Pekarová Adamová dál povede TOP 09. Prvním místopředsedou se stal Válek

Funkci předsedkyně TOP 09 obhájila šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Ve volbě neměla protikandidáta, na sněmu získala 142 hlasů ze 177. Stranu by tak měla vést do příštích sněmovních voleb za dva roky. Delegátům poděkovala za podporu a slíbila, že bude „makat“ na tom, aby strana byla vidět a plnila své sliby.

Novinářům po zvolení Pekarová Adamová řekla, že to pro ni znamená především hodně práce. „Jsou před námi několikery volby, budeme se snažit, abychom oslovili co největší počet voličů,“ uvedla. První jednání nového vedení strany chystá ihned v sobotu, další se uskuteční asi v úterý.

Zlepšit chce hlavně komunikaci s lidmi tak, aby viděli výsledky práce kabinetu. „Jsou často zakryty pozorností něčemu jinému. Vláda úspěšná je, má čím se pochlubit. Navzdory tomu, jakým krizím čelíme, děláme to, co je správné,“ uvedla šéfka TOP 09.

Kandidátský projev Markéty Pekarové Adamové na sněmu TOP 09 (zdroj: ČT24)

Válek nahradí Czernina

Novým prvním místopředsedou strany se na sněmu stal vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Od delegátů získal 167 hlasů ze 177, protikandidáta neměl. Nahradil místopředsedu Senátu Tomáše Czernina, který byl prvním místopředsedou TOP 09 poslední čtyři roky a funkci neobhajoval.

Nominaci na prvního místopředsedu vedle Válka dostal i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob, který se jí nicméně v závěru kandidátské řeči vzdal a podpořil Válka. Stejně jako Jakob byl Válek dosud řadovým místopředsedou, do nejužšího vedení strany nastoupil v roce 2019.

Na pozici řadového místopředsedy zůstává poslanec Michal Kučera, z funkce prvního místopředsedy do pozice řadového se přesunul senátor Tomáš Czernin, nejužší vedení TOP 09 pak nově doplnil poslanec Matěj Ondřej Havel. V opakované volbě sestavu doplnila poslankyně Martina Ochodnická, přičemž šéf poslanců strany Jakob ani ve třech kolech na sněmu neuspěl.  

Pekarová Adamová řekla, že souboj o místa místopředsedy ukázal, že TOP 09 je demokratická strana a sněm není předem nalinkovaný. Je ráda, že nakonec uspěla Ochodnická, kterou ke kandidatuře sama přemlouvala. „Chápu její obavu, že časově zvládat tento post, když je poslankyní, ve výborech a maminkou, není snadné,“ připustila. Ochodnická uvedla, že je načase mluvit o tom, jak zvládat politiku vedle péče o blízké.

Pro Jakoba bylo podle Pekarové Adamové možná u delegátů nevýhodou, že jako šéf klubu je automaticky členem širšího vedení. „S jeho prací jsem nesmírně spokojená. Jsem ráda, že vede náš klub. Vede ho kvalitně a mezi ostatními předsedy má dobrou pozici. Věřím, že v tom bude pokračovat, moji důvěru má i nadále,“ řekla Pekarová Adamová.

V příštích dvou letech považuje za prioritu to, aby byla TOP 09 schopná vysvětlovat výsledky práce vlády. „Abychom byli schopni voličům vysvětlit, co a proč děláme. Že kroky, které působí jako bolestivé, předchází bolestem větším,“ uvedla. Kabinet podle ní kompetentně a zkušeně řeší nesmírné množství krizí. Ocenila, že nezaznělo žádné zpochybnění společné kandidatury SPOLU do europarlamentu.

Válek zdůraznil, že bude dva roky pevně stát po boku Pekarové Adamové. „Jasně obhájila svou pozici, což ukazuje, že to dělá dobře. Tým je opravdu kvalitní, známe se dlouho a dobře a víme, co od sebe můžeme čekat,“ konstatoval.

Brífink nově zvoleného předsednictva TOP 09 (zdroj: ČT24)

Zaměřit se i na to, co se nepovedlo

Pekarová Adamová v kandidátském projevu upozornila na mimořádně těžké podmínky, ve kterýchposlední dva roky působí vláda SPOLU a Starostů s Piráty. Ke zdravotní, klimatické a energetické krizi se podle ní totiž přidalo největší ohrožení ČR od konce studené války po loňském vpádu ruské armády na Ukrajinu.

„Musíme se v polovině volebního období podívat na to, co se třeba úplně nepovedlo, ale být dostatečně sebevědomí, nepropadat malomyslnosti,“ uvedla.

V Česku je podle Pekarové Adamové pouze populistická a extremistická opozice, která nemá žádné zábrany. ANO a SPD nezáleží na tom, jak bude vypadat Česko za deset let, pouze loví hlasy na sliby rozdávat peníze, míní. Nechat opozici prostor v příštích volbách je hazardem s budoucností Česka, řekla.

Pekarová: Zažíváme těžké časy

Koalice pěti stran je ve vládě odsouzená ke kompromisům, ale realizuje program TOP 09, zdůraznila šéfka strany. „Po dlouhých letech vlády populistů odosobněných od hodnot i morálky zažíváme těžké časy, naše kroky nejsou přijímány s nadšením,“ připustila. Je podle ní však patrně údělem TOP 09 být ve vládě vždy v horší ekonomické situaci, kdy musí prosazovat odpovědnost a racionalitu.

Také premiér a předseda ODS Petr Fiala varoval na sněmu před hádkami v koalici SPOLU. Uvedl, že v jednotlivých stranách se objevují názory, že spoluprací ve SPOLU ztrácejí mimo jiné svou identitu. „Pokud se začneme hádat, vymezovat se, je to nejspolehlivější cesta, jak odevzdat moc extremistům a populistům,“ varoval. Zodpovědné demokratické strany podle něj musí spojovat síly. „Pro ODS i TOP 09 má smysl politika, která se dokáže dívat daleko dopředu. Abychom ji mohli dělat, musíme vyhrát volby,“ doplnil.

Současná vláda SPOLU se Starosty a Piráty je podle Fialy jedinečná v tom, že sdružuje všechny relevantní demokratické síly v Česku. „Proto má mimořádnou odpovědnost,“ řekl. Kabinetu se podle něj podařilo úspěšně vypořádat s mimořádnými výzvami jako covid-19, energetická krize či uprchlická vlna z Ukrajiny. „Jsou i věci, které se nedaří tak rychle, jak bychom si přáli,“ připustil. Z problémů je však podle něj potřeba udělat výzvy a nepropadat poraženectví.

Fiala: Koalice nesmí propadat „blbé náladě“

Koalice nesmí také propadat „blbé náladě“, čas vládnutí si vybírat nemůže. „Máme to ve svých rukách, držme spolu a výsledky se dostaví,“ uvedl Fiala. Ocenil zástupce TOP 09 ve vládě i šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou a její působení v čele sněmovny. Je podle něj výbornou a důstojnou předsedkyní dolní komory. „Ve sněmovně přitom probíhají největší útoky na naši vládu a vůči naší snaze o pozitivní změnu ČR,“ uvedl.

Po volbě šéfky TOP 09 na sociální síti X napsal, že se těší na pokračování spolupráce v rámci koalice. „Markéta je výbornou předsedkyní sněmovny a i díky ní mohla vzniknout úspěšná koalice SPOLU. Za tři roky spolupráce jsme prokázali, že koalice má silný a stabilní základ, a já se na pokračování naší spolupráce těším. Věřím, že bude stejně úspěšná jako dosud,“ napsal Fiala.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na sněmu stejně jako premiér ocenil spolupráci v koalici SPOLU. Podle něj existují silné důvody pro pokračování této spolupráce. Uvedl příklady z vlády, kdy se podle něj daří řešit složité problémy, například ve zdravotnictví, sociálních službách, reformě penzijního systému či digitalizaci.

„Často slyším, že to špatně komunikujeme,“ uvedl šéf lidovců. Prostor pro zlepšení podle něj je, pomoci ale mohou i řadoví členové. Jurečka se domnívá, že zodpovědnost za komunikaci nemají jen členové vlády, poslanci a senátoři. Vyzval členy TOP 09, aby pomáhali vysvětlovat nesmysly, lži, nepravdy, které se objevují na sociálních sítích, a zastali se lidí „v čele pelotonu“. „Když k tomu budeme mlčet, budeme podporovat rozvoj této kultury. A já takovou kulturu v ČR podporovat nechci,“ doplnil Jurečka a sklidil od přítomných v sále potlesk. 

Později uvedl, že práce lídra je v těžkých dobách vždy nevděčná a náročná věc. „Markéta práci předsedkyně dělá s obrovským nasazením a zároveň schopností hledat to, co je dobré a potřebné pro naši zemi v těžkých dobách. Díky za spolupráci,“ napsal.

Bartoš i Rakušan poslali zdravici

Gratulaci po zvolení připojil i šéf vládních Pirátů Ivan Bartoš, který předtím na sněmu podobně jako předseda STAN Vít Rakušan vystoupil on-line. „Věřím, že budeme i nadále společně pracovat na manželství pro všechny, korespondenční volbě nebo třeba legalizaci samopěstování konopí a jeho racionální regulaci. Do dalších let přeju zejména hodně odvahy a vytrvalosti,“ uvedl. 

Rakušan napsal, že se těší na další spolupráci s Pekarovou Adamovou. „Zdaleka nejen nad společnými lidskoprávními tématy, jako jsou manželství pro stejnopohlavní páry, přijetí Istanbulské úmluvy nebo korespondenční volba,“ uvedl. 

Havlíček: Nezaznamenal jsem sebereflexi

Předseda stínové vlády opozičního hnutí ANO Karel Havlíček pogratuloval jak Pekarové Adamové, tak nově zvolenému prvnímu místopředsedovi TOP 09, vicepremiérovi a ministru zdravotnictví Válkovi. „Pro mě to není žádné překvapení. Spíše jsem čekal, jestli v jejich projevech bude alespoň špetka sebereflexe, důvodů k tomu mají více než dost. Nejenže lidé nedůvěřují vládě, ale ztrácí důvěru i ve stát jako takový. Ale nic takového jsem nezaznamenal. Ani to mě ale nepřekvapuje,“ napsal Havlíček.

Tomio Okamura (SPD) označil výsledky sněmu TOP 09 za dobrou zprávu v záplavě hrůzy, kterou Česko zaplavuje vládní pětikoalice. „Vybrat do vedení vládní strany nejneoblíbenější političku a ministra zdravotnictví, který dlouhodobě nezvládá zajistit lidem základní léky, znamená, že TOP 09 vzdala myšlenku na překročení hranice pro vstup do sněmovny,“ napsal Okamura. Pokud se bude TOP 09 takto snažit i dál, stáhne s sebou i zbytek pětikoalice, míní. „Nic lepšího, než je konec této vlády i politiků stávající pětikoalice, si tato země a občané přát nemohou,“ doplnil.

Pekarová Adamová vede TOP 09 od roku 2019, čtyři roky předtím byla nejdříve řadovou a následně první místopředsedkyní strany. Pozici v TOP 09 naposledy obhájila před dvěma lety mezi sněmovními volbami a jmenováním současné vlády, kterou tvoří koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Starostové s Piráty. 

Poslední sněm se kvůli epidemii covidu-19 konal částečně on-line, na místě bylo fyzicky jen třicet delegátů. Tentokrát se přes 180 delegátů sjelo osobně do pražského hotelu Clarion.

Markéta Pekarová Adamová je předsedkyní TOP 09 od roku 2019. Do té doby byla od listopadu 2015 místopředsedkyní strany, do které vstoupila v roce 2009 a od roku 2013 ji zastupovala ve sněmovně. Před vstupem do TOP 09 se politicky neangažovala.

V minulém volebním období byla ve sněmovně místopředsedkyní výboru pro sociální politiku a zasedala také ve výboru pro životní prostředí; v letech 2010 až 2018 byla zastupitelkou městské části Praha 8, v letech 2010-2014 byla i radní. V radě se věnovala sociální oblasti. 

V listopadu 2021 se stala předsedkyní Poslanecké sněmovny, kdy jako jediná z lídrů koaličních stran nezasedla ve vládě. V dolní komoře v minulosti předsedala podvýboru pro lidská práva, věnovala se sociální politice a životnímu prostředí. 

Rodačka z Litomyšle (narozena 2. října 1984) vystudovala andragogiku na Univerzitě Karlově (Bc.) a ekonomii a management v průmyslu na ČVUT (Ing.). Pracovala v obchodním oddělení telekomunikačního operátora T-Mobile, mezi roky 2008 a 2010 působila v personální a vzdělávací agentuře.

Jako dobrovolnice se věnuje práci v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a spoluorganizuje dětské tábory a akce pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí v Česku.

V roce 2016 se vdala, jejím manželem je slovenský odborník na IT Tomáš Pekara.

Markéta Pekarová Adamová
Zdroj: ČTK/AP/Martin Štěrba