Příliv uprchlíků z Ukrajiny roste, vlna solidarity je obrovská. Vyjíždějí další autobusy

Příliv uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny pokračuje, vlna solidarity lidí je obrovská. Například Středočeský kraj vysílá na slovensko-ukrajinské hranice dva autobusy. Odvoz organizují i humanitární organizace, přijíždějí i soukromé osoby. Ubytování chystají kraje i města. Bydlení nabízejí i rodiny ve svých domech.

Středočeský kraj je podle radního pro veřejnou dopravu Petra Boreckého (STAN) schopen vyslat pro uprchlíky na hranice až stovku autobusů. „Je ale třeba jednat racionálně a podle aktuální situace, hejtmanství chce maximálně pomoci, ale přes hranice se nyní dostává méně lidí, než by autobusy mohly odvézt,“ řekl. Kraj zatím vyslal autobusy dva.

„Pokud nenastanou komplikace, tak by se zpět měly vrátit s Ukrajinci ve středu ráno,“ řekl za vedení společnosti Bus Line Radovan Vrátný. Ubytování pro ně hejtmanství zajistí v krajských objektech.

Borecký je také starostou Úval u Prahy, kam v noci dorazilo zhruba patnáct žen a dětí z oblasti poblíž Lvova a Kyjeva. Část z nich zůstane v ubytování zajištěném městem, část se postupně přesune k příbuzným a známým, kteří v ČR žijí.

Brnu se ve spolupráci s Diecézní charitou Brno a Centrem pro cizince Jihomoravského kraje podařilo ubytovat asi sedm set lidí prchajících z Ukrajiny. „Část příchozích je v ubytovacích kapacitách střediska v Zastávce u Brna, vyčlenilo se ale i tři stovky bytů,“ řekla Kateřina Gardoňová z tiskového oddělení magistrátu.

Zařízení v Zastávce spadá pod ministerstvo vnitra. Magistrát spolupracuje s městskými částmi, které dávají městské byty. Město také zaregistrovalo ohledně ubytování lidí nabídky z komerční sféry. Jsou to například hotelové pokoje nebo hotelová zařízení, která nejsou aktuálně v provozu. Kdo chce nabídnout pomoc s ubytováním, najde informace na internetových stránkách.

Na brněnském výstavišti by mělo vzniknout přijímací místo, kam se budou uprchlíci hlásit. Z Brna by měl v úterý ráno vyjet kamion s léky, o které požádalo partnerské město Charkov. Kromě toho Brno vyhlásí sbírku na spacáky a deky, které pošle do Lvova. S ním město uzavře partnerství.

Lidé nabízejí i své domy a byty

Pracovníkům Charity Uherské Hradiště se celý víkend ozývali lidé s nabídkami ubytování. „Je to už okolo stovky lidí, kteří se budou moct ubytovat. V několika desítkách bytů, domů i v rekreačních zařízeních. Díky výzvě na webu se nám ozývají lidé z celé Moravy. Někteří nás ujišťují, že potřebným zajistí kromě ubytování také potraviny, hygienické potřeby a popřípadě také zdravotní péči,“ řekl manažer  Charity Uherské Hradiště Dalibor Jirásek.

Ozval se i muž z Uherského Hradiště, který nabízel ubytování ve svém třípokojovém bytě, kde žije s manželkou, osmiměsíčním miminkem a dvouletým synem. „Uprchlíkům nabízí jeden pokoj, kde může být jeden dospělý s dvěma malými dětmi. V pokoji je i postýlka pro kojence. Moc si toho vážíme. Lidé jsou skutečně úžasní,“ řekl ředitel uherskohradišťské charity Jiří Jakeš.

Polovinu svého domu uprchlíkům poskytla také čtyřiašedesátiletá Blanka Gstettner ze Židlochovic v okrese Brno-venkov. „Mám velký dům, ve kterém žiji pár týdnů sama, protože mně v lednu zcela nečekaně zemřel manžel. Ubytování jsem nabídla, protože by si to manžel také přál. Už v neděli se mně tady ubytovaly dvě rodiny. Každá má jeden pokoj a společně mohou užívat kuchyň, sociální zařízení i zahradu,“ uvedla vdova.

Téměř padesát žen a dětí prchajících před válečným konfliktem na Ukrajině už našlo nouzovou střechu nad hlavou v Krnově na Bruntálsku. Jejich převoz z města Nadvirna v Ivanofrankivské oblasti, což je partnerské město Krnova, organizovali zástupci obou měst a také krnovská charita. Na cestě byly autobusy bezmála dva dny. Z toho téměř čtyřiadvacet hodin čekaly na přeplněné hranici.

Ve tvářích žen byla vidět únava i strach. Mnohé totiž v zemi, kterou napadla ruská armáda, nechaly své manžele a zbytek rodiny. Dva autobusy z Ivanofrankivské oblasti vyrazily naplněné do posledního místa. Cestovalo jimi 100 lidí. Na hranicích se řidiči snažili pomoci dalším a přes hranici převezli 240 lidí. Část z nich ale vystoupila v Polsku a dvě desítky dalších pokračovaly do Prahy za příbuznými. „Uprchlíky, kteří zůstali v Krnově, ubytujeme v Larischově vile. Její provozovatel nám poskytl pro ně pokoje,“ řekla ředitelka krnovské charity Monika Dudová.

Dopravci dávají k dispozici autobusy i kamiony

Volné autobusy a kamiony i speciální techniku nabídla řada autodopravců. „Čeští dopravci okamžitě zareagovali a nabízejí na pomoc Ukrajině volné kapacity kamionů, autobusů, ale i speciální techniku na dopravu stavebních strojů nebo vojenského materiálu. Na naši výzvu se bezprostředně přihlásily desítky členů, kromě toho mnoho firem pomáhá již individuálně,“ uvedl prezident sdružení Česmad Bohemia Josef Melzer.

Volné kamiony, autobusy a další vozy jsou podle sdružení nyní k dispozici ministerstvu dopravy. Vedle toho jsou dopravci podle sdružení připraveni spolupracovat i s dalšími organizacemi zajišťujícími pomoc pro převoz osob i materiálu. Sdružení dále zajišťuje informace o podmínkách na hranicích, odbavení vozidel a formálních procedurách.

Studenti budou pomáhat s tlumočením

Ukrajinští studenti, kteří studují na Univerzitě Tomáše Bati, budou pomáhat s tlumočením. Na univerzitu se s prosbou o překlady obrátilo zlínské Centrum pro podporu integrace cizinců. „Lidé z této organizace se nám ozvali hned v neděli, jestli bychom pro ně a pro místní farnost nesehnali mezi našimi studenty dobrovolníky pro tlumočení a překlady pro přijíždějící uprchlíky z Ukrajiny s tím, že mají na cestě první velkou skupinu až osmdesáti osob. Ihned se nám nadšeně přihlásilo osm ukrajinských studentů, kteří umí i česky nebo anglicky a hlásí se nám další,“ uvedl František Brázdilík z Welcome centra mezinárodního oddělení zlínské univerzity.

„Už v neděli překládali pro prvních šest rodin. Další ukrajinští studenti začali už o víkendu pomáhat s balením a odesláním materiální pomoci na Ukrajinu. Je vidět, že chtějí pomoci a být co nejvíce užiteční,“ uvedl Brázdilík.

„Pomáhám tady ze všech sil proto, abych pomohl své rodině na Ukrajině. Ženy a děti, kterým tady pomůžeme, mají doma muže, kteří tam bojují za budoucnost mé vlastní rodiny. A když budou vědět, že je tu o jejich rodiny postaráno, budou bojovat dobře a moje rodina tam snad přežije,“ uvedl ukrajinský student univerzity ve Zlíně Ilja.

Advokáti nabízejí uprchlíkům právní pomoc zdarma

Česká advokátní komora v pondělí zveřejnila seznam advokátek, advokátů a jejich kanceláří, kteří uprchlíkům z území Ukrajiny nabízejí bezplatnou právní pomoc. Celkem jich je zatím kolem sto třiceti.

„V současné době již máme první zprávy od advokátů, že se jim na základě zveřejněného seznamu ozývají Ukrajinci, kteří potřebují právní pomoc v oblastech azylového práva. Za úžasný projev solidarity považuji nejenom množství ochotných advokátů, kteří se stále hlásí, ale i to, že vyjma advokátů českého a ukrajinského původu nabízejí svou pomoc i advokáti původem z Ruska,“ řekla mluvčí advokátní komory Iva Chaloupková. 

Mimo seznam zveřejnila advokátní komora také Desatero pro ukrajinské občany, kteří chtějí přijet do Česka, a podrobné informace pro ukrajinské občany týkající se vstupu a pobytu. Informace jsou dostupné na stránkách Advokátního deníku i v ukrajinštině. „Ve středu budeme také organizovat první seminář pro advokáty, abychom jim pomohli najít nejlepší postupy, jak efektivně pomáhat ukrajinským uprchlíkům“ uzavřela mluvčí ČAK Chaloupková.

Asistenční centra v krajích

Olomoucký kraj plánuje zřídit Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Zázemí by mohlo najít v Hanáckých kasárnách, kraj o tom jedná se státem. Asistenční centrum otevře 1. bžezna i Královéhradecký kraj. Bude mít na starosti zejména příjem uprchlíků a jejich rozmístění do ubytovacích zařízení. Centrum kraj zřídí ve spolupráci s krajským hasičským záchranným sborem a krajským ředitelstvím policie.

„Tři dny už jedeme naplno. Předpokládám, že jen v Hradci Králové je nyní nejméně sto uprchlíků a rychle jich přibývá. Někteří jsou v rodinách, někteří v našich kapacitách a připravujeme další. Převažují lidé ze Zakarpatí, většinou jde o ženy s malými dětmi nebo starší lidi, mužů je minimálně. Převažují příbuzní těch, co už tady pracují,“ řekla ředitelka Diecézní charity Hradec Králové Maclová.

Jezdit na hranice na vlastní pěst není ideální

Solidarita lidí je podle ní nebývalá. „Třeba teď řeším nabídku dvou autobusů cestovní kanceláře, které jsou připravené vyrazit na ukrajinskou hranici. Hodně také spolupracujeme s Ukrajinci, kteří tu žijí a podnikají, jsou velmi aktivní,“ řekla.

Lidé, kteří chtějí pomoci, by se měli obracet na organizace, které mají možnosti podporu na místo určení efektivně dopravit a zorganizovat. „Někteří lidé jezdí s pomocí na hranici na vlastní pěst. Není to v tuto dobu zcela ideální. Nejenom, že blokují prostor před hranicemi, ale kolikrát nemají možnost to komu předat,“ upozornila Maclová.

Co je potřeba darovat

Dárci by se měli zaměřit na zdravotnický materiál, hygienické potřeby, karimatky nebo spacáky. „Darovaného oblečení nyní tolik potřeba není, to přijde na řadu až v další vlně,“ dodala.

„Máme požadavek přímo z Ukrajiny, kde potřebují balenou vodu v půllitrových lahvích, trvanlivé potraviny k okamžité spotřebě. Mohou to být například paštiky, balené sýry, konzervy, sladkosti pro děti, káva, čaj, ale také karimatky, deky a spacáky. Od víkendu zajišťujeme také především pro ženy s dětmi, které utíkají před válkou, ubytování,“ uvedl manažer uherskohradišťské charity Dalibor Jirásek.

Například Ostrava o víkendu zřídila sběrné místo, kam mohou lidé nosit materiální pomoc určenou obyvatelům Ukrajiny, v halách ve Wattově ulici. Zájem lidí je značný, město proto plánuje rozšíření kapacity. „Budeme to dále rozšiřovat, protože jsme skoro plní,“ řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

Centrální sklad, do kterého by se svážel materiál z celého regionu, zřídí i Pardubický kraj. Měl by vzniknout v bývalém průmyslovém areálu firmy Böhm Plast-Technik v České Třebové, který město nedávno koupilo. Ve skladu bude pomoc zaevidována, roztříděna a připravena k převozu, a to i ve spolupráci s neziskovými organizacemi. Hejtmanství také vyzvalo dárce pomoci, aby přinášeli pouze věci žádané a potřebné. „Neuklízíme si půdy a sklepy, chceme pomáhat potřebným,“ uvedlo na svém facebookovém profilu.

České potravinové banky o víkendu podle své federace pomohly stovkám uprchlíků z Ukrajiny. V některých regionech se ale tenčí zásoby. Žádají o pomoc. Lidé mohou přispět potravinami ve skladech bank, poslat mohou také peníze.

„Nečekali jsme hned v první vlně příchod tolika lidí. Nejsou to desítky lidí, jak uvádějí oficiální zdroje, přijely jich stovky, možná už tisíce. Snažíme se všem pomoci alespoň v první chvíli. Celý víkend jsme v pohotovosti,“ řekla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Lidé, kteří chtějí přispět potravinami nebo drogerií by se měli spojit se svou regionální potravinovou bankou. Seznam najdou na webu federace