„My jsme respektovali zrušení adventních trhů, nicméně hledali jsme variantu, jak je zachovat“

Události: Adventní trhy se nekonají, některé stánky ale fungují (zdroj: ČT24)

Kvůli zhoršené epidemické situaci letos vláda v demisi zakázala adventní trhy. Výjimku mají jen vybrané stánky, například se stromky nebo kapry. Některá města ale prodej vánočního zboží umožňují převedením na farmářské trhy, zimní jarmarky či podobné akce. Většina stánků napříč Českem ale zůstává zavřena.

V běžném období by začátkem prosince na pražském Staroměstském náměstí nebylo k hnutí. Nyní je výrazně volnější. Lidé se po něm sice procházejí, je jich ale o poznání méně, než když byly stánky otevřené. Prodejních míst je tam 77. Začátkem příštího týdne už všechny zmizí. „V pondělí odpoledne začneme sundavat veškerou výzdobu, rozmontovávat domky a v úterý by tam měl už být pouze strom,“ řekla mluvčí provozovatele vánočních trhů na Staroměstském náměstí Hana Tietze.

Na Václavském náměstí jsou stánky otevřené a zavírat se nebudou. Už několik let jsou totiž pořádané jako kulturní akce – a na ty se vládní nařízení nevztahuje. „Jsou zde výrobky mentálně postižených dětí i dospělých. Vše je to organizováno v rámci stávajících opatření vlády,“ uvedl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

V Brně je většina stánků zavřená. Otevřít město dovolilo jen několika prodejcům s nepotravinovým zbožím. Například v Jihlavě ale podobnou výjimku nedostali, a na náměstí tak mohou místo nákupů lidé jen bruslit. Tři desítky stánků jsou rozestavěné, ale zavřené. Pomoc trhovcům už nabídli zdejší obchodníci a provozovatelé kaváren. Jejich výrobky nabízí například v kavárně Posezení u Vážky.

Na českobudějovickém náměstí zůstává zavřená téměř stovka adventních stánků, provozovatel po dohodě s městem znovu zprovoznil jen kolotoče a ledové kluziště. Lidé využívají alespoň toho – omezená kapacita pro sto lidí se v sobotu několikrát naplnila.

Náměstí v Českém Těšíně je prázdné – stánky jsou zavřené, vánoční program zrušený. Za vánoční atmosférou to ale lidé mají kousek – jen do zhruba dva kilometry vzdáleného polského Těšína. Čeština je tam slyšet téměř u každého stánku. Na trhy přijeli lidé třeba ze Zlína. „V Čechách není nic otevřeného, takže jsme se šli podívat a nasát vánoční atmosféru,“ řekla návštěvnice Sylva Březíková.

Vojtěch: Vysvětlete to zdravotníkům

Zrušení vánočních trhů vyhlásil kabinet v demisi 25. listopadu, a to na třicet dní. Dokument zakazuje „provozování adventních a vánočních trhů – tedy příležitostných trhů zřízených pro předvánoční období – a prodej na nich; tím není dotčen prodej vánočních stromků, chvojí, jmelí a s nimi souvisejících produktů a ryb a produktů z nich“, píše se v dokumentu. Zároveň se na veřejných místech nesmí pít alkohol, což limituje prodejce svařeného vína a punče.

Z definice opatření ale plyne, že na celoroční nebo farmářské trhy se zákaz nevztahuje, tudíž fungovat mohou. Část provozovatelů pak nařízení obchází tím, že vánoční trhy nazvali jinak. „Je to samozřejmě na odpovědnosti příslušných měst, aby to pak byla také schopna vysvětlit zdravotníkům v jejich nemocnicích, které se potýkají s naplněnými jednotkami intenzivní péče a lůžky s pacienty s covidem, jestli toto je skutečně ten správný přístup,“ reagoval na situaci ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Farmářské trhy nebo jarmark

Onu hru se slovy zvolili například v Olomouci nebo v Mostě – v obou městech stánkaři prodávají. Adventní trhy překřtili na zimní, farmářské, řemeslné nebo na jarmark. Že by tím vládní zákaz obcházeli, si nemyslí.

Olomoucká trhovkyně Milena Hošťálková nechala keramické zvonky, nádobí nebo sošky ve svém stánku poté, co ho před týdnem musela zavřít. Nyní se k němu vrátila – na stejné místo, ale jinou akci – z adventních trhů se stal jarmark. Měla záložní plán – zboží by nabízela na internetu. Neprodala by ale tolik co na trhu. To potvrzuje i perníkář Jan Spilka. Kdyby stánek znovu neotevřel, zboží by zlikvidoval. I tak si ale stěžuje na méně zákazníků. „Je to asi o padesát procent,“ řekl.

S novými podmínkami mohlo v Olomouci z původních 130 stánků otevřít asi osmdesát. Ty zbylé nabízely občerstvení ke konzumaci na místě, a otevřít tak nemohly. V kraji, ve kterém se razantně zhoršuje epidemická situace, jsou jediní, kteří prodávají. „Nepovažujeme úplně za šťastné tímto způsobem uchopit to usnesení vlády,“ sdělila mluvčí tamní krajské hygieny Markéta Koutná.

Zachovat předvánoční tradici se rozhodli i v Mostě. Místo adventních pořádají zimní farmářské trhy. „Já bych to nebral jako obcházení. My jsme respektovali zrušení adventních trhů, nicméně hledali jsme variantu, jak je zachovat,“ okomentoval primátor Jan Paparega (ProMOST).

Variantu podle svých slov našli – trhy bez konzumace jídla a nápojů, s omezeným počtem lidí, kteří prokážou svou bezinfekčnost. V oploceném areálu na to dohlíží strážníci. „Sice se tam některé teplé nápoje prodávají, ale už se nejedná o svařené víno. Takže se dá říct, že opravdu už ta situace odpovídá standardním farmářským trhům,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková. Podobně otevřeli stánkaři v Chomutově. I v Ústeckém kraji je přitom epidemická situace špatná – nemocnice jsou přetížené a pacienty musí převážet do jiných zařízení.