Přibylo nejméně nakažených od 6. prosince. Nemocnice se od středy mohou vrátit k plánované péči

V pondělí v Česku přibylo 1405 potvrzených případů koronaviru. Je to nejmenší denní nárůst od 6. prosince. Během svátků, stejně jako o víkendech, se ale obecně testuje méně. V Česku dosud s covidem zemřelo 27 169 lidí. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od středy umožní nemocnicím obnovit plánovanou péči.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

V mezitýdenním srovnání přibylo v pondělí zhruba o 5500 nakažených než minulý týden, tento údaj ale tentokrát není vypovídající, protože minulé pondělí bylo běžným pracovním dnem. Reprodukční číslo, které udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, kleslo z 0,81 na 0,71 – nižší bylo naposledy v půlce ledna.

V úterý ráno bylo v českých nemocnicích volných 28 procent standardních lůžek s kyslíkem, zhruba dva tisíce postelí bylo k dispozici covidovým pacientům. Mladoboleslavská nemocnice zrušila stav hromadného postižení osob, který vyhlásila třetího března kvůli naplnění kapacity v souvislosti s pandemií.

Ministerstvo zdravotnictví s účinností od středy odvolalo plošné omezení plánované péče. Omezena byla od loňského 30. prosince. Managementy nemocnic přesto nebudou mít zcela volnou ruku. „Všechny budou stále povinny udržovat určitou kapacitu pro pacienty s covidem-19,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Kromě českých pacientů s covidem-19 by nově měly být nemocnice připravené i na případné převozy ze zahraničí. Podle Blatného nabídne Česko okolním zemím, pokud by se tam epidemická situace dál zhoršovala, až 50 míst ve svých nemocnicích.

Laboratoře v pondělí provedly přibližně 45 tisíc testů, zhruba o deset tisíc více než v neděli. Naprostou většinu z toho tvoří preventivní testy. U nich se podíl pozitivních výsledků ve srovnání s minulým pondělím zvýšil z 0,4 na 0,79 procenta. U takzvané epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl z 9,43 na bezmála 12 procent. 

Nákaza se momentálně nejvíce šíří na Pelhřimovsku, kde v uplynulých sedmi dnech zaznamenali 465 nakažených na sto tisíc obyvatel. Naopak relativně nejlepší situace je na Chebsku. Tam bylo v posledních sedmi dnech 37 případů nákazy na sto tisíc obyvatel.

Zdravotníci v České republice dosud aplikovali 1 818 756 dávek vakcíny proti koronaviru. Na pondělí z toho připadá 8256 očkování, což je nejméně od konce února. Obě potřebné dávky zatím dostalo 583 388 lidí. Celkově pak o Velikonocích podali zdravotníci v Česku zhruba 52 200 dávek vakcíny proti covidu, více než třetinu z nich (19 tisíc) na Velký pátek.

Očkování postupuje zdaleka nejrychleji ze všech regionů v Praze, z 1,8 milionu podaných dávek (v součtu první i druhé dávky) připadlo na hlavní město 323 tisíc. Stát ale podle pražské radní Mileny Johnové (Praha sobě) snížil nově otevřenému městskému očkovacímu centru v Kongresovém centru dodávky vakcíny Pfizer/BioNTech. Původně měla Praha podle Johnové slíbeno 500 dávek denně. Jelikož však dávky chybí v jiných zařízeních, sníží se v příštích dnech příděl na 300 dávek denně.

Naopak Fakultní nemocnice Hradec Králové rozšířila kapacitu očkování proti covidu-19 o další očkovací místo v ambulancích v pavilonu akademika Bedrny a týdenní kapacitu očkování zvýšila z 4500 na 7000 lidí. Navýšení kapacity umožní očkovacím týmům nemocnice v případě dostatečných dodávek aplikovat přes 30 tisíc dávek vakcíny měsíčně.

„Na navýšení kapacit jsme byli připraveni, jen jsme čekali na potvrzení dalších dodávek vakcín, abychom neotevřeli další očkovací místa předčasně a nemuseli jejich provoz brzy omezovat,“ uvedl ředitel nemocnice Vladimír Palička.

Poslední týden nouzového stavu

Nouzový stav v Česku skončí 11. dubna, podle dosavadních vyjádření premiéra kabinet nebude žádat o jeho prodloužení. Od příštího pondělí tak přestanou platit omezení cest mezi okresy i zákaz nočního vycházení.

Nakolik lidé dodržovali opatření i během Velikonoc, se podle přednosty Ústavu hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN Milana Tučka projeví v číslech ale zhruba až za pět až maximálně deset dní. Míní ale, že určité rozvolňování je při zatím aktuálních číslech namístě – mírný nedělní nárůst zatím považuje spíše za náhodný. „A myslím si, že školy jsou na prvním místě, ale je třeba zvažovat i obchody, zejména ty malé, a i některé služby, ale neříkám, že všechny,“ uvedl pro Českou televizi.

Zásadní je ale podle něho začít pouštět děti do škol postupně a brát při tom v úvahu epidemickou situaci v menších regionech či okresech. „Znalost místních poměrů je naprosto zásadní,“ uvedl. Zdůraznil, že stejně důležité je také to, aby rodiče neposílali do školy děti, které mají nějaké příznaky nebo projevy nemoci, například kašel nebo zvýšenou teplotu. A za důležité považuje i nošení respirátorů, dodržování vzdálenosti a používání dezinfekce. Jakkoliv to může být u malých dětí obtížné, dodal.

Studio 6: Epidemiolog Tuček k epidemické situaci po Velikonocích (zdroj: ČT24)

Opatření podle ministr vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) pomohla omezit šíření nákazy. Vicepremiér zároveň obvinil opozici z tlaků na neřízené rozvolňování omezení. „Řada opozičních politiků – kterým říkám notoričtí rozvolňovači – začala při jakémkoli náznaku zlepšení tlačit na otevírání všeho. Vláda tomu částečně podlehla, to byla chyba. Měli jsme být tvrdší,“ prohlásil.

Vláda: otevření části obchodů od 12. dubna

Hned po skončení nouzového stavu se od 12. dubna otevřou obchody s dětským zbožím, papírnictví, farmářské trhy a také zoologické zahrady, rozhodla vláda na svém úterním zasedání.

Kabinet se zabýval i návratem žáků do škol, který by měl začít v témže termínu. K 12. dubnu začne rotační výuka na prvním stupni základních škol, do školek se vrátí předškoláci. Na druhém stupni základních škol, středních a vysokých školách zůstane výuka na dálku. Školáci budou dvakrát týdně testováni antigenními testy.

Předseda strany KDU-ČSL a místopředseda sněmovního hospodářského výboru Marian Jurečka v České televizi zdůraznil, že považuje za důležité, aby při otevírání školek a škol byli už naočkováni ti pedagogičtí, ale i nepedagogičtí pracovníci, kteří se budou výuky účastnit. 

První kolo testování dokončují nejmenší firmy

Firmy do deseti zaměstnanců, neziskové organizace a živnostníci by do úterý měli dokončit první kolo testování na koronavirus. Dále je pro ně povinné zatím jednou za sedm dní. Tato skupina čítá podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) asi 1,1 milionu pracovníků. Každý týden se tak testům na covid-19 podle něj podrobí až čtyři miliony lidí, z toho až půl milionu denně.

Testování není závazné pro lidi pracující z domova. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) se nemusejí testovat, jen pokud pracují výhradně z domu a setkávají se pouze se členy své domácnosti. Testy nejsou dále povinné pro lidi, kteří v posledních 90 dnech covid prodělali, nebo jsou proti nemoci očkovaní. 

Testování je povinné ve firmách všech velikostí, na úřadech a v dalších veřejných institucích. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje zvýšit frekvenci testů na jednou za pět dní, vláda o tom zatím nerozhodla.