Po vichřici pojišťovny evidují škody za desítky milionů korun, energetici odstranili většinu poruch

Bez dodávky elektrického proudu zůstávají v Česku po neděli kvůli silnému větru už jen některá místa, především chaty a chalupy. Po poledni se energetikům podařilo připojit většinu z více než dvou tisíc odběrných míst, kde přetrvávaly potíže. Pojišťovny hlásí škody za desítky milionů korun. Situace na železnici, kde vítr zkomplikoval dopravu, se stabilizovala a vlaky opět jezdí ve všech úsecích. V tomto týdnu má podle meteorologů vydatně sněžit, nejvíc sněhu by mělo napadnout na horách.

V neděli kolem poledne bylo v důsledku silného větru bez proudu skoro 53 tisíc odběratelů a počet poruch na vysokém napětí přesáhl stovku. Nejčastějším důvodem byly stromy a větve popadané do vedení. Odpoledne se počet poruch podařilo energetikům snížit na polovinu a další opravili během večera a noci.

V pondělí po 7:00 společnost E.ON evidovala podle mluvčího Romana Šperňáka ještě na dva tisíce míst bez proudu, přičemž většina byla na jižní Moravě. Nejpostiženější bylo Prostějovsko a Blanensko. 

Společnost ČEZ měla podle mluvčí Soni Holingerové ráno bez proudu ještě 300 odběrných míst, přičemž dvě stovky byly v Pardubickém kraji a zbytek ve středních Čechách. „Během dopoledne se tyto poruchy energetikům podařilo odstranit,“ řekl v poledne redaktor ČT Petr Kozlíček a doplnil, že lidé ještě mohou zaznamenat poruchy na nízkém napětí například na chatách či chalupách.

Následky silného větru (zdroj: ČT24)

V noci se zlepšila situaci také na železnici, kde v neděli například několik hodin nejezdily kvůli pádu stromu do troleje vlaky na hlavní trati mezi Českem a Slovenskem u Lanžhota na Břeclavsku. Několik hodin byla neprůjezdná také hlavní železniční spojnice Prahy a Brna přes Vysočinu, u Žďáru nad Sázavou spadly na trať stromy. Všude byl již ale provoz obnoven.

„Nemáme žádný úsek, kde by se nejezdilo,“ sdělila v pondělí ráno mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Po dvou kolejích se podle ní jezdí už i na Vysočině a u Lanžhotu.

Situace na Vysočině

Energetikům se na Vysočině podařilo odstranit většinu poruch způsobených v neděli silným větrem, případně popadanými stromy. V pondělí ráno také vyjely vlaky na trati mezi Jihlavou a Brnem, na které byl v úseku mezi Okříškami a Střelicemi od neděle provoz zcela zastavený.

Společnost eg.d, která je dodavatelem pro většinu Vysočiny, evidovala dopoledne podle svého mluvčího Romana Šperňáka poslední jednotlivé případy domácností, kde ještě nebyly dodávky obnoveny, na Žďársku v lokalitě Chlébské. „Už jsme prakticky skoro všechno obnovili v neděli,“ uvedl Šperňák.

Bez dodávek elektřiny bylo v neděli na Vysočině několik tisíc domácností. Technici postupně dodávky obnovovali, večer se počet domácností bez proudu snížil na několik stovek.

Škody za desítky milionů

V souvislosti se silným větrem evidují pojišťovny v Česku více než tisícovku škod. Hlášeny mají zejména poničené střechy, dále pak majetek poškozený například pádem stromů či větví. Nárůst nahlášených případů pojišťovny očekávají i v dalších dnech.

„Škody z vichru jsme s klienty registrovali během celého víkendu a pokračujeme i nadále. V pondělí k 13:00 máme po následcích vichru Nadia registrováno 487 škod za téměř 12 milionů korun. Čtvrtinu nahlášených škod jsme s klienty vyřešili,“ řekl mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek. Nejvíce škod má aktuálně pojišťovna nahlášeno od klientů z Ústecka či středních Čech.

Kooperativa v souvislosti s víkendovou vichřicí k poledni evidovala 290 škod za téměř 15 milionů korun. Většinu škod způsobila vichřice na nemovitostech, nejčastěji jde podle mluvčího Milana Káni o poškozené střechy, zničené přístřešky a pergoly. Pojišťovna eviduje také dvacet poškozených vozidel.

Allianz řešila už 160 škod, většina z nich se týkala privátního majetku. Mluvčí Marie Petrovová předběžně odhadla nahlášené škody na 4,2 milionu korun. Objem celkových škod se bude podle ní pohybovat v řádu několika desítek milionů.

Podle mluvčího ČSOB pojišťovny Petra Milaty je pondělní odhad zatím kolem 250 nahlášených škod, celkem pak zhruba kolem tisíce, možná mírně víc. Slavia pojišťovně klienti oznámili prvních asi třicet případů.  

Tento týden má vydatněji sněžit

První únorový týden přinese podle meteorologů do Česka vydatnější sněžení, sníh připadne hlavně na horách.

V pondělí má ještě v Česku foukat. „V kombinaci se sněžením, které od západu čekáme s přecházející okluzní frontou, se budou zejména na Šumavě a v Krušných horách vytvářet sněhové jazyky a závěje,“ uvedli v pondělí meteorologové. V polohách pod 400 metrů přejde sněžení ve srážky smíšené nebo dešťové.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od jednoho do pěti stupňů Celsia, v tisíci metrech na horách kolem minus tří stupňů.

V úterý bude sněžit na většině území, zejména odpoledne a večer na horách. „V úterý a ve středu očekáváme na území Česka místy výskyt nebezpečných zimních jevů (nová sněhová pokrývka, sněhové jazyky, na horách i závěje). Místy se vyskytne i silnější západní až severozápadní vítr,“ upozorňují meteorologové. Nárazy větru očekávají v úterý a ve středu až 70 kilometrů v hodině, na horách kolem devadesáti.

Ve čtvrtek se počasí uklidní, bude oblačno až zataženo, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v Čechách postupně pod 700 metrů a na Moravě a ve Slezsku pod 500 metrů srážky smíšené nebo dešťové. Vítr zeslábne. Podobně bude pravděpodobně i v pátek.