Rozhovory s Talibanem byly upřímné a profesionální, uvedla diplomacie USA

Za „upřímné a profesionální“ označilo americké ministerstvo zahraniční rozhovory s delegací radikálního hnutí Taliban. Vysocí představitelé USA a islamistického hnutí jednali v sobotu a v neděli v katarském Dauhá. Jednalo se o první osobní setkání mezi zástupci obou stran od srpnového návratu Talibanu k moci v Afghánistánu. Americká strana znovu zdůraznila, že schůzka neznamená uznání nového afghánského režimu ze strany USA a že hnutí bude posuzovat podle jeho činů, informovala agentura Reuters.

Podle vyjádření hnutí Spojené státy při rozhovorech slíbily, že Afghánistánu poskytnou humanitární pomoc, odmítly ale politicky uznat Taliban jako novou afghánskou vládu. Mluvčí  Suhajl Šahín dále řekl, že nový afghánský ministr zahraničí z řad hnutí při rozhovorech ujistil americkou stranu, že Taliban je připraven dodržet závazek z mírové dohody a nedovolit, aby bylo afghánské území použito k útokům proti USA a jejich spojencům.

V sobotu nicméně hnutí vyloučilo spolupráci s Washingtonem při potlačování stále aktivnější teroristické organizace Islámský stát (IS) v Afghánistánu. IS se přihlásil k řadě nedávných útoků, včetně pátečního sebevražedného atentátu v šíitské mešitě v Kunduzu, při němž přišlo o život přes pět desítek lidí.

Taliban bude posuzován na základě svých činů, uvádí prohlášení

Americká strana přiblížila, že obě strany „hovořily o možnosti rozsáhlé americké humanitární podpory, která by mířila přímo k afghánskému lidu“. V prohlášení ministerstva zahraničí se také uvádí, že americká delegace se při víkendových rozhovorech zaměřila na otázky bezpečnosti a terorismu.

S Talibanem dále jednala o možnosti bezpečného vycestování občanů USA, další cizích státních příslušníků i Afghánců. Američtí představitelé připomněli, že jsou v kontaktu s desítkami Američanů, kteří v zemi legálně trvale pobývají a nyní z ní chtějí odejít. V zemi jsou stále také tisíce Afghánců, kteří jsou spojenci USA a kteří se obávají pronásledování Talibanu.

USA dále s hnutím jednaly i o lidských právech, například o zapojení žen a dívek do tamní společnosti. 

„Jednání byla upřímná a profesionální, přičemž delegace USA zopakovala, že Taliban bude posuzován na základě svých činů, nikoli pouze slov,“ uvádí se v prohlášení.

Afghánistánu hrozí vážná humanitární krize

V sobotu delegace Talibanu požádala zároveň Spojené státy o uvolnění rezerv afghánské centrální banky, které byly zablokovány za politických nepokojů v Afghánistánu letos v srpnu. Podle údajů Mezinárodního měnového fondu (MMF) činila hrubá výše rezerv na konci letošního dubna asi 9,4 miliardy dolarů (206,7 miliardy korun).

V Afghánistánu hrozí vážná humanitární krize. Washington a další západní země se snaží přijít na to, jak s hnutím jednat, aniž by této skupině poskytly legitimitu, o kterou usiluje, a zároveň zajistit přísun humanitární pomoci.