Prahou i Brnem prošly pochody za klima, kritizovaly politiky i podnikatele. Konaly se i protivládní protesty

Den boje za svobodu a demokracii nebyl jen dnem vzpomínání na roky 1939 a 1989, ale také dnem aktivních protestů. Prahou i Brnem prošly pochody za klima. Uskutečnily se i protivládní protesty – na Staroměstském náměstí v Praze i před Janáčkovým divadlem v Brně. Ve Valašském Meziříčí se sešli lidé k demonstraci za spravedlivé vyšetření otravy Bečvy.

Pochod, který vedl z náměstí Jana Palacha přes Národní třídu na Albertov, uzavřel třídenní vysokoškolskou stávku za klima. V pochodu byly vidět transparenty ohrazující se proti spalování fosilních paliv a vyzývající ke změně ekonomického modelu. Účastníci skandovali „Máme holé ruce, zelená revoluce“ či „Peníze se nedaj žrát, proto jdeme stávkovat“. Zněla také politická hesla, jimiž se účastníci pochodu ohrazovali proti vládě současné i minulé, například „Fiala i Babiš, slepá cesta nanic“.

Účastníci klimatických protestů chtějí iniciovat vznik klimatického zákona, který by zajistil kontinuitu české klimatické politiky. Hovoří také o změně společnosti a ekonomiky, která by fungovala v ekologických limitech Země. Ekonomika by se podle nich měla posuzovat podle jiného údaje, než je hrubý domácí produkt. Označili ho za zastaralý ukazatel, který nebere v potaz limity planety, naplňování základních lidských potřeb ani distribuci bohatství ve společnosti.

Na Národní si někteří účastníci pochodu nasadili masky některých podnikatelů, které označili za hrozbu pro demokracii i život na planetě. „Samotné náklady klimatické krize nesou především chudší lidé, nesou ji země globálního jihu. Zatímco ti nejbohatší, jako jsou fosilní oligarchové Daniel Křetínský nebo Pavel Tykač, vydělávají na spalování vražedných skleníkových plynů do atmosféry,“ řekl Jan Voves z hnutí Univerzity za klima.

Na Národní se také účastníci názorově střetli s některými přítomnými politiky – vicepremiérem Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a bývalým ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). „Protestovat proti kapitalismu v den oslav svobody a demokracie je politováníhodné nedorozumění. Je to ve skutečnosti protest proti vlastním zájmům a proti svobodě,“ uvedl poté Kalousek na síti X.

Po ukončení pochodu na Albertově avizovali pořadatelé, že budou v protestech pokračovat. Uvedli, že nevěří, že vláda uslyší na něco jiného, než je přímý odpor.

Kromě Prahy pochodovali studenti za klima také Brnem, i když v menším počtu. Vybaveni transparenty, bubnem a reproduktorem prošli od takzvaného Římského náměstí – kde předtím za klima stávkovali – centrem města na Malinovského náměstí.

Protesty proti vládě

Na Staroměstském náměstí v Praze se sešla skupina lidí k protivládnímu protestu, který svolal Ladislav Vrabel. Ten organizoval protesty již loni a kvůli tvrzení, že česká vláda chce útočit na Rusko jadernými hlavicemi, ho soud potrestal peněžitým trestem za šíření poplašné zprávy.

Nyní Vrabel ohlásil vznik nového politického hnutí s názvem Plán Česká republika na 1. místě. Chce s ním jít do voleb, iniciovat vystoupení Česka z Evropské unie a referendum o vojenské neutralitě. Chce se také zasadit o zachování české koruny jako měny. „Máme právo spravovat svou zemi tak, jak uznáme za vhodné,“ uvedl Vrabel na Staroměstském náměstí. 

Demonstrace na Staroměstském náměstí
Zdroj: Jaroslav Svoboda/ČTK

Další protivládní protest se uskutečnil v Brně. Jeho účastníci se sešli u Janáčkova divadla. Požadovali demisi kabinetu a označovali sametovou revoluci za podvod. Zaznělo například také tvrzení, že se vláda snaží dostat Česko do války s Ruskem.

Mezi řečníky vystoupili někdejší místopředseda KSČM Josef Skála nebo exposlanec Lubomír Volný. Někteří účastníci protestu prošli po skončení projevů centrem Brna. Pochod vedl i přes náměstí Svobody, kde se koná festival Brněnský sedmnáctý, žádné střety s jeho návštěvníky ale nebyly.

Demonstranti ve Valašském Meziříčí žádali vyšetření otravy Bečvy

Na 17. listopad svolali pořadatelé také demonstraci za spravedlivé vyšetření otravy řeky Bečvy. Zástupce organizátorů Jan Husák řekl, že smyslem shromáždění ve Valašském Meziříčí byla i podpora demokracie, svobody i právního státu. „Zasazujeme se o spravedlivé vyšetření kauzy Bečva, to spolu velice úzce souvisí,“ uvedl.

Účastníci demonstrace reagovali na rozhodnutí vsetínského soudu, který zprostil obžaloby ředitele společnosti Energoaqua, samotnou firmu označil za viníka ekologické havárie, ale nepotrestal ji a věc postoupil České inspekci životního prostředí.

„Rozhodnutí soudu je: Nemáme důkazy, ale myslíme si, že to udělala Energoaqua. To nám přijde hodně zvláštní,“ řekl Husák. Bečva se podle něj stala kvůli řadě pochybení symbolem dysfunkčnosti státu, na druhé straně také symbolem angažovanosti lidí.

Na demonstraci promluvil i ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), který připustil, že lidé po havárii prožívají frustraci a pocit, že není spravedlnosti učiněno zadost. Podotkl ale také, že respektuje nezávislost soudů a že nedokáže ovlivnit situaci, která se stala, vyšetřování a soudní řízení. „Ale dokáži ovlivnit to, aby se situace neopakovala, a pokud by se opakovala, aby byl viník dopaden,“ slíbil ministr.

Soud v říjnu označil za zásadní důkazy to, že ryby v Bečvě otrávily kyanidy, znalecké posudky, videa, fotografie, odborná vyjádření nebo výpovědi svědků. Uvedl však, že se nepodařilo zjistit, co přesně se v podniku před otravou řeky stalo, zejména kvůli chybějícím vzorkům vody z řeky ze dne havárie. V důsledku ani neexistuje podle soudkyně přímý důkaz o vině firmy Energoaqua, svědčí však proti ní větší množství jiných skutečností. Zástupci firmy odmítli, že by byla odpovědná za otravu vody v Bečvě. Poukazovali na to, že ryby podle nich začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od vyústi kanálu z Energoaqua. Za pravdu jim dávají i někteří vědci a rybáři.