Ruští studenti na citlivých oborech jsou potenciálně riziko, míní expert. Podle náměstka ale nelze aplikovat kolektivní vinu

Události, komentáře: Ruští studenti na českých vysokých školách (zdroj: ČT24)

Válka je vážný faktor a je zřejmé, že potřebujeme chránit některé obory, jako je jaderná fyzika, prohlásil v pořadu Události, komentáře sociolog Ivan Gabal v souvislosti s přítomností ruských studentů na českých univerzitách. Zmínil však, že je potřeba, aby studenti získávali evropské hodnoty. Podle bezpečnostního experta z CEVRO Institutu Jana Paďourka jde o určité riziko a situace by se měla řešit. Náměstek ministra školství Jaroslav Miller podotkl, že školy by měly každý případ vyhodnocovat individuálně, a zdůraznil, že nelze aplikovat něco jako kolektivní vinu.

Podle posledních průzkumů počet zahraničních studentů v Česku výrazně roste – nejvyšší nárůst je patrný u studentů z Ruska, Indie a Íránu, s odstupem jsou pak na dalších místech Ukrajina, Kazachstán a Bělorusko.

Podle Paďourka celý problém s ruskými studenty eskaloval s dopisem rektora Českého vysokého učení technického Vojtěcha Petráčka, který vyzval ruské studenty, aby napsali dopis, zda odsuzují válku na Ukrajině. Bezpečnostní expert zmínil, že části dopisu jsou vytržené z kontextu.

„Netýká se to všech ruských studentů, ale těch, kteří by měli začít studium v kritických oborech strategického významu. Je to věc, která je samozřejmě z mnoha hledisek senzitivní a je tam potenciální bezpečnostní riziko,“ podotkl s tím, že on sám se s textem ztotožňuje a nevidí problém. Paďourek zdůraznil, že se to týká jen určité části oborů.

I zahraniční studenti bývají verbováni

Zmínil, že i zahraniční studenti bývají verbováni cizími tajnými službami. „Neříkám, že všichni ruští studenti jsou členy FSB nebo některé další ruské zpravodajské služby, ale musím upozornit na riziko,“ dodal Paďourek s tím, že pokud studenti navštěvují kritické studijní programy, kdy se seznamují s citlivými informacemi, tak se většina z nich nechce vrátit zpět do své rodné země, ale na druhou stranu to podle něj nelze vyloučit.

„Mají tam rodiny, možná majetky a přátele. A mohu garantovat, že pokud se do Ruska někdy vrátí, tak budou kontaktováni ruskými bezpečnostními složkami a může dojít k vyzrazení docela důležitých informací,“ podotkl s tím, že ale věří BIS, která má tyto informace pod kontrolou a snaží se, aby nedošlo ke škodě.

Gabal zmínil, že potenciálně citlivé obory na univerzitách musí Česko chránit nejen vůči Rusku, ale i v případě Íránu či Číny. Podotkl, že v minulosti se země otevřela i Pekingu. „Nabírali jsme neuvěřitelné množství čínských studentů i do těch senzitivních oborů, což já jsem nepovažoval za úplně ideální,“ uvedl.

Dodal, že univerzity musí hledat způsoby, jak tuto delikátní věc řešit. „Je to skutečně na univerzitě, nemyslím si, že by se měly tvořit prověrkové komise,“ podotkl Gabal s tím, že však školy musí nějakým způsobem vyhovět sankčním režimům. „Jestliže se rozhodne studenta garantovat, tak může doporučit udělení dalšího pobytu.“

Řada velkých univerzit podle něj hlásí poměrně velký zájem studentů především z Ruska. „Je otázkou, jestli za tím stojí vůle odejít z Ruska, zůstat na Západě,“ zmínil s tím, že problém je ale jinde. „Řada těch studentů nedostane vízum, kromě těch, kteří pobývají v schengenském prostoru dnes,“ zdůraznil.

Složitá situace

Miller v pořadu označil celou situaci za složitou a nešťastnou. „České univerzity s tímto nemají žádnou zkušenost. Určitá míra improvizace tady nepochybně nastane a každá se s touto situací popasuje po svém,“ upozornil. Dodal, že před týdnem poslal univerzitám ministr školství Petr Gazdík (STAN) dopis, kde je žádá, aby se nesnažily uplatňovat princip kolektivní viny a posuzovaly, pokud to půjde, každý případ zvlášť.

Podotkl, že rektor není na univerzitě sám, ale má k ruce tým kolegů. „Jsou to i vedoucí pracovišť, školitelé – celá skupina lidí by měla nějakým způsobem být zmobilizována k tomu, aby bylo dosaženo cíle,“ řekl Miller. „Princip kolektivní viny, navíc uplatňován dopředu, by nás posunul někam na okraj civilizace,“ zdůraznil.

Univerzity mají možnost sledovat studenty z hlediska jejich výsledků či kvality práce ve škole. „Máme zájem, aby tu evropskou vzdělanost, v historických, právních a sociálních disciplínách, vystudovalo co nejvíce studentů, kteří se potenciálně mohou vrátit domů a být k dispozici,“ zdůraznil Gabal s tím, že jde i o naší obranu. „Vzpomeňme si, když jsme začínali, jak nám chyběla každá nová ruka, s těmi zkušenostmi,“ zmínil s tím, že útok na Ukrajinu za to, že se ona přiklonila k evropské kultuře i právnímu systému, je útokem i na nás.

„A my se budeme bránit tím, že ho musíme posilovat, a pokud možno, tak ho budeme i exportovat do Ruska a zejména pak do Běloruska,“ zdůraznil Gabal s tím, že je důležité naše evropské hodnoty dále rozšiřovat.