Neobjevilo se nic, co by oslabovalo Blažkovu pozici, řekl Fiala

Události: Piráti a ministr Blažek (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala si počká, co mu o pirátském on-line hlasování o ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (oba ODS) řekne šéf Pirátů Ivan Bartoš. Míní však, že se neobjevilo nic, co by oslabovalo Blažkovu pozici. Piráti se usnesli, že Blažek ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády. Podle Fialy podobná forma uplatňování přímé demokracie nepřispívá ke kvalitě koaliční spolupráce.

Usnesení reaguje na možný střet zájmů ministra spravedlnosti ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých v posledních měsících informovaly protikorupční organizace. Fiala novinářům řekl, že o pirátském referendu ví jen z médií a čeká na to, jak mu anketu bude interpretovat Bartoš.

„Určitě platí, že takováto forma uplatňování přímé demokracie nepřispívá kvalitě koaliční spolupráce, a myslím, že je škoda, že Piráti, když už něco takového dělali, neumožnili, aby reagoval a diskutoval s nimi pan ministr Blažek, což je také nějaká zpráva pro veřejnost,“ podotkl Fiala.

„Pan ministr Blažek by měl v první řadě jednat odpovědně, aby nevyvolával pochybnosti, situaci otevřeně vysvětlovat a zmírňovat nejasnosti ve veřejném prostoru, bohužel jeho kroky a některá veřejná vyjádření dělají spíše opak,“ uvedl pro ČT Bartoš. 

Blažek však podle premiéra veřejnosti i vládě opakovaně vysvětlil svoje kroky a naposledy na jednání vlády vrchní státní zástupce v Olomouci jednoznačně odmítl věci, jež byly mediálně prezentovány. „Počkám, co mně řekne pan předseda Ivan Bartoš, ale za sebe říkám, že žádné nové skutečnosti se neobjevily a neobjevilo se nic, co by oslabovalo pozici pana ministra spravedlnosti Pavla Blažka,“ uzavřel premiér. 

Podobně se vyjádřil předseda poslanců KDU-ČSL a kandidát na ministra zemědělství Marek Výborný. Prý ho situace kolem Blažka mrzí a postupu Pirátů nerozumí.

„Ty věci lze určitě probírat a diskutovat v rámci komunikace uvnitř koalice. Nejsem příznivcem ničeho podobného, co realizuje Pirátská strana, hlasování na otevřeném veřejném fóru a podobně,“ uvedl Výborný. Podobně jako v pondělí Blažek poukázal na to, že o návrhu rozhodovala výrazná menšina členů, kteří hlasovat mohli. 

„Některým zájmovým skupinám by se zajisté líbilo, aby jim Piráti, kteří mají čtrnáct let čistý štít a velmi pečlivě odvádějí práci, přestali dýchat za krk,“ uvedl Bartoš.

Hlasování Pirátů kritizoval i místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček. „Jestliže si koalice, a konkrétně ODS, pustila pětikoalici na palubu Piráty, tak se dnes nemůže divit, že ji háží přes palubu, oni se tak chovají vždycky,“ uvedl Havlíček. Podle něj je totiž Pavel Blažek kompetentní ministr, který je zároveň věcný. 

Hlasování iniciovala europoslankyně Gregorová

Hlasování všech členů Pirátů iniciovala na stranickém fóru europoslankyně Markéta Gregorová, podle ministra spravedlnosti ji k tomu vedla snaha o zviditelnění se. Gregorová Blažkovi vyčítá některé medializované případy, proti kterým by se podle ní měli Piráti jako protikorupční strana vymezit. V důvodové zprávě ke svému původnímu podnětu zmínila například opakované Blažkovy dotazy na informace z takzvaných živých kauz, což podle ní způsobuje, že se dostává do střetu zájmů.

Připomněla také nedávnou zprávu serveru Seznam Zprávy, podle níž Blažek v minulosti získal část utajeného policejního spisu ke kauze, v níž byli stíháni jeho spolustraníci. Podle státní zástupkyně tento únik narušil vyšetřování, doplnil server. Blažkovy postoje podle europoslankyně zároveň ohrožují závazky kabinetu vyplývající z programového prohlášení.

Blažek už dříve uvedl, že Gregorové nabídl otevřenou debatu, ale neměla čas. Anketa je tak „o něm bez něj“, dodal. Na svém Twitteru také tvrzení, že zasahoval do živých kauz, odmítl. „Ve veřejném prostoru marně hledám aktuální vyjádření vedoucích okresních, krajských a vrchních státních zastupitelství, kdy a jak jsem jim v mém prvním či současném funkčním období jakkoli zasahoval do takzvaných živých kauz či o nich něco ‚pokoutně‘ a nezákonně zjišťoval. Jsem si jist, že nikdy,“ napsal.