Sedmidenní incidence v Česku klesla pod 500. V Německu se blíží rekordní hodnotě

V úterý v Česku přibylo 10 498 nově potvrzených případů covidu, o 217 méně než před týdnem. Nižší byl ale i počet provedených testů. Podezření na reinfekci je u 1971 dalších lidí. Sedmidenní incidence klesla po téměř dvou týdnech pod 500 nových případů v přepočtu na sto tisíc lidí. Naopak v Německu toto číslo vzrostlo na 1734,2 a přiblížilo se tak rekordní hodnotě 1735,0, které incidence dosáhla v sobotu ráno. Počet lidí, kteří se v Koreji nakazili koronavirem, přesáhl deset milionů.

Kromě téměř 10,5 tisíce nových případů hygienici v Česku v úterý vyslovili podezření na opakovanou infekci u 1971 testovaných. V mezitýdenním srovnání počet reinfekcí stoupl o 32. Od začátku epidemie bylo takových případů 234 601.

Za posledních sedm dní připadá v Česku 499 nově potvrzených případů covidu na každých sto tisíc lidí. Nejvyšší týdenní incidenci vykazuje Praha s 616 případy na sto tisíc obyvatel. Následuje Plzeňský kraj s 572 a Středočeský kraj s 546 případy. Na opačném konci žebříčku je Karlovarský kraj s 342 případy a Moravskoslezský kraj s 389 případy na sto tisíc lidí.

Počty provedených testů na covid od začátku února v Česku v mezitýdenním srovnání klesají. Toto úterý laboratoře podle průběžných výsledků vyhodnotily 34 tisíc vzorků, zhruba o dva tisíce méně než ve stejný den předchozího týdne.

Klesá také zájem o očkování chránící proti těžkému průběhu onemocnění. Za úterý zdravotníci aplikovali 2642 dávek vakcíny, nejnižší počet v pracovní den od začátku roku. Před týdnem dostalo očkování téměř 3300 lidí.

V nemocnicích bylo v úterý 2040 pacientů, kteří měli pozitivní test na covid. Stav 119 z nich lékaři hodnotí jako těžký. V mezitýdenním srovnání klesl počet hospitalizovaných o 385.

Od začátku března 2020, kdy byly v Česku potvrzeny první případy nákazy novým typem koronaviru, se covidem prokazatelně nakazilo 3,76 milionu obyvatel. Zemřelo 39 441 z nich. Letos v březnu zatím připadá na každý den v průměru 29 úmrtí, únorový průměr byl 51 případů denně.

Pozitivních testů v Německu přibývá

V Německu za poslední den přibylo 283 732 případů koronavirové infekce, informoval ve středu Institut Roberta Kocha. V úterý před týdnem tam testy odhalily 262 593 nových nákaz. Podle odborníků jsou ale skutečné počty nakažených vyšší, protože se všechny nepodaří zachytit a hygienici lidi, kteří s nakaženými přišli do styku, kontaktují už jen v omezené míře, píše agentura DPA.

Za posledních 24 hodin zemřelo v Německu 329 lidí s koronavirem, před týdnem jich bylo 269. Institut Roberta Kocha od začátku pandemie covidu-19 eviduje přibližně 19,28 milionu nakažených, 127 522 z nich zemřelo. V Německu žije asi 83 milionů lidí.

V Německu 20. března skončila většina zásadních opatření. Už jsou prakticky vyžadovány jen roušky a odstup. Světová zdravotnická organizace v úterý tuto zemi i další evropské státy kritizovala za příliš „brutální“ ukončení covidových omezení.

Koronavirem se nakazil německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Podle úterního vyjádření prezidentské kanceláře má jen mírné příznaky.

Počet lidí, kteří se v Koreji nakazili koronavirem, přesáhl hranici deseti milionů, což odpovídá skoro pětině obyvatel této asijské země. Zdravotníci se potýkají s rostoucími počty pacientů v těžkém stavu, mnoho práce mají také krematoria a pohřební ústavy, píše Reuters.

Korejská agentura pro kontrolu a prevenci nemocí (KDCA) informovala, že za úterý v zemi přibylo 490 881 nově nakažených, což je druhý nejvyšší počet od začátku pandemie. Celkový počet infikovaných tak vzrostl na 10,427 milionu. V Koreji se rozšířila silně nakažlivá varianta koronaviru omikron v situaci, kdy země do značné míry upustila od svého dříve velice důsledného systému trasování a karantén. Zmírnila také pravidla pro dodržování odstupu.

Za poslední den zemřelo v zemi 291 nemocných s koronavirem, celková smrtelná bilance se tak zvýšila na 13 432. Vláda se obrátila na 60 krematorií, aby prodloužila provozní dobu a navýšila kapacitu. Úřady připouštějí, že i tak existují rozdíly mezi jednotlivými regiony, dlouho se na pohřeb čeká třeba v hustě obydlené oblasti Soulu. V zemi s asi 51,7 milionu obyvatel je jich proti covidu naočkovaných 87 procent, 63 procent dostalo i posilující dávku.

Evropská agentura schválí Evushield

Agentura Reuters uvedla s odvoláním na své zdroje z Evropské lékové agentury (EMA), že tento unijní regulátor do konce týdne schválí lék Evushield, který vyvinula britská společnost AstraZeneca. Přípravek je určen pro dospělé, jejichž imunitní systém je příliš slabý a nedokáže vytvořit imunitní odpověď při podání vakcíny.

Evushield je již schválený ve Spojených státech a od minulého týdne i ve Velké Británii. Přípravek se podává injekčně, a to ve dvou dávkách.