Ekonomika Afghánistánu stojí na pokraji kolapsu, pěstitelům opia se však daří čím dál lépe

Horizont ČT24: Afghánské opium (zdroj: ČT24)

Vlády v Kábulu se mění, výnosný obchod s afghánským opiem však zůstává a dokonce se mu daří lépe než kdy dřív. Proti produkci omamné látky se v minulosti stavěli prozápadní lídři země a oficiálně ji zakazuje i hnutí Taliban. Centrum pěstování máku a obchodu s opiem se přitom nachází v jeho tradiční baště, v provincii Kandahár.

Na rušném tržišti v Kandaháru na jihu Afghánistánu je k mání třeba hedvábí, sušené ovoce, tabák, ale i lukrativnější komodity jako opium. Zatímco ekonomika stojí na pokraji kolapsu, prodejci zaschlé šťávy z makovic září úsměvy.

Od ovládnutí země Talibanem se cena opia v Afghánistánu více než ztrojnásobila. Pašeráci začali skupovat zásoby poté, co hnutí oznámilo, že zakročí proti pěstování máku. Strach mají i zemědělci, opia se ale podle svých slov vzdát nemůžou.

„Nenávidíme opium a nechceme ho vyrábět, protože kvůli tomu nechceme mít v budoucnu potíže, ale nemáme na výběr,“ vysvětluje své motivace farmář Muhammad Masúm.

Významný zdroj příjmů

Opium jakožto základní surovinu pro výrobu heroinu islám zakazuje. Přesto z hornaté země pochází nejméně osmdesát procent veškeré jeho světové produkce. Pro chudý Afghánistán je to zásadní zdroj příjmů –⁠ dvě miliardy USD ročně. Neúspěchem tak v minulosti skončilo hned několik kampaní proti pěstování máku. Podle zemědělců navíc na mnoha místech jiné plodiny zkrátka nerostou.

„Vody je málo, čelíme letos vážnému suchu. Máme nedostatek osiva a není nic, co by nám práci ulehčilo,“ dodal Masúm.

Předchozí vedení země se snažilo najít za opium alternativy. Jednou z nich bylo i nejdražší koření na světě – šafrán. Sklízet se dá jen ručně, o jeho pěstování proto ve vyspělých zemích není příliš zájem. Příležitosti se v uplynulých dvou dekádách chopily tisícovky afghánských žen. Ty se po ovládnutí země Talibanem bojí o práci.

„Pokud ženám zakážou pracovat, muži nedokážou zpracovat a zabalit ani kilo šafránu. Vyžaduje to jemnost, zvládnou to pouze ženy,“ uvedla podnikatelka se šafránem Shafiqeh Attaiová.

Zatímco se export šafránu z Afghánistánu kvůli pandemii i bojům letos úplně zastavil, obchod s omamnými látkami vzkvétá. Jak rychle se afghánští zemědělci zbaví své závislosti na opiu, bude podle mluvčího Talibanu záviset na podpoře ze zahraničí.