Na vyšetřování vztahů Babiše a Agrofertu nově dohlíží úřad evropského žalobce. Je jednou z prvních kauz, které převzal

Nový Úřad evropského veřejného žalobce převzal od pražského vrchního státního zastupitelství vyšetřování údajného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) ve vztahu ke skupině Agrofert. Upozornil na to web iRozhlas.cz. Zatím se úřad zabývá dvanácti připady z Česka, které se týkají podezření na závažnou hospodářskou kriminalitu s dopadem na evropský rozpočet. Pověření žalobci budou působit v jednotlivých státech, kterých se týkají. Televizi Nova premiér sdělil, že české orgány pomoc unijních institucí nepotřebují.

Že se vyšetřováním podezření ohledně Andreje Babiše zabývá místo českých žalobců nový Úřad evropského veřejného žalobce, nepřímo potvrdilo Vrchní státní zastupitelství v Praze, které Českému rozhlasu sdělilo, že „ve věci již není (…) činné“. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová upřesnila, že to není kvůli tomu, že by se objevily nové důkazy, ale zkrátka proto, že vznikla nová instituce.

Tým vyšetřovatelů, který na případu pracuje, by měl podle rozhlasu zůstat beze změny, pouze na jejich práci nově začal dohlížet jeden z pověřených unijních žalobců působících v Česku.

Případ, který převzali evropští žalobci, se týká podezření, že mohl být kvůli čerpání dotací Agrofertem spáchán trestný čin na základě případného střetu zájmů Andreje Babiše. Ten je premiérem a Agrofert dříve vlastnil. Vložil jej do svěřenských fondů, ale například audit Evropské komise konstatoval, že Babiš fondy ovládá a jejich prostřednictvím ovládá i Agrofert. Samotný Agrofert potom uvedl premiéra jako konečného příjemce výhod.

Podle premiéra je Úřad evropského veřejného žalobce další institucí, která bude zasahovat do vnitřních záležitostí České republiky a salámovou metodou získávat pro Brusel víc a víc pravomocí, citovala ho televize Nova. Kauza je účelová a dávno ji vyšetřují české orgány, které nepotřebují pomoc od „evropských byrokratů“, uvedl. „Zase ale mají další bič na Babiše a naši známí profesionální udavači mají zase další místo, kam udávat,“ dodal Babiš.

Případ, který převzali evropští žalobci, se netýká Čapího hnízda - tato kauza zůstává v kompetenci českých žalobců. Policie v květnu dokončila vyšetřování a státnímu zástupci předala návrh na obžalobu Andreje Babiše a také bývalé členky vedení Agrofertu Jany Mayerové.

Úřad evropského žalobce má podle Petra Klementa, který u něj zastupuje Českou republiku, zatím z ČR nahlášeno 45 případů a dvanáct z nich přijal. Podrobnosti o nich neprozradil, ujistil však, že „patří mezi ty nejzávažnější“.

Instituce, která používá zkratku EPPO, funguje od počátku června, zabývat se bude závažnou hospodářskou kriminalitu poškozující finanční zájmy Evropské unie. Pod sebou bude mít zástupce všech zemí Evropské unie vyjma Polska, Maďarska, Irska, Švédska a Dánska. Unijní orgány odhadují, že EU kvůli různým finančním podvodům přišla jen v roce 2019 o zhruba 460 miliard eur, tedy téměř 12 bilionů korun. Prokuratura počítá s tím, že ročně se bude zabývat přibližně 3 tisíci případy.