Portfolio pro Jourovou je Babišův debakl, míní opozice

Portfolio pro Jourovou je Babišův debakl, míní opozice (zdroj: ČT24)

Rozporuplné reakce na české politické scéně vyvolalo jmenování Věry Jourové místopředsedkyní Evropské komise (EK) a přidělení portfolia, ve kterém má dbát na dodržování hodnot Evropské unie. Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) považuje věc za velký úspěch, předseda opoziční ODS Petr Fiala to označil za „výraznou porážku“. Svěřené portfolio kritizují také další členové opozice i odborníci. Poukazují na to, že se nepodařilo získat výrazné ekonomické portfolio, o kterém dřív Babiš hovořil.

„Je to vyznamenání pro Česko a ve spojení s portfoliem i ohromná důvěra,“ uvedl v úterý po představení podoby nové Evropské komise premiér Andrej Babiš. „Bylo mou prioritou získat takto vlivný vysoký post pro Českou republiku. Jedná se o prestižní pozici s vysokým vlivem v Bruselu, důležitý a koncepční post,“ dodal český premiér.

Předseda vlády věc považuje za ocenění pro Česko i Jourovou. Zároveň kvitoval, že střední Evropa bude mít ve vedení Komise hned dva zástupce. Kromě Jourové bude místopředsedou také slovenský eurokomisař Maroš Šefčovič.

Babiš proto doufá, že nová Komise bude mít příležitost lépe chápat problémy a vnímání zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy ČR, Slovenska, Polska a Maďarska. Dříve předseda vlády  hovořil jako o cíli pro Česko o ekonomickém portfoliu. Zmínil se například o vnitřním trhu či mezinárodním obchodu.

Babiš: Jourová může navázat na odkaz T. G. Masaryka

„Portfolio pro posílení demokracie je pro nás velkou ctí a vyznamenáním. Je to pro mě výrazem uznání, že Česko a dříve Československo má v oblasti demokracie a lidských práv skvělou historii, založenou už Tomášem Garriguem Masarykem, na kterou může paní Jourová navázat. Uznání, že jsme si demokracii v roce 1989 znovu vybojovali a že je pro nás mimořádně cenná, protože víme, co to znamená ji ztratit,“ dodal předseda vlády.

Předseda STAN Vít Rakušan naopak označil výběr portfolia pro Česko za absurdní. „Je docela absurdní, že na dodržování hodnot EU a transparentnosti bude dohlížet země, jejíž premiér je obviněn mimo jiné z toho, že hodnoty EU nedodržuje. Možná je to takové drobné, docela vtipné popíchnutí českého premiéra. Ale co to určitě není? Silné ekonomické portfolio. Reálně se ukazuje, jak slabý je Andrej Babiš i na mezinárodním poli,“ napsal Rakušan.

„Svěřené portfolio má i velmi konkrétní obsah, paní Jourová bude řešit některá nejaktuálnější rizika, která nás ohrožují, jako manipulace voleb, výzvy k násilí na internetu, kyberšikana našich dětí. Jsou to věci, které ovlivňují naše životy, životy našich dětí a ve svém důsledku další vývoj Evropy, evropské civilizace,“ vyzdvihl naopak Babiš. 

Bartoš vidí selhání ve vyjednávání

Naopak předseda Pirátů Ivan Bartoš vidí výběr portfolia jako „nepříliš šťastný“ vzhledem k tomu, že Jourová pochází z hnutí ANO premiéra Babiše, který čelí otázkám ohledně střetu zájmů, a byla kvůli tomu už v minulosti kritizována. „Z pohledu ČR a portfolia lze rozhodnutí hodnotit jako selhání ve vyjednávání. Nicméně premiér z toho může benefitovat,“ uvedl.

Vicepremiér a předseda vládní ČSSD Jan Hamáček kvitoval, že Jourová bude místopředsedkyní nové Evropské komise. Dodal, že portfolio není silné ekonomické, ale je klíčové pro zachování společných hodnot, na kterých stojí EU. Vnímá to jako ocenění její předchozí práce v EU.

Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Tomáš Petříček na Twitteru Jourové pogratuloval k pozici místopředsedkyně. „Bude mít na starosti samotnou podstatu EU, tedy ochranu demokratických hodnot. Třicet let od sametové revoluce to pokládám za symbolické. Jde o principy, kterými se musí řídit všechny členské státy,“ napsal.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci před schůzí sněmovny uvedla, že post místopředsedkyně i portfolio jsou pro Jourovou velkým oceněním. „Bude dohlížet na hodnoty, transparentnost, čistotu práva, digitalizaci, kyberpolitiku a tak dále,“ uvedla. Podle ní je velkým úspěchem V4, že Česko a Slovensko budou mít v EK místopředsedy a Polsko silné zemědělské portfolio. „Je to jasný signál, že V4 je slyšet a vidět a my to vnímáme za obrovský úspěch,“ dodala.

Podle Fialy jde o porážku Babiše

„Paní Jourová dostala za úkol dohlížet na neposlušné země V4. Již dříve se nechala slyšet, že tyto státy by měly přijít o peníze z evropských fondů. Její nové portfolio nemá žádný reálný vliv a předseda vlády obelhal veřejnost, když říkal, že vyjednávání se vyvíjejí dobře,“ reagoval na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.

Podle něj jde „o výraznou porážku autority předsedy vlády, který je hlavním politickým vyjednavačem v zásadních politických otázkách v Evropské unii“. „Bohužel došlo na naše slova, když jsme varovali, že kvůli problémům pana premiéra nedostaneme žádné portfolio, kde jde o peníze nebo o reálný vliv,“ uvedl také. 

Česká republika podle Fialy nedosáhla při obsazování orgánů EU žádného, ani malého vítězství. „Nedosáhli jsme dokonce ani na remízu. Jsem obsazením tohoto postu nepříjemně překvapen a považuji to pro ČR za nešťastné,“ zakončil svou reakci. 

Předseda KSČM Vojtěch Filip rozhodnutí označil za krok proti zájmům ČR. Filip sice přivítal, že Jourová bude zastávat místopředsednickou funkci, portfolio ale podle něj znamená obrovský tlak na ČR, aby se rozhádala se zeměmi visegrádské čtyřky, uvedl před jednáním sněmovny.

V normálním zaměstnání by už byla odvolána, podotkl Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura kritizoval Jourovou za to, že se jí v jejím předchozím funkčním období nepodařilo vyřešit problematiku dvojí kvality potravin v různých unijních zemích. „V normálním zaměstnání by byla odvolána a nebyla jmenována na ještě politicky lukrativnější post místopředsedkyně,“ řekl Okamura ve sněmovně. Vadí mu navíc, že úkolem české eurokomisařky bude „perzekuce nepohodlných názorů členských zemí“.

Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila je post místopředsedkyně oceněním Jourové za její práci při prvním mandátu v EK, nepřináší ale výraznější pravomoci a silnější politickou pozici. Získané portfolio je podle něj důležité, ale zároveň je politickým debaklem Babiše, který sliboval ekonomické portfolio. Česko ho nezískalo kvůli Babišovým problémům s čerpáním evropských dotací, uvedl Pospíšil.

Také KDU-ČSL podle jejího předsedy Marka Výborného očekávala silné ekonomické portfolio. „Výsledek je na rozdíl například od Poláků, kteří získali silné zemědělství, poměrně tristní,“ uvedl. Téma hodnot a respektování demokratických principů může být podle něj ale stále aktuálnější. Výborný věří tomu, že Jourová to díky své zkušenosti zvládne.

Podle odborníků je portfolio slabé

Bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza uvedl, že portfolio je drsný vzkaz České republice a totální selhání vyjednávacích schopností české vlády.

Předseda správní rady Spotřebitelského fóra a analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš podotkl, že portfolio má význam spíš pro diplomaty a odborníky na unijní politiku. „Z ekonomického, ale i celkového hlediska jde však snad o nejméně významné portfolio, které vůbec existuje. Dosavadní portfolio Věry Jourové bylo mnohem významnější,“ uvedl.

Jourová byla od roku 2014 eurokomisařkou pro spravedlnost a ochranu spotřebitele, což jí podle Kruliše zajišťovalo zapojení do významného okruhu evropské legislativy v digitální oblasti i oblasti ochrany spotřebitele. „Tam bylo možné být přímo u jádra dění. U nového portfolia o takovéto významné pozici lze jen stěží uvažovat. Prestiž místopředsedy to jen zčásti vyvažuje,“ dodal.

Pro Jourovou by mohlo nicméně úspěšné zvládnutí nové oblasti být krokem k posunu v hierarchii institucí EU ještě výš. V budoucnu by podle něj v takovém případě mohla směřovat na skutečně rozhodující post v unijních institucích, míní Kruliš.

Také podle Petra Kanioka z brněnské Masarykovy univerzity patří portfolio mezi slabší. „Jeho role je spíše koordinační než výkonná. Nebude mít kromě jiného vlastní generální ředitelství, takže bude muset spoléhat na spolupráci s ostatními,“ uvedl.

Česko podle premiéra Babiše usilovalo o ekonomické portfolio. „Takže jakkoliv se lze uklidňovat místopředsednickou funkcí, resort je zklamáním a místopředsednictví nic reálného neznamená. Nehledě na to, že pro Česko nejde o úplně komfortní pozici z hlediska vládní unijní politiky. Ta staví aspoň na top úrovni hodně na spolupráci s Visegrádem,“ uvedl Kaniok. Právě proti některým členům V4 přitom v končící komisi musel příslušný komisař vystupovat.

Prouza dodal, že pro Jourovou je post osobním úspěchem. „Nová šéfka Komise je jasně přesvědčena, že je důvěryhodná a samostatná osoba, která nebude tančit podle toho, jak kdokoliv v ČR píská,“ uvedl. Jourová podle něj bude muset čelit silné kritice z Polska a Maďarska a časem možná i z Česka. „Její budoucí práce na ochraně svobodných voleb ji postaví i proti Rusku,“ očekává. Přidělení portfolia naopak Prouza chápe jako drsný vzkaz pro ČR.