Opozice zneužívá jednací řád sněmovny, míní Lochman. Jsme důrazní, chtějí to naši voliči, říká Havlíček

Události, komentáře: Projev prezidenta Petra Pavla ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Prezidentovi Petru Pavlovi chybí větší tolerance mezi vládní koalicí a opozicí a naslouchání si, jak v úterý podotkl ve sněmovně. S tím souhlasí místopředseda poslaneckého klubu STAN Ondřej Lochman. Opozice, která podle něj neustále obstruuje, zneužívá jednací řád sněmovny, prohlásil v Událostech, komentářích. Podle místopředsedy sněmovny Karla Havlíčka (ANO) má Pavel pravdu, že diskuse je někdy vyhrocená, nicméně je normální, že strany hájí zájmy svých voličů. „A musí je hájit důrazně,“ řekl.

Podle předsedkyně sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové další vývoj ve sněmovně po odchodu prezidenta ukázal, jak to v dolní komoře v tomto volebním období běžně chodí. Při projednávání pořadu schůze se podle ní střídají opoziční lídři s velmi dlouhými projevy a soutěží mezi sebou.

„To je ten problém dnešní atmosféry ve sněmovně,“ doplnila. Nejde tak podle Pekarové Adamové o boj koalice s opozicí, ale dvou opozičních hnutí a jejich šéfů mezi sebou. 

Radim Fiala: Šlo o nejslabší prezidentský projev ve sněmovně

„Nevím, jak vás pan Okamura dnes (v úterý – pozn. red.) paralyzoval, když mluvil patnáct minut,“ reagoval místopředseda hnutí SPD Radim Fiala. „Vy jste hlasovali proti, my jsme hlasovali pro. Myslím, že to tak má být,“ dodal.

Co se týče projevu prezidenta, podle Radima Fialy šlo o nejslabší proslov, který u hlav státu v Poslanecké sněmovně slyšel. Některé jeho myšlenky byly rozpačité, soudí. Jako příklad uvedl například to, že by poslanci měli myslet také na voliče stran, které se do dolní komory nedostaly. „To není možné,“ soudí.

„Když se podíváte na statistiky, tak za rok a půl se ve sněmovně ‚problábolilo‘ tolik času, jako za osm let,“ upozornil Ondřej Lochman (STAN). Obstrukce se podle něj staly stálou vložkou opozice, stejně jako mimořádné schůze, na kterých dle jeho slov již ani není nic mimořádného. „Protože opozice je svolává neustále,“ podotkl. Opoziční strany zneužívají jednací řád, poznamenal také.

S názorem Radima Fialy na úterní projev prezidenta Lochman nesouhlasí. Pavel totiž podle něj hovořil nadstranicky a klidně. „Pokud od prezidenta čekáme, že přijde a bude vytvářet emotivní atmosféru, (…) tak, pane kolego, očekáváme něco jiného,“ sdělil.

Koalice se chová arogantně, musíme být důrazní, říká Havlíček

Prezident má dle Karla Havlíčka (ANO) nepochybně pravdu v tom, že diskuse ve sněmovně je někdy příliš vyhrocená a že politické pře jsou urputné. Nicméně si nelze nalhávat, že je to v jiných zemích jiné, soudí. „Je naprosto přirozené, že jednotlivé strany a hnutí hájí zájmy svých voličů. A musí je hájit důrazně,“ řekl.

Z pohledu ANO se vládní koalice chová velmi elitářsky a arogantně, voliči jsou pak naštvaní a chtějí, aby opoziční ANO bylo důrazné, podotkl také. „Uznávám, že je to někdy velmi tvrdé, ale nemůžete se divit, když dnes máme katastrofální hospodářské výsledky,“ dodal Havlíček.