Obce a města musejí kvůli rostoucí inflaci šetřit, někde výrazně omezí investice

Události ČT: Obce a města začínají kvůli inflaci šetřit (zdroj: ČT24)

S vysokou inflací se teď musejí vyrovnávat i města a obce v Česku, trápí je například drahé stavební materiály či zvyšující se ceny energií nebo pohonných hmot. Samosprávy tak začínají hledat možnosti, kde a jak by mohly ušetřit. Některé z nich budou muset v příštím roce výrazně omezit své plánované investice.

Dražší bude například oprava domu na Palackého náměstí v Kutné Hoře, ze kterého má být muzeum a informační centrum. Cena úprav má přijít na 77 milionů korun. „Z toho je 51 milionů dotace, a my jsme teď nedávno schvalovali navýšení o patnáct milionů,“ uvedla místostarostka města Silvia Doušová (STAN a Šance KH). 

Oproti původnímu plánu přibyl v projektu nový výtah a další úpravy, což stavbu prodloužilo a také prodražilo. Podíl na tom mají zčásti i rostoucí ceny materiálů. Zastupitele Kutné Hory ale trápí i ceny energií. Na podzim bude město soutěžit dodávky na další roky, a to za nové a vyšší ceny. Doušová uvedla, že u elektřiny počítají s trojnásobnou cenou, u plynu až šestinásobnou. 

Dražší bude zřejmě i stavba dopravního terminálu v Chlumci nad Cidlinou. Dodavatelé tlačí na navýšení vysoutěžené ceny. „Najednou došlo k prudkému zdražení živic. Firmy nám mohou hrozit tím, že i za cenu sankcí nám to nedodělají, my se tak bojíme rozhodnutí, co máme udělat,“ řekl starosta města Miroslav Uchytil (KDU-ČSL). 

O cenách město jedná. Šetřit chce podobně jako v Kutné Hoře třeba výměnou žárovek na veřejném osvětlení. Investice by se tak mohla vrátit zhruba do tří a půl let. „Většinou se jedná o ledkové osvětlení, dá se velice nadějně mluvit o tom, že ušetříme miliony korun,“ míní Uchytil.

I přesto, že se obce snaží šetřit, už teď vědí, že sestavit rozpočet na příští rok nebude jednoduché. A to právě kvůli vysoké inflaci. „Bude obrovská výzva zvládnout celý příští rok, protože nejhorší, co teď je, je obrovská nejistota v cenách energií, v cenách stavebních prací,“ popsala výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. 

Lepší start budou mít v příštím roce ty obce, které mají ještě pro rok 2023 fixované nižší ceny energií. Ostatní budou muset dodávky energií řešit nanovo a pravděpodobně za více peněz.