Ministr školství Gazdík bude chtít po vládě 1,75 miliardy na navýšení platů nepedagogů od letošního září

Události ČT: Gazdík požádá vládu o 1,75 miliardy na zvýšení platů nepedagogů (zdroj: ČT24)

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) v Otázkách Václava Moravce řekl, že bude žádat vládu o 1,75 miliardy korun na navýšení platů nepedagogických pracovníků. Více peněz by podle něj měli dostat od září. Naopak nepočítá s tím, že by ještě letos dostali přidáno i pedagogové. Těm by podle Gazdíka měly růst platy od ledna příštího roku. Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) kritizoval nedostatek peněz v resortu. Na školství se podle něj nemá šetřit.

Stávka za zvyšování platů se přiblížila. Některé odborové svazy jsou od čtvrtka ve stávkové pohotovosti. Důvodem je nespokojenost s dosavadními výsledky jednání se zástupci vlády o platech. Jako první vyhlásily stávkovou pohotovost úřednické odbory, po nich pak odbory školské. Ty požadují navýšení platů nepedagogickým pracovníkům od července, a to minimálně o deset procent. 

Učitelům se od letošního ledna zvedl základ platu o dvě procenta. Výdělek nepedagogických pracovníků se ale zmrazil. Premiér Petr Fiala (ODS) nevidí ve stávkové pohotovosti smysl. „Musíme jednat odpovědně, a mít na paměti zájem všech občanů České republiky, tím zájmem je, aby se inflace dál nezvyšovala,“ řekl už dříve premiér. 

Otázky Václava Moravce 12. 6. 2022 (1. část) (zdroj: ČT24)

Ministr školství Gazdík po vyhlášení stávkové pohotovosti odeslal předsedovi školských odborů Františku Dobšíkovi dopis, ve kterém napsal, že zmíněný krok je zbytečný a především účelový. „ V minulém týdnu jsme měli tripartitu, a tam jsme se shodli, a bavíme se o tom s odbory od ledna, že nepedagogičtí pracovníci potřebují zvýšit platy. A já to podporuju,“ řekl Gazdík s tím, že přesnou částku odborům nesdělil. Vládu však chce požádat o 1,75 miliardy na platy nepedagogů od září. 

Vondrák: Na školství se nemá šetřit

Ministr školství ale nedokázal odhadnout, jaké průměrné navýšení platů pro nepedagogické pracovníku bude částka 1,75 miliardy znamenat. „Neumím říct, jestli to bude o patnáct procent (jak požadují odbory). My čelíme masivní inflaci, kterou vidí tato vláda jako jeden z největších problémů. Jakýkoliv krok vlády by neměl výraznějším způsobem posouvat inflaci,“ upozornil.
 

Platy pedagogů
Zdroj: ČT24

Vondrák připomněl, že ANO chtělo v rozpočtu o pět a půl miliardy více pro ministerstvo školství. „Kdybychom těch pět a půl miliardy měli k dispozici, tak tento problém dneska nemáme. Nevidím jako šťastné šetřit na školství,“ uvedl moravskoslezský hejtman. Dodal ale, že situace není jednoduchá. Nepedagogové podle něj potřebují přidat. „Těch 1,75 miliardy by na to mohlo stačit,“ míní. 

Vondrák také uvedl, že v dalším období by už platy ve školství nemusely růst tak rychle jako v minulých letech a peníze by se měly rozdělovat lidem, „kteří si to opravdu zaslouží“. 

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli výdělkům ve středu. Podle Dobšíka se tak školský svaz rozhodl po „dalším bezvýchodném jednání“ se členy vlády. 

Platy nepedagogických pracovníků
Zdroj: ČT24

Značná částka šla podle Gazdíka na jazykové kurzy pro děti uprchlíků

Učitelé si polepšili naposledy od ledna o dvě procenta. Podle údajů ministerstva školství průměrný plat pedagogů činil loni 47 833 korun, letos by se měl dostat na 48 790 korun. Nepedagogičtí pracovníci loni pobírali průměrně 25 898 korun.

Podle Gazdíka největší zátěží pro školství letos představuje příliv ukrajinských školáků. Podle ministra se vláda rozhodla vyčlenit 5,3 miliardy korun na výuku včetně jazykových kurzů a adaptačních skupin. „To by mělo pro tento rok zatím postačit,“ dodal.