Rozpočet míří do sněmovny, opozice kritizuje výběr daní

Události: Rozpočet míří do sněmovny (zdroj: ČT24)

Návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 241 miliard začnou už ve středu projednávat poslanci. Deficit má oproti letošnímu plánovanému rozpočtu klesnout o čtyřicet miliard. Přesto vláda plánuje oproti letošku vydat víc peněz například na investice, vědu a výzkum, na důchody nebo na dávky pro zdravotně postižené. Opozice návrh rozpočtu nepodpoří, ANO a SPD vládě vytýkají, že špatně vybírá daně a málo šetří.

Pro návrh státního rozpočtu na rok 2025 schvalovaný 25. září kromě Ivana Bartoše (Piráti), který už byl tehdy na odchodu z vlády, nehlasoval ještě jeden ministr. Jeho jméno doteď veřejnost neznala „Ne všichni ministři za hnutí STAN hlasovali pro, nebudu jmenovitě prozrazovat, protože to se nedělá, ale nebyli všichni ministři pro, jeden se zdržel,“ uvedl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

Podle informací ČT nepodpořil rozpočet ani Jozef Síkela (STAN). Důvodem bylo to, že v jeho resortu chybí až dvacet miliard na podporu obnovitelných zdrojů energie. Síkela se k tomu nevyjádřil.

Ve sněmovně už by ale měla být vládní koalice při schvalování plánu státních financí jednotná. Podobně jako při jednání rozpočtového výboru, který doporučil schválit plánované příjmy, výdaje a také schodek ve výši 241 miliard korun. Stejná základní čísla by měla projít i při středečním prvním čtení.

„Pak samozřejmě bude debata mezi prvním a druhým čtením o potenciálních přesunech mezi kapitolami, ale to už ty základní parametry rozpočtu nezmění,“ sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Podle opozice vláda nešetří

Mezi hlavní vládní rozpočtové priority patří například meziroční zvýšení výdajů na investice o 65 miliard nebo dodržení závazku vydávat na obranu země dvě procenta HDP. S hlasy sněmovní opozice však vláda počítat nemůže.

Hlavním důvodem je podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše to, že vláda nevybírá daně a nešetří. „My, pokud se dostaneme nazpátek do vlády, tak to je první věc, co bychom chtěli. Vybírat daně, tak jak jsme to dělali v minulosti,“ popsal Babiš.

„Pětikoalice říkala, že udělá inventuru výdajové stránky státního rozpočtu a že se zaměří hlavně na škrty ve výdajích. Neudělali vůbec nic,“ kritizuje kabinet Radim Fiala (SPD). Jan Jakob (TOP 09) uvedl, že jeho strana by uvítala nižší schodek, respektuje ale koaliční dohodu.

Po středečním prvním čtení posoudí tento klíčový vládní návrh sněmovní rozpočtový výbor. Definitivně hlasovat budou poslanci ve sněmovně o návrhu rozpočtu pro příští rok na začátku prosince.