Pedagožka a ředitel zabránili pokračování útoku nožem v Domažlicích

Události: Útok na domažlické základní škole (zdroj: ČT24)

Na základní škole v Domažlicích v úterý jedna z žákyň zaútočila nožem na své spolužáky. Zraněné byly dvě děti, které zdravotníci již propustili do domácího léčení. „Díky zásahu pedagoga a pana ředitele nedošlo k dalším útokům,“ řekl místostarosta Viktor Krutina (Piráti). Policie přijala hlášení okolo osmi hodin ráno, následně podezřelou „převzala z rukou ředitele školy“ neozbrojenou, dodal krajský policejní ředitel Petr Macháček.

Ředitel školy Ivan Rybár odmítl komentovat, jakým způsobem se mu podařilo zabránit dalšímu útoku, aby nenarušil probíhající vyšetřování. „Dostal jsem upozornění od našich pedagogů, kteří vykonávali dozor na chodbě, takže jsem vyběhl do horního patra, kde proběhla nějaká komunikace,“ řekl pouze ředitel.

„Myslel jsem si, že Domažlice jsou daleko od toho, aby tam takový útok proběhl,“ dodal. Podle redaktorky ČT Kristiny Marie Kubcové útok provedla třináctiletá žákyně proti chlapci a dívce. „Podezřelou dívku jsme zadrželi během několika minut,“ upřesnila policie na síti X.

Tisková konference po zasedání krizového štábu po útoku na škole v Domažlicích (zdroj: ČT24)

Oznámení na linku 158 policie dostala dle Macháčka kolem osmé hodiny, prvosledová hlídka byla na místě v 8:06. „Následně na místo přijeli další policisté, včetně těch ze služby kriminální police a vyšetřování, kteří se touto událostí budou nadále zabývat,“ dodala policie.

V péči záchranné služby bylo i jedno dítě, které během útoku utrpělo šok. Na místo dorazili krizoví interventi, kteří komunikují s učiteli, aby byli schopní pracovat s dětmi, až se ve středu vrátí do školních lavic. „Pomoci interventistů využily pedagožky, které byly přímo aktéry události, a přibližně dvacet dětí,“ popsal ředitel školy.

Policie i ředitel školy odmítli spekulace, že dívka, která zaútočila nožem, byla ukrajinské národnosti. Podle Rybára s ní pedagogové dříve zvlášť pracovali. Neřešili ale žádný problém se šikanou.

Protože podezřelá i její spolužáci jsou mladší patnácti let, musí policisté i při informování o případu respektovat zákon o soudnictví ve věcech mládeže, připomněl Macháček. Policie bude podle něj dál ohledávat místo činu, sbírat důkazy a vyslýchat svědky. Další postup týkající se podezřelé dívky bude policie řešit i s orgánem péče o dítě.

Situace po útoku nožem v Domažlicích (zdroj: ČT24)

Bezpečnost na škole

Událost se stala na druhém stupni školy, potvrdila během dne policie. „Dnes (v úterý) 3. 9. 2024 byla ukončena výuka na druhém stupni naší školy z důvodu mimořádné události. Žáci byli poučeni o bezpečném odchodu ze školy. Všechny děti jsou v pořádku. Výuka na prvním stupni pokračuje dle rozvrhu,“ informovala škola na svém webu.

Škola má preventistu, výchovnou poradkyni a zaměstnává dvě speciální pedagožky. U vstupu do školy je čipový systém a vrátný. Bezpečnostní rámy by útoku nezabránily, prohlásil ředitel. „Do dneška (úterka) jsem si myslel, že máme školu zabezpečenou dobře,“ dodal.

„Domníváme se, že čipové zabezpečení je na standardní úrovni,“ dodal Krutina a přiblížil, že nejprve se chce dozvědět motiv útoku, následně bude dělat závěry, jaké další bezpečnostní opatření je potřeba zavést.

Vedoucí linky bezpečí Kateřina Lišková připomněla, že je potřeba poskytnout podporu dětem, které byly přímo na místě činu, ale zároveň i všem žákům školy, kteří mohou mít pocity obav a strachu. „I těmto dětem je potřeba říct: ‚Je to přirozené v takové situaci, že tě to napadá‘. Měli bychom tomu dát důležitost a dovolit tomu dítěti to prožít,“ dodala Lišková. Klíčová je podle ní komunikace školy a rodičů.

Prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc o útoku v Domažlicích (zdroj: ČT24)

Nechceme problém přehlížet, tvrdí Rakušan

Prezident Asociace bezpečná škola Libor Sladký upozornil na to, že na školách oproti předchozím rokům roste agrese mezi žáky. „Školy často vidí řešení v implementaci techniky, ale například tento případ ukazuje, že by technika nepomohla,“ upozornil. Důležité je podle něj, aby učitelé dokázali vnímat varovné signály, které žáci vysílají. Může se podle něj jednat o změnu přátel, odcizení se kolektivu nebo změnu stylu oblékaní.

„Je to komplikovaná situace, v tomto případě těžko posuzovat, zda bylo či nebylo možné zvýšit bezpečnost školy,“ poznamenal prezident Asociace ředitelů základních škol ČR Luboš Zajíc. „Ve škole je příliš velké množství lidí, kteří do ní přijdou, aniž by bylo možné je nějakým způsobem zkontrolovat, jestli mají u sebe nůž a podobně. Pokud se žák rozhodne k podobnému jednorázovému činu, nedá se to moc řešit předem,“ míní.

Na událost reagoval na síti X také ministr školství Mikuláš Bek (STAN). „Velice mě mrzí události, ke kterým došlo na ZŠ v Domažlicích. Násilí ve školním prostředí je zcela nepřijatelné. S domažlickými kolegy jsme ve spojení a jsme připraveni jim poskytnout veškerou podporu,“ prohlásil.

„Moje myšlenky jsou se zraněnými žáky, kterým přeju co nejrychlejší a úplné zotavení, a s jejich rodinami,“ řekl předseda strany STAN Vít Rakušan. Podle něj v poslední době přibývá náznaků o závažných problémech mezi dětmi. „Jako stát si tuhle situaci plně uvědomujeme a nechceme problém přehlížet,“ dodal.