Slovenský ministr zahraničí prý chápe český krok vůči ruským nemovitostem

Slovenský šéf diplomacie Miroslav Wlachovský má pochopení pro krok české vlády, která ve středu zrušila devět usnesení ze 70. a 80. let, kterými se svěřily tehdejšímu Sovětskému svazu pozemky do bezplatného užívání k diplomatickým účelům. Při páteční schůzce s českým šéfem diplomacie Janem Lipavským (Piráti) se o situaci zajímal a chce zjistit, jak je to v případě nemovitostí na slovenském území.

Vláda zrušila usnesení komunistických vlád tehdy okupovaného Československa, kterými Sovětskému svazu bezplatně poskytovalo desítky pozemků. Rusko je podle vlády i české diplomacie dlouhodobě nevyužívalo pro diplomatické účely, což bylo jednou z podmínek někdejšího rozhodnutí vlád ČSSR. Ruská diplomacie ve čtvrtek pohrozila prostřednictvím mluvčí recipročními kroky, hovoří o vydírání na státní úrovni.

Wlachovský v pátek řekl, že má pro český krok pochopení. „Přijel jsem s tím, že se zeptám, jak to probíhá,“ uvedl. Plánuje zjistit, jaká je v tomto ohledu situace na Slovensku, i když předpokládá, že v době ČSSR šlo hlavně o pozemky v Praze. „Jsem zvědavý na českou expertizu v těchto věcech, uspořádáme k tomu konzultace, pokud se to bude hodit,“ dodal. Považuje za absurdní, jaký majetek mohlo Rusko pod diplomatickým krytím využívat.

Lipavský nabídl, že Česko bude se Slovenskem sdílet své zkušenosti ohledně revize vztahů s Ruskem. „Ta usnesení jsou technicky platná i na území Slovenska, proto je to možná pro naše partnery zajímavější i z tohoto hlediska,“ uvedl. Možná spolupráce v této otázce je podle něj záležitostí konzultací na pracovní úrovni mezi ministerstvy.

Rusko podle českého kabinetu nemovitosti využívá k jiným než diplomatickým účelům, takže není důvod je nadále poskytovat bezplatně. Česko bude proto po Rusku vyžadovat navrácení bezdůvodného obohacení za poslední tři roky. Rozhodnutí vlády by mohlo znamenat nárok státu vůči Rusku ve výši nižších desítek milionů korun.

Rusko v Česku vlastní 42 budov, všechny kdysi označilo za objekty mise, tedy využívané k diplomatickým účelům. Ministerstvo podle Lipavského při revizi zjistilo, že desítky z nich k deklarovaným účelům neslouží.

Nově stanoveným pravidlům nebude podléhat devět budov, které Rusko k diplomacii využívá. Deník N informoval, že jde o ruskou ambasádu na adresách Ukrajinských hrdinů 4 a 6 a náměstí Borise Němcova 1056. Nájem ani daně nemusí Rusko nadále platit ani za rezidenci velvyslance v ulici Na Zátorce 11 a sídlo jeho zástupce na adrese Romaina Rollanda 6. Z nových pravidel je vyjmuto ještě obchodní oddělení velvyslanectví na Sibiřském náměstí 9 a konzulární oddělení v ulici Ukrajinských hrdinů 2. Zvláštní postavení má budova Ruského střediska vědy a kultury v ulici Na Zátorce 16, která je podle bilaterální smlouvy určena pro státní neobchodní účely, uvedl Deník N.

S novou slovenskou vládou se prý nemění postoj k Ukrajině

Ministři mluvili také o bezpečnostních otázkách včetně ruské agrese na Ukrajině. „Opakovaně říkám, že podpora Ukrajiny na mezinárodně-politickém poli musí pokračovat,“ uvedl Lipavský. Podle Wlachovského se s novou vládou nemění ani postoj SR. „Chceme nadále pomáhat Ukrajině a spravedlivému míru,“ řekl.

Mezi tématy byly i dezinformace, což je podle Wlachovského oblast, kterou Slovensko po deset let zanedbávalo a nyní je rakovinou tamního prostředí. „Dezinformační ekosystém na Slovensku je velmi nebezpečný, je to velký úkol pro jakoukoliv vládu,“ řekl slovenský ministr. Lipavský řekl, že Česko se může podělit o své zkušenosti na vládní úrovni i na úrovni občanské společnosti.