Rakušan: Policie má ohledně výhrůžek školám více vyšetřovacích verzí

Policie podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pracuje s větším počtem vyšetřovacích verzí v souvislosti s výhrůžkami školám v posledních dnech. Vyměňuje si také poznatky se slovenskými kolegy, kteří se potýkali s podobným problémem, uvedl Rakušan po středečním zasedání vlády. Výhrůžky výbuchem se podle něj v úterý týkaly šesti set škol a ve středu čtyř set zařízení. Šlo o základní i střední školy a státní i soukromé subjekty, doplnil.

Rakušan označil e-mailové výhrůžky za evidentně cílený útok. Považuje ho za o to zákeřnější, že cílí na školy a současně je načasovaný na citlivé období začátku školního roku. „Situaci nepodceňujeme, ten útok je bezprecedentní,“ řekl Rakušan. Kvůli výhrůžkám vznikla pracovní skupina, ve které budou zástupci ministerstev školství, vnitra, policie a zmocněnkyně pro lidská práva řešit aktuální problémy škol i žáků.

Rakušan uvedl, že cílem výhrůžek je znejistit společnost a vnést do ní strach a nervozitu. „Tento modus operandi jsme v minulosti viděli i na jiných místech Evropy,“ dodal. Policie i úřady se věnují situaci s maximálním nasazením.

„Primární je ochránit žáky a pedagogy před hrozbou, sekundární je vypátrat autora výhrůžek,“ uvedl. Cílem je co nejméně narušovat výuku, ale současně zachovat bezpečí dětí, zdůraznil.

Výsledky jednání vlády (zdroj: ČT24)

Bek: Situaci nelze brát jako „klukovinu“

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) poděkoval policii i ministerstvu vnitra za nasazení. Situaci podle něj nelze brát jako „klukovinu“, která se občas ve školách objeví. Ocenil vznik pracovní skupiny, která by měla podle Rakušana být platformou pro komunikaci s řediteli, ale také řešit problémy žáků. „Přizveme odborníky a školské asociace, které jsou pro nás v této chvíli klíčovými partnery,“ dodal.

Rakušan s Bekem ředitelům a ředitelkám všech základních a středních škol rozeslali dopis s informacemi o výhrůžkách.

V úterý dostaly stovky škol v celém Česku oznámení, jehož autor hrozil, že jsou zaminované. Ve středu dostaly některé školy znovu e-mail vyhrožující výbuchem. Podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka se týkala více druhů škol, ne jen základních. Na objasnění případu se podílí mimo jiné Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě.

Bek zmínil i úterní incident ze základní školy v Domažlicích, kde jedna z žákyň druhého stupně zaútočila nožem na spolužáky a dva zranila. „Považuji za nezbytné, abychom velkou pozornost věnovali prevenci takových situací, otázkám duševního zdraví. Nepochybně ta událost ovlivní vládní diskusi o rozpočtu na příští rok, kde ministerstvo školství usiluje o systémové řešení financování školních psychologů,“ uvedl. Bude prý na ně požadovat peníze, jejich placení z evropských fondů letos končí. Jde podle něj o stovky milionů korun.

Rakušan rovněž uvedl, že resorty vnitra a školství ve spolupráci s vládní zmocněnkyní pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou a policií chystají program „bezpečné cesty dětství“. V jeho rámci by měla být zkvalitněna psychosociální práce ve školách a školením pro jednání s dětmi by měli projít lidé napříč obory tak, aby věděli, jak poznat dítě v ohrožení a jak mu pomoci. „Považuji to za zcela zásadní. Prevence není o zarámování a zakamerování škol,“ míní Rakušan.