Školy znovu čelí výhrůžkám, policie je považuje za málo závažné

Události: Výhrůžky útokem na školy (zdroj: ČT24)

Přes 490 škol ve čtvrtek opět dostalo výhrůžný e-mail, uvedla policie na síti X. Závažnost hrozby považuje za velmi nízkou. Postupovat bude jako v předchozích dnech, kdy se snažila co nejméně narušit výuku. V úterý dostaly stovky škol v celém Česku oznámení, jehož autor hrozil, že jsou zaminované. Ve středu některé obdržely e-mail vyhrožující výbuchem. Podobným výhrůžkám čelí také školy na Slovensku.

Způsob hrozby je velmi podobný tomu z předchozích dní, oznámila policie. „Ačkoliv se nejedná o stejnou e-mailovou adresu, propojenost mezi účty dle našich informací existuje,“ dodala.

Hrozbu nelze podle policie podcenit, bude proto postupovat stejně jako v minulých dnech. „Stále platí, že nechceme zasahovat do chodu škol, protože relevantnost výhrůžky považujeme za velmi nízkou,“ zdůraznilo policejní prezidium.

Na objasnění případu se podílí mimo jiné Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě (NCTEKK). Práci podle čtvrtečního vyjádření policie komplikuje „sdílení nepodložených printscreenů z telegramových skupin českou veřejností“. „Právě toto zaplevelení veřejného prostoru je standardní strategií útočníků, kterou sledujeme po celém světě. Prosíme, nešiřte do svých skupin podobné výhrůžky,“ apelovala policie na síti X .

Na Lince bezpečí pracovníci více kontaktů v souvislosti s výhrůžnými e-maily nezaznamenali, řekla její mluvčí Michaela Klofcová. „Děti přímo v souvislosti s událostmi posledních dní nevolají ani nepíší nebo nezmiňují, že by jejich problémy, například psychická nepohoda, přímo souvisely s událostmi posledních dní,“ uvedla. Na lince pro rodiče podle Klofcové přibylo hovorů oproti srpnu dvojnásobně, jde ale podle ní o obecný trend, který souvisí se začátkem školního roku.

Města spolupracují s policií

Ve Středočeském kraji obdrželo výhrůžný e-mail s hrozbou bombového útoku téměř sto škol, upřesnila mluvčí policie Barbora Schneeweissová. „Přijali jsme adekvátní opatření, nic nepodceňujeme,“ ujistila. V kontaktu s policií je podle svého mluvčího Víta Hofmana rovněž pražský magistrát, který je připraven s ní spolupracovat. Podle mluvčího jsou však postupy a řízení a řešení situace na straně policie.

V Hradci Králové dorazily výhrůžné e-maily do všech městských škol. „Ředitelé okamžitě informovali operační středisko policie. Zároveň od ní dostali pokyn ke zvýšené ostražitosti, prohledání školních budov a zajištění čehokoli podezřelého. Výuka zatím funguje bez omezení a vše je v souladu s pokyny policie, se kterou ředitelé zůstávají v kontaktu,“ přiblížila primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). V Liberci přišel e-mail s hrozbou do dvanácti z 21 městských základních škol v Liberci. „Všechny to řeší s policií. Nebudeme sdělovat, jakým způsobemí, abychom útočníkům navenek neposkytovali žádné informace,“ informoval náměstek primátora Liberce pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Výhrůžky výbuchem se podle středečního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) týkaly v úterý 600 škol a o den později 400 zařízení. Šlo o základní i střední školy a státní i soukromé subjekty. Rakušan podotkl, že cílem výhrůžek je znejistit společnost a vnést do ní strach a nervozitu. „Tento modus operandi jsme v minulosti viděli i na jiných místech Evropy,“ doplnil. Policie podle ministra pracuje s větším počtem vyšetřovacích verzí a vyměňuje si poznatky se slovenskými kolegy, kteří se potýkají s podobným problémem.

To, že cílem výhrůžek je vyvolat strach, si myslí i premiér Petr Fiala (ODS). Policie a tajné služby podle něj mají silné podezření ohledně toho, kdo za nimi stojí. „Zatím ho nemáme dostatečně potvrzené, abychom ho říkali veřejně,“ podotkl.

„Vidíme, že (ve výhrůžných zprávách) jsou stylistické, gramatické nedostatky. S největší pravděpodobností za tím bude nějaký nástroj umělé inteligence, který to překládal z jiného jazyka,“ uvedl bezpečnostní analytik Zdeněk Rod.

Situaci podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) nelze brát jako „klukovinu“, která se občas ve školách objeví. Ocenil vznik pracovní skupiny, která by měla být podle Rakušana platformou pro komunikaci s řediteli, ale také řešit problémy žáků.

Rakušan s Bekem ve středu ředitelům a ředitelkám všech základních a středních škol v Česku rozeslali dopis s informacemi o výhrůžkách. Ujistili je, že policisté pracují s maximálním nasazením.

Také na Slovensku dostalo ve čtvrtek výhrůžný e-mail přibližně 270 škol. Policie hrozbu nepovažuje za reálnou, zavedená opatření by měla co nejméně ovlivnit vyučování, vyplývá z vyjádření tamního policejního prezidia. Oznámení o zaminování dostaly školy v zemi rovněž už v úterý a ve středu.

Policie postupuje dobře, míní Nacher

Poslanec Patrik Nacher (ANO) v Interview ČT24 řekl, že si myslí, že školy i policie poskytují rodičům o hrozbách dostatek informací a dělají, co dělat mají. Stěžejní prý je, aby policie komunikovala s vedením daných škol, k čemuž podle něj dochází.

„Bohužel k takovým situacím může a asi bude docházet. Tomu se nedá ze sta procent zabránit,“ poznamenal. Pomoct by podle něj mohlo sjednocení formy bezpečnostních opatření na všech školách, kde to bude možné, policii to může práci usnadnit.

Interview ČT24: Poslanec Patrik Nacher (ANO) k anonymním výhrůžkám školám (zdroj: ČT24)

Otázka, jestli mají školy žáky preventivně evakuovat, podle Nachera náleží policii. „Jak jsem to pochopil já, policie vyhodnocuje rizika z hlediska toho, jestli šlo o nějakou obecnou výhrůžku, hromadně zaslanou na stovky e-mailů, nebo o konkrétní výhrůžku konkrétní škole nebo konkrétní osobě, kde to má úplně jiné parametry. Tady bych se do toho policii nemontoval a určitě bych jim neradil,“ myslí si.

Nacher je také přesvědčený, že by se měly zpřísnit tresty za podobné výhrůžky. „Z hlediska společenské nebezpečnosti by si to asi zasloužilo vyšší tresty, když vidíte, jak je to schopno celou společnost v zásadě úplně rozebrat, zastavit,“ míní.