Rozvojové potřeby malých obcí bude mapovat informační systém, ministerstvo ho dá zdarma

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) letos zdarma zpřístupní všem obcím a krajům informační systém AGIS. Měl by elektronicky mapovat veškerá data o potřebách obcí do tří tisíc obyvatel, jako je například stav silnic, školství, zdravotnictví a dalších služeb v jednotlivých sídlech. Jejich zástupci je budou moci využívat také při sestavování dotačních žádostí. Řekla to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

„Je zřejmé, že nemůžeme rozhodovat o potřebách obcí z Prahy. Potřebujeme důkladně zanalyzovat a zmapovat potřeby venkova a mít k tomu veškerá potřebná data,“ uvedla Dostálová.

Ministerstvo proto ve spolupráci se Sdružením místních samospráv zpracovalo informační systém, který bude sdružovat údaje z veřejných i neveřejných zdrojů. Půjde například o stav místních komunikací, počtu škol, zdravotnických zařízení, poštovních poboček a dalších služeb.

Přístup by měli získat starostové a zastupitelé obcí, dále zástupci krajů a státu. Na systém budou navázány také dotační moduly, které by měly obcím pomáhat mapovat jednotlivé programy podle jejich potřeb. Zahrnovat bude evropské národní i krajské dotace. Podle Dostálové je podobný nástroj nutný i k tomu, aby stát i obce zastavily odliv obyvatel z venkova. Práce na systému dosud stály 35 milionů korun.

Na vývoji systému spolupracovala i Škoda Auto. Podle vedoucího českého zastoupení automobilky Jiřího Maláčka bude systém důležitý například při rozvoji elektromobility v Česku a jednotlivých regionech. Podle Maláčka vznikne platforma s informacemi, kde a kolik je potřeba elektrických nabíječek pro elektromobily tak, aby to vyhovovalo potřebám v daných sídlech. V České republice je celkem 6253 obcí.