Hudbu Taliban zakázal, afghánští muzikanti těžce hledají novou obživu

Horizont ČT24: Hudba v Afghánistánu utichla (zdroj: ČT24)

Hudba v Afghánistánu utichla. Nesmí znít nejen na veřejnosti, ale ani při soukromých oslavách nebo na svatbách. Vláda Talibanu ji totiž na základě přísného výkladu islámského práva šaría zakázala. Povolen není ani její poslech. Profesionální muzikanti, kteří tak ztratili zdroj obživy, si proto musejí hledat jinou práci.

Sardar Mohamed se po celá léta muzicírováním dobře živil, teď smí hrát jen v nejhlubším soukromí. Vláda Talibanu v Afghánistánu mu jinou produkci přísně zapovídá, přestože jeho tradiční skladby neopěvují nic, co by mohlo právo šaría považovat za hříšné. Tradiční je i jeho nástroj – harmonium, které se v Afghánistánu těší značné oblibě už od devatenáctého století.

Jako muzikant je Sardar Mohamed bez šance. „Moje ekonomická situace je velmi špatná. Žijeme pod hranicí chudoby. Můžeme si dovolit jen dvě jídla denně. Je to pravda, nedá se nic dělat,“ přiznává. Do nástupu islamistů v létě 2021 měl ještě plné ruce práce; hrával hlavně na svatbách. Dnes ale na veselkách zní plamenná kázání imámů.

Hudebník si musel najít jinou práci. Křižuje ulicemi Kábulu a prodává bolani, chlebové kapsy s náplní. „Nevydělám víc než dvě stě afghání (zhruba padesát korun) za den,“ vypočítává. Problém nemá zdaleka jen on. Zavřené jsou i všechny obchody, které dříve prodávaly nástroje a hudebniny. Jejich provozovatelé nyní také čelí bídě.

„Všichni z rodiny jsou muzikanti. Po generace. Nikdy jsme neměli jiné povolání. Hudba nám dávala jíst, dávala nám oblečení a dokonce nám zaplatila rakve. Hudba byla naším jediným příjmem,“ vysvětluje muzikant a prodejce hudebních nástrojů Azíz Hamídí.

Na svá předchozí povolání nicméně musí v současném Afghánistánu zapomenout nejen muzikanti.