dopadat,“ podotkl. Dodal, že Česko by mělo být v Evropě natolik integrované, aby mohlo dbát na zájmy a možnosti země.

Nástup pravicového kabinetu

Správně se ujmout své role musí podle Kosatíka nyní nový kabinet, který by neměl komunikovat primárně se zaměstnavateli a ostatní opomíjet. „Je nesmírně důležité, aby vláda vysílala signály, že jim záleží i na těch, kteří prohráli volby,“ zdůraznil. Fakt, že se pět stran dokázalo dohodnout na společné vládě, je podle něj dobrou věcí.

To, že ve sněmovně chybí ČSSD a KSČM, považuje částečně za důsledek příchodu šéfa ANO Andreje Babiše. „Který to na té levici vyluxoval,“ podotkl Kosatík. Kdo místo těchto stran bude nyní obhospodařovat, je podle něj otázkou. „Já si myslím, že bez sociální demokracie – ale hodné toho jména, nejen nálepky – tento náš politický režim může být těžko dlouhodobě stabilní. Já bych si přál, aby se konečně našli,“ sdělil.

Krize důvěry

V souvislosti s epidemií covidu se v Česku objevuje nedůvěra ve vědu, zejména pak medicínu. Kosatík doporučil, aby lidé nečerpali informace pouze z virtuálních a často anonymních sfér. „Aby to člověk vždy kotvil v reálném životě a pokud možno se obklopil znalci,“ poradil.

Podle něj by měli lidé začít u sebe a porozhlédnout se po svém okolí, jestli v něm někdo není na situaci sám. „Tady já cítím velký občanský deficit téměř kohokoliv z nás. Těžko si můžu říct, že jsem v tomhle udělal dost,“ řekl.