Německý prezident Steinmeier ukončil návštěvu Česka. Sešel se s Babišem, v Ústí si prohlédl výstavu

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier odjel v pátek odpoledne z České republiky. Předtím se sešel s premiérem Andrejem Babišem (ANO), navštívil Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky na ČVUT a muzeum v Ústí nad Labem, kde si prohlédl připravovanou expozici o česko-německém soužití.

Do Hrzánského paláce přijel německý prezident po osmé hodině ráno, aby diskutoval s Babišem o situaci v Afghánistánu, o vzájemných vztazích, o aktuálním vývoji pandemie i o nadcházejícím českém předsednictví v Evropské unii.  

Po necelé hodině jednání s českým premiérem zamířil Steinmeier do Dejvic na návštěvu ČVUT, kde rovněž pobyl přibližně hodinu. V institutu informatiky, robotiky a kybernetiky se seznámil s nejnovějšími experimenty. Institut spolupracuje i s německými výzkumníky. Spolkový prezident si prohlédl dálkové řízení robotů a dronů, které jsou fyzicky v německém Centru pro mechatroniku a automatizovanou techniku v Saarbrückenu.

„Jde o vzdálenou spolupráci mezi lidmi a roboty a interakci, která je nezbytná v případě, kdy roboty potřebují asistenci lidí,“ popsal ředitel německého centra Tilman Becker. 

Po Praze navštívil německý prezident Ústí nad Labem

Dejvice byly poslední pražskou Steinmeierovou zastávkou. Po ní zamířila německá delegace auty do Ústí nad Labem. Prezident zamířil do muzea, aby si prohlédl teprve dokončenou expozici Naši Němci. Výstava má podle předsedy společnosti, která má expozici na starosti, ukázat, že v českých zemích po staletí žili Němci, kteří ovlivňovali politiku a kulturu a cítili se být obyvateli českého království.

V muzeu Steinmeiera přivítali představitelé města, s nimi čekal i ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). „Pomineme-li naše české prezidenty, tak po císařské návštěvě v roce 1901 je to z našeho pohledu nejvýznamnější návštěva, kterou v této budově hostíme,“ podotkl po prezidentově příjezdu ředitel ústeckého muzea Václav Houfek.

Vlakem ve 13:39 odjel německý prezident z ústeckého hlavního nádraží do Berlína. K návratu tedy zvolil totožný dopravní prostředek, jakým ve středu přicestoval do Prahy.

Při své třídenní návštěvě Česka se Steinmeier setkal s prezidentem Milošem Zemanem nebo s předsedy Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Navštívil také kryptu pravoslavného kostela v Resslově ulici v Praze, kde po boji s nacisty zemřeli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha českoslovenští výsadkáři.

Německá média si všímají slov o dobrých vztazích i prezidentské návštěvy v kryptě

Jakkoli není Steinmeierova návštěva Česka pro německá média významným zpravodajským tématem, některá si jí povšimla. Považují ji za ukázku dobrých vztahů, upozornila na gesto usmíření, kterým byla návštěva německého prezidenta v Národním památníku hrdinů heydrichiády v kryptě chrámu svatých Cyrila a Metoděje.

Agentura DPA citovala praneteř Jana Kubiše Dagmar Raupachovou, která řekla, že symboliku návštěvy považuje za důležitou. Agentura dodala, že se Steinmeierovu gestu v Praze dostalo velké pozornosti a že ho za symbolické označil i český prezident Miloš Zeman.

Rozhlasová stanice Deutschlandfunk ve svém zpravodajství zdůraznila opakovaná prohlášení obou prezidentů o tom, že vztahy Německa a Česka jsou nejlepší v historii a že základ vzájemného partnerství je nezávislý na politické situaci v obou zemích.

„Zeman si ale nemohl odpustit malou narážku na Německo a jeho energetickou přeměnu,“ uvedla DPA s tím, že český prezident prohlásil, že Praha bude sledovat, jaké následky odchod od jaderné a uhelné energetiky bude mít.