Prezident zatím nerozhodl o vládních úsporách, čas má do pátku

Události: Prezident a vládní úspory (zdroj: ČT24)

Už jen čtyři dny má prezident Petr Pavel na to, aby rozhodl o vládním úsporném balíčku. Lhůta končí v pátek a hlava státu dosud normu nepodepsala ani nevetovala. Koalice věří, že hlava státu zákon potvrdí. Opozice naopak apeluje, aby to Pavel nedělal. Zástupci ANO mají v úterý s prezidentem ještě jednat.

Po desítkách hodin jednání sněmovna balíček schválila v pátek 13. října, na začátku listopadu prošel také Senátem. Nyní už zbývá jen podpis hlavy státu. Prezident má ale právo ho vetovat. Tedy návrh vrátit sněmovně podle Ústavy do patnácti dní. Dolní komora parlamentu rozhodnutí hlavy státu může přehlasovat.

Prezident ale zatím nerozhodl. Podle Hradu teď už záleží právě na verdiktu nejvyššího ústavního činitele. „Neočekáváme už žádné další schůzky. Pan prezident zákon nepodepsal, ale do pátku, kdy končí lhůta, bude naprosto jasno,“ informoval ředitel odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky Vít Kolář.

Zástupci koalice doufají, že normu po obou komorách stvrdí i hlava státu. „Pevně věřím, že to nevrátí, ale pokud vrátí, budeme to muset znovu projednat. Koalice prokázala v balíčku, že má všech svých 108 hlasů,“ konstatoval předseda poslanců ODS Marek Benda.

„Podle vyjádření pana prezidenta mi připadalo, že by úspory měly být ještě ambicióznější,“ podotkl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Schůzka s opozicí

S prezidentem se mají v úterý sejít zástupci opozičního hnutí ANO. Tématem je sice důchodová reforma, předsedkyně poslaneckého klubu ale bude chtít hlavě státu zopakovat výtky opozice i k úspornému balíčku. „Nevylučuji, že kdyby selhala i tato pojistka zákonnosti, tak se může stát, že se opět obrátíme na Ústavní soud,“ upozornila Alena Schillerová (ANO).

„Prezident má právo využít své zákonné lhůty. A nějaké obavy, že by to vrátil až na konci lhůty? Nevím, nejsem mluvčí pana prezidenta,“ podotkl předseda lidovců a ministr práce Marian Jurečka. 

Přitom právě Jurečkův resort musel řešit, že prezident podepsal normu, která zpřísňuje pravidla pro předčasné důchody, později, než chtěla koalice. Měsíční odklad její platnosti podle dřívějších vyjádření ministra práce má stát rozpočet až čtyři miliardy. I tehdy opozice prezidenta vyzývala, aby zákon nepodepisoval, jako teď u úsporného balíčku.

„Pan předseda Tomio Okamura psal panu prezidentovi, aby balíček nepodepisoval, že je to jenom zvyšování daní a braní peněz z kapes daňových poplatníků a firem právě na zalepení díry ve státním rozpočtu,“ dodal šéf opozičních poslanců SPD Radim Fiala.

Návrh mění přes šest desítek zákonů. Opatření mají začít platit od ledna.