Ministr financí se chystá proškrtat daňové slevy. Zaniknout by mohla i ta na manžela či manželku

Události: Ministr financí se chystá proškrtat daňové slevy (zdroj: ČT24)

Vládní koalice pro příští rok plánuje zrušení zhruba desítky daňových výjimek a úlev. Informaci potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Česká televize zjistila, že kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) vážně uvažuje například o zrušení školkovného či o konci daňové slevy na nepracující manželku nebo manžela. Stanjura také při koaličních jednáních navrhl, aby prezident musel nově odvádět ze svého platu sociální a zdravotní pojištění.

Premiér Fiala ohlásil počátkem roku ambici své vlády snížit schodek rozpočtu do příštího roku o 70 miliard korun. Ačkoli kabinet tvrdí, že nechce zvyšovat celkové daňové zatížení a případné zvýšení daní by se mělo týkat především těch spotřebních, ministr financí Stanjura připustil, že se diskutuje také o dani z nemovitosti. Jeho ministerstvo se ale začalo zajímat také o daňové výjimky, tedy různé slevy.

Podle Stanjury chce zrušit deset nebo jedenáct z nich. Podle něj jsou všechny daňové slevy, které by chtěl zrušit, „ze své podstaty nesystémové a komplikují či zatěžují daňový systém“.

Například zrušením školkovného by vláda ve státním rozpočtu ušetřila skoro jednu a půl miliardy ročně. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) sdělila, že koaliční strany o tomto plánu vážně jednají. Důvodem pro takový krok je nejen úspora rozpočtu, ale i fakt, že tuto daňovou slevu kvůli nízkým příjmům často nemohou využít chudší rodiny s dětmi.

„Školkovné míří na nadprůměrně příjmové. To si myslím, že ve chvíli, kdy hledáme každou korunu úspor ve státním rozpočtu, je věcí, o které bychom diskutovat měli,“ uvedl místopředseda dolní komory Jan Skopeček (ODS).

Opoziční strany ANO a SPD však s případným zrušením školkovného nesouhlasí. Podle nich by na zrušení této daňové úlevy doplatily rodiny s dětmi. „Je to naprosto prosociální, prorodinná věc, která podporuje rodiny s dětmi,“ říká o školkovném předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„To je naprosto nepochopitelné, takovýto návrh. Když se podíváme, že meziročně nám klesla porodnost o deset procent, chceme řešit udržitelnost důchodů,“ okomentoval místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Sleva na manžela

Další důležitou daňovou výjimkou, o jejímž zrušení vládní koalice uvažuje, je daňová sleva na nepracující manželku či manžela. Její konec navrhla už loni na podzim Národní ekonomická rada vlády (NERV). Státní rozpočet díky ní vrací rodinám přes čtyři a půl miliardy korun ročně. „Chceme principiálně, aby se věci napravily tak, aby se práce vždy vyplatila,“ prohlásila místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Sleva na manžela nebo manželku je určena rodinám, kde jeden z partnerů nemá příjmy, nebo je má jen malé – pod 68 tisíc korun za rok. Do této sumy se nezapočítávají příjmy, jako je rodičovský příspěvek, dávky v hmotné nouzi, příspěvek na péči nebo vysokoškolské stipendium. Uplatněním této slevy lze na daních za rok ušetřit 24 840 korun. Využít ji mohou manželé nebo registrovaní partneři, kteří žijí ve společné domácnosti.

Slevu na děti chce resort zachovat

Naopak třeba slevu na děti chce ministerstvo financí zachovat. „Základní pilíře, to znamená základní sleva na poplatníka a sleva na děti, zůstanou osvobozeny od daně, stejně tak důchody, nemocenské dávky,“ řekl Stanjura Právu. Definitivní dohodu na seškrtání části daňových výjimek a úlev chce vládní koalice představit do konce dubna. 

Mezi úspornými opatřeními, o kterých se podle ministra financí diskutuje, je omezení státních příspěvků na důchodové připojištění – příspěvek by nemuseli dostávat ti, kdo si odkládají pod 500 korun měsíčně. Ujistil ale, že se to bude týkat jen nových smluv, tedy nikoli těch, kdo si již na důchod spoří.

V úvahu prý připadá i snížení podpory stavebního spoření. „Jednáme o poloviční částce, ale ještě to není definitivně domluveno,“ řekl ministr deníku Právo. Úplné zrušení podpory však podle Stanjury nepřipadá v úvahu, bylo by to podle něj protiústavní.