Téma Afghánistán v rukou Talibanu

Afghánistán v rukou Talibanu

Afghánky smí chodit jen k ženským doktorkám. Své děti vychovávají v zimě a hladu

Už více než rok a půl vládne v Afghánistánu hnutí Taliban. Jeho přísná nařízení omezují životní svobody mnoha obyvatel, nejvíce ale opatření dopadají na ženskou část populace. Dívky nemohou chodit do školy a mnohé ženy do práce, kromě toho ale musí čelit bezútěšné situaci třeba v porodnictví. Taliban ale říká, že tvrdé restrikce jsou nutné, aby lidé znovu získali islámské hodnoty.

Hudbu Taliban zakázal, afghánští muzikanti těžce hledají novou obživu

Hudba v Afghánistánu utichla. Nesmí znít nejen na veřejnosti, ale ani při soukromých oslavách nebo na svatbách. Vláda Talibanu ji totiž na základě přísného výkladu islámského práva šaría zakázala. Povolen není ani její poslech. Profesionální muzikanti, kteří tak ztratili zdroj obživy, si proto musejí hledat jinou práci.

Rusko verbuje afghánské vojáky se špičkovým americkým výcvikem. Chce pro ně vytvořit cizineckou legii

Veterány afghánských speciálních jednotek se snaží do svých řad získat ruská armáda. Bývalí členové komand prošli vysoce kvalitním výcvikem americké nebo britské armády, dnes se však kvůli převzetí moci Talibanem musí skrývat. Jejich nasazení na Ukrajině by mohlo ruské síly značně posílit, napsaly servery Foreign Policy a agentura AP. Nabídku na zformování speciální cizinecké legie Afgháncům podle nich zprostředkovávají wagnerovci, přijmout by ji podle jejich odhadů mohlo až deset tisíc bývalých příslušníků afghánských speciálních sil.

Češi zachraňovali spolupracovníky z Kábulu s nasazením vlastních životů. „Jinak bych zmizel,“ říká evakuovaný Afghánec

Uplynul rok od doby, kdy radikální islamistické hnutí Taliban ovládlo Kábul. Příslušníci české Vojenské policie tehdy museli v extrémně krátkém čase zajistit evakuaci pracovníků ambasády a několika desítek spolupracovníků z řad Afghánců. Během nebezpečné operace se jim povedlo zachránit i rodinu vysoce postaveného představitele afghánské justice. Kapitán Zdeněk Poul, velitel jednotky KAMBA, za tento zásah nyní získal nejvyšší vyznamenání, Zlatý kříž Vojenské police.

V Afghánistánu je bezpečněji, jen protože neútočí Taliban, hodnotí velvyslanec

Český velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun hodnotí rok vlády Talibanu po stažení západních jednotek jako neutěšený. Radikální hnutí, které v zemi uchvátilo moc, podle něj nesplnilo podmínky, které mu dalo mezinárodní společenství. Jako největší problém označuje porušování práv žen.

V Afghánistánu se znovu otevřely státní univerzity. V oddělených třídách mohou studovat i ženy

V Afghánistánu se poprvé od loňského návratu Talibanu k moci otevřely státní univerzity a do lavic se mohly vrátit i ženy. Studovat však musí v oddělených třídách. Za své předchozí vlády v letech 1996 až 2001 islamistické hnutí Taliban ženám a dívkám studium nedovolovalo.

Katar se dohodl s Talibanem na obnovení evakuačních letů z Kábulu

Katar se s islamistickým hnutím Taliban dohodl na obnovení charterových evakuačních letů z kábulského letiště. S odkazem na rozhovor s katarským ministrem zahraničí Muhammadem bin Abdar Rahmánem Sáním o tom v úterý informoval zpravodajský web Axios.

V afghánské provincii Herát se středoškolačky vrátily do tříd. Pomohla iniciativa místních učitelů

Téměř všude v Afghánistánu sedí studentky středních škol doma, protože jim vládnoucí hnutí Taliban zakazuje účastnit se vyučování. Jedna výjimka v zemi ale přece jen je. V západní provincii Herát dívky do tříd na středních školách již několik měsíců chodí. Jejich učitelé a rodiče totiž přesvědčili místní Taliby, aby jim umožnili školy znovu otevřít, píše agentura AP.

Ženy nejsou majetek. Taliban v nové vyhlášce otočil, mnoho práv přesto pomíjí

Vláda islamistického hnutí Taliban zveřejnila vyhlášku, podle níž ženy v Afghánistánu nemají být považovány za majetek a musí souhlasit se sňatkem. Dekret nicméně pomíjí přístup žen a dívek ke vzdělání nebo možnost pracovat mimo domov, poznamenala agentura Reuters. Některé přední Afghánky krok přivítaly, i ony však upozornily na nezodpovězené otázky. Taliban je od léta, kdy se dostal opět k moci, kvůli nedodržování ženských práv pod tlakem mezinárodního společenství.

Sebevražední atentátníci zůstávají součástí vojenské strategie Talibanu, píše Svobodná Evropa

Během dvaceti let trvajícího povstání používalo radikální islamistické hnutí Taliban sebevražedné atentátníky jako smrtonosnou zbraň k zabíjení zahraničních i afghánských vládních vojáků a rovněž k terorizování civilního obyvatelstva. Dokonce i nyní, kdy se talibové snaží přeměnit z povstalecké skupiny na vládu, kontingent vycvičených sebevražedných atentátníků zůstává středobodem jejich vojenské a politické strategie, uvádí americká stanice RFE/RL.
  • Spojené státy americké a afghánské radikální hnutí Taliban podepsaly v únoru 2020 dohodu, která se stala základem pro stažení zahraničních vojsk z Afghánistánu. Samotné stahování začalo letos 1. května. Původně chtěly USA proces dokončit do 11. září, ale začátkem července prezident Joe Biden prohlásil, že americká vojenská mise v Afghánistánu skončí už do konce srpna. V noci na 31. srpna skutečně odletělo poslední letadlo s vojáky.
  • Od června se objevovaly informace o postupu Talibanu v zemi. Hnutí obsadilo 22. června hlavní přístupovou cestu do Tádžikistánu, 9. července získalo kontrolu nad přechodem Islám Kala, což je nejdůležitější post na hranici s Íránem. Šestého srpna do rukou Talibanu padla první provinční metropole; zmocnil se města Zarandž v provincii Nimrúz. V dalších dnech získávalo hnutí další střediska.
  • Dvanáctého srpna Taliban obsadil třetí největší město Herát a druhé největší město Kandahár. Patnáctého srpna pak získal i Kábul a následně hnutí prohlásilo, že válka v Afghánistánu skončila a že kontroluje většinu úředních budov v zemi.

Čekání na návrat ke vzdělání. Školy v Afghánistánu jsou pro starší dívky zatím uzavřeny

Už dva měsíce čekají starší afghánské dívky na to, až se budou moci vrátit do škol a na univerzity. Islámské hnutí Taliban, které se v létě chopilo moci v zemi, totiž na začátku září umožnilo u starších ročníků návrat do lavic pouze chlapcům. Zástupci nové vlády tvrdí, že dívkám studium znovu umožní, až se jim podaří zajistit vhodné podmínky.

Afghánci čelí prohlubující se humanitární krizi, ocitají se v ní zejména ženy a senioři

Obyvatelé Afghánistánu čelí vysoké nezaměstnanosti a stále hlubší humanitární krizi. OSN odhaduje, že po létu ozbrojených konfliktů skončilo na předměstích Kábulu na padesát tisíc Afghánců, kteří v provinciích přišli o domovy. V těžké situaci jsou většinou ženy s dětmi či staří lidé. Mnozí jsou odkázaní na žebrotu.

Nechte nám naše barevné šaty, žádají Afghánky. Za svobodu žen se demonstruje i v Česku

Islamistický Taliban ženám v Afghánistánu stejně jako před dvaceti lety brání ve vzdělání, vyhazuje je z práce a nutí je se zahalovat. Afghánky žijící v Česku se na situaci doma dívají s obavami, nečinně sedět ale nechtějí. Pro 168 hodin o nich natáčel Martin Mikule.

Mnoho afghánských novinářů přišlo o práci. Někteří se živí manuálně, jiní vyučují islám

Téměř tři čtvrtiny médií v Afghánistánu přestaly po návratu Talibanu k moci fungovat. Většina novinářů tak přišla o práci. Řada z nich se profese vzdala z obav o bezpečnost, další utekli do zahraničí. Radikální hnutí tvrdí, že média mohou v činnosti pokračovat, musí se ale řídit právem šaría.

Rozhovory s Talibanem byly upřímné a profesionální, uvedla diplomacie USA

Za „upřímné a profesionální“ označilo americké ministerstvo zahraniční rozhovory s delegací radikálního hnutí Taliban. Vysocí představitelé USA a islamistického hnutí jednali v sobotu a v neděli v katarském Dauhá. Jednalo se o první osobní setkání mezi zástupci obou stran od srpnového návratu Talibanu k moci v Afghánistánu. Americká strana znovu zdůraznila, že schůzka neznamená uznání nového afghánského režimu ze strany USA a že hnutí bude posuzovat podle jeho činů, informovala agentura Reuters.

Při výbuchu v mešitě v Afghánistánu zahynulo nejméně padesát pět lidí, 140 utrpělo zranění

Nejméně padesát pět mrtvých a 140 zraněných si podle nové bilance vyžádala páteční exploze, která otřásla šíitskou mešitou v severoafghánské provincii Kunduz. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na nemocniční zdroje. Výbuch, který nastal v době pátečních modliteb, způsobil sebevražedný atentátník, uvedl podle AFP regionální představitel Talibanu pro kulturu a informace Matiulláh Rúhání. K útoku se odpoledne přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), píše agentura Reuters.

Ekonomika Afghánistánu stojí na pokraji kolapsu, pěstitelům opia se však daří čím dál lépe

Vlády v Kábulu se mění, výnosný obchod s afghánským opiem však zůstává a dokonce se mu daří lépe než kdy dřív. Proti produkci omamné látky se v minulosti stavěli prozápadní lídři země a oficiálně ji zakazuje i hnutí Taliban. Centrum pěstování máku a obchodu s opiem se přitom nachází v jeho tradiční baště, v provincii Kandahár.

Afghánci mažou ze strachu z Talibanu své účty na sociálních sítích, upozornila BBC

Vlivní afghánští uživatelé sociálních sítí, kteří byli v minulosti kritičtí k Talibanu, mažou z internetu své fotografie i tweety či celé účty na sociálních platformách. Činí tak ze strachu, že by se na ně mohlo zaměřit islamistické hnutí, které v polovině srpna uchvátilo moc v zemi, informovala zpravodajská stanice BBC.

Rychlý rozpad afghánských sil Pentagon překvapil, řekl v americkém Senátu ministr Austin

Rychlost, s jakou letos v srpnu v boji proti radikálnímu hnutí Taliban padly afghánské vládní síly, Pentagon překvapila. Před senátním výborem pro armádu to řekl americký ministr obrany Lloyd Austin. Kromě něj o odchodu amerických vojáků z Afghánistánu vypovídali i nejvyšší představitelé armády. Austin zároveň přiznal, že závěr nejdelší americké války provázely chyby, včetně korupce a upadající morálky mezi afghánskými vojáky.

Holení a střih vousů Taliban zakázal v provincii Hílmand, nařízení se prý objevují i v Kábulu

Afghánské radikální hnutí Taliban zakázalo holičům v provincii Hílmand holit nebo zastřihovat vousy, protože to odporuje jejich interpretaci islámského práva. Každý, kdo toto nařízení poruší, bude potrestán, napsal s odvoláním na náboženskou policii hnutí zpravodajský server BBC News. Také někteří holiči v hlavním městě Kábulu uvedli, že dostali podobná nařízení.

Zasedání Valného shromáždění OSN bude bez Talibanu. Za Afghánistán bude hovořit dosavadní velvyslanec

Radikální islamistické hnutí Taliban navzdory své žádosti nedostalo možnost vystoupit na nynějším zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Za Afghánistán bude v pondělí hovořit dosavadní afghánský velvyslanec při OSN Ghulám Isákzáí. Podle agentury DPA to oznámil mluvčí OSN Stéphan Dujarric.

Taliban se uchyluje ke starým praktikám. V Herátu vyvěsili mrtvé tělo

Taliban pověsil na hlavním náměstí v západoafghánském městě Herát na jeřáb mrtvé tělo, oznámila agentura AP s odvoláním na svědka. Signalizuje to návrat některých metod, k nimž se islamistické hnutí uchylovalo v minulosti, poznamenala agentura. Muž, jenž provozuje na náměstí lékárnu, agentuře popsal, že na místo byla přinesena čtyři těla, z nichž tři skončila vystavena na dalších náměstích ve městě. Talibové podle něj lidem sdělili, že čtveřice se podílela na únosu a policie ji zabila. Taliban se zatím oficiálně nevyjádřil.

Pozůstalým po civilistech zabitých při útoku USA v Kábulu omluva nestačí

Omluva nestačí, řekl v sobotu Afghánec Ímal Ahmadí, který při útoku americké armády v Kábulu přišel v srpnu o deset příbuzných. Pentagon původně útok bezpilotního letadla vydával za akci proti autu s atentátníky, v pátek se ale omluvil a přiznal, že zemřelo deset civilistů. Mezi oběťmi útoku z 29. srpna byla i tříletá Ahmadího dcera. Z deseti mrtvých bylo sedm dětí.

Při útocích v afghánském Dželálábádu zemřelo několik lidí, terčem byla i vozidla Talibanu

Nejméně dva mrtvé a devatenáct zraněných si v Dželálábádu na východě Afghánistánu vyžádala série bombových útoků. S odvoláním na místní zdravotníky a média to uvedla agentura AFP. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Oblast je pokládána za baštu teroristické organizace Islámský stát-Chorásán, tedy rivalů nyní vládnoucího radikálního hnutí Taliban.