Ministerstvo bude řešit přesun do pátého stupně pohotovosti, informoval Blatný

Události: Epidemie koronaviru nabírá na síle (zdroj: ČT24)

Experti ministerstva zdravotnictví budou řešit, zda resort kvůli zhoršené epidemické situaci navrhne vládě přísnější opatření odpovídající pátému stupni PES. Aktuální situace mu se 76 body ze sta od pátku odpovídá, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Vládní opatření jsou ale nyní na úrovni čtvrtého stupně s výjimkami. Spolu s metodikou započítávání antigenních testů bude podle ministra ke konci roku posouzeno i riziko jednotlivých aktivit. Mohlo by to vést i ke změně tabulek PES.

Většina regionů je podle protiepidemického systému na pátém stupni. V několika krajích vystoupal rizikový index až na 81 bodů. Nejníže je nadále Praha, kde je rizikové skóre 59 bodů, což odpovídá třetímu stupni. Roste podíl pozitivních testů, ve čtvrtek dosáhl 27,9 procenta. Byl nejvyšší od 14. listopadu.

Na nárůstu indexu PES se podle dat ministerstva zdravotnictví podílel hlavně nárůst reprodukčního čísla, udávajícího rychlost šíření covidu-19. Z hodnoty 1,18 stouplo číslo na 1,22. Varovný je také rostoucí podíl pozitivních testů.

Nových případů covidu-19 bude tento týden podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška průměrně kolem šesti tisíc denně. Za týden průměrný počet vzrostl o 30 procent, příští týden bude ještě vyšší.

Nových případů nákazy bylo ve čtvrtek 7590, asi o 1700 více než před týdnem. Od březnového začátku epidemie covidu-19 v Česku bylo zaznamenáno přes 610 tisíc nakažených, z nichž 10 163 zemřelo. V současnosti nemocí trpí téměř 73 tisíc lidí.

Počet hospitalizovaných s covidem-19 ve čtvrtek mírně klesl na 4617 pacientů, z toho 586 je ve vážném stavu. V dlouhodobějším horizontu je patrné, že v porovnání s předcházejícími deseti dny došlo k mírnému zvýšení počtu hospitalizovaných zhruba o dvě stě osob.

Ke čtvrtku ve vážném stavu leželo zhruba 13 procent všech hospitalizovaných. Volných lůžek na jednotkách ARO a JIP je momentálně asi 23 procent. Plicní ventilace jsou k dispozici zhruba z poloviny. Ještě o něco větší procento pak v případě přístrojů na mimotělní oběh.

Tisková konference ministerstva zdravotnictví k očkování a dostupnosti vakcíny (zdroj: ČT24)

Současně s očekávaným příjmem dalších pacientů s koronavirem do nemocnic pozoruje ministerstvo zdravotnictví vývoj nákazy v řadách zdravotnického personálu. S covidem-19 se jich teď léčí 5 100. To je nejvíc od začátku prosince.

Ve čtvrtek zemřelo 53 lidí s koronavirem, ale údaje o úmrtích ministerstvo zpětně navyšuje. V předchozích dnech se počty zemřelých pohybovaly kolem stovky denně.

Pokračuje dobrovolné testování

Zájem o antigenní testy byl ve čtvrtek menší než v první den. Dobrovolný test na nový typ koronaviru ve čtvrtek podstoupilo 10 587 lidí. Bylo to přibližně o pět tisíc méně než ve středu, kdy se s testováním začalo. Termín si podle Chytré karantény zarezervovalo už 223 500 lidí. Testování zdarma bude podle plánu ministerstva zdravotnictví do 15. ledna.

Ministr Blatný zdůraznil, že lidé, kterým vyjde test pozitivní, musí zůstat v izolaci a vyplnit sebereportování. „Cílem testování je, abychom z dané populace identifikovali zejména osoby, které nemají příznaky a nevědomky rozšiřují infekci mezi ostatními,“ řekl Blatný.

Testování veřejnosti je podle něj způsob, jak znovu otevřít restaurace, které jsou od pátku znovu zavřeny, či jak se vrátit k normálnímu životu ještě předtím, než budou lidé naočkováni proti nemoci covid-19.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je také od pátku možné cestovat na Slovensko právě jen s antigenním testem. Česko plánuje spustit tuto možnost se všemi sousedními státy v polovině ledna.

Vakcína bude už v prosinci

Ministr Blatný v pátek mluvil i o očkování. „Do konce roku se první vakcíny dostanou do všech krajů,“ uvedl. Primárně ale podle něj budou směřovat do Prahy a Brna. V pátek dopoledne Blatný při návštěvě připraveného očkovacího centra Ústřední vojenské nemocnice v Praze řekl, že první dodávka vakcín by do Česka mohla dorazit už 26. prosince.

Například Ústřední vojenská nemocnice v Praze bude schopná očkovat asi tři sta lidí denně, nejdříve to budou zdravotníci. Připraveny má také venkovní vyhřívané kontejnery, kde by mohla být očkována i veřejnost. Podobnou kapacitu přislíbily také Fakultní nemocnice v Motole nebo Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

Brífink k přípravě očkování proti koronaviru (zdroj: ČT24)

„Základní priorita bude proočkování zdravotníků v krizové infrastruktuře. Potom se chceme zaměřit na domovy pro seniory, protože to je místo, které je třeba ochránit naprosto zásadně. To samo o sobě si vyžádá velké množství vakcíny,“ dodal Blatný.

Už v první dodávce by měli dostat očkovací látku i zdravotníci. „Jakmile dojde ke zvýšení počtu dodávaných dávek, což bude v průběhu ledna, tak budou další skupiny upřesňovány,“ upřesnil Blatný.

Ministr také vyvracel některé fámy, které se o očkování síří. V přepočtu na obyvatele například dostane Česká republika více vakcín od firmy Pfizer než Německo. Blatný také vysvětlil, že vývoj vakcíny je jednodušší než vývoj léku a i proto mohla být vyvinuta tak rychle. „Určitě nikdo z nás nechce zpochybnit, že díky vakcínám byly zachráněny miliony životů po celém světě,“ popsal Blatný.

Právě na informování o očkování se má zaměřit kampaň, která začne ještě před Vánocemi. „Je snaha ve spolupráci s Úřadem vlády připravit první video už kolem Vánoc tak, aby to bylo spojeno i s tou vakcinací, protože to považujeme za naprosto zásadní,“ uvedl Blatný. Není podle něj možné tuto kampaň udělat dříve, než bude vakcína schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) a Evropskou komisí.

Velká kampaň za téměř 40 milionů korun má začít v lednu. Za nedostatečnou komunikaci ohledně epidemie nového koronaviru a zejména tématu očkování, kritizovala ministerstvo opozice i někteří odborníci. Kampaň měla podle nich dávno začít a je třeba se zaměřit i na vyvracení dezinformací. Některé reklamní agentury už samy nabídly ministerstvu své nápady na vizuály kampaně.

Od pátku zatím čtvrtý stupeň

Kvůli zhoršené epidemické situaci vláda rozhodla o přechodu ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému. Obnovený je zákaz vycházení mezi 23:00 a 05:00, shromažďovat se může nejvíc šest osob. Hotely musí zavřít pro rekreační účely, restaurace a další stravovací zařízení mohou provozovat jen výdejní okénka nebo rozvoz.

Děti jdou kvůli zhoršené epidemické situaci v pátek naposledy před vánočními svátky do školy. Ministerstvo školství prodloužilo vánoční prázdniny, žáci se do lavic vrátí až 4. ledna. Mateřské a vysoké školy budou v pondělí a úterý fungovat už podle přísnějšího, čtvrtého stupně.

Aktuální stupeň PES a omezení
Zdroj: ČT24

Rizikové skóre protiepidemického systému PES je číslo, které hodnotí vývoj epidemie za poslední dva týdny. Odpovídá mu pět stupňů přísnosti opatření, do nichž jsou zařazené ekonomické, kulturní, sportovní, vzdělávací a další aktivity.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška plošné testování antigenními testy nevyhnutelně změní statistiku a ta se jim bude muset přizpůsobit.

„Antigenní testy vytáhnou z té populace část lidí, kteří by jinak šli na test PCR. A tím se mění skupiny lidí, které jsou testovány PCR. Pozorujeme, že nám narůstá podíl indikovaných praktickými lékaři, nemocnicemi a mimo jiné je to i jeden z důvodů, proč roste pozitivita záchytu, protože tam je větší pravděpodobnost pozitivity,“ vysvětlil Dušek.

Události komentáře: Epidemiolog Smejkal o tom, jak bezpečně trávit Vánoce (zdroj: ČT24)

„Budeme dělat všechno pro to, abychom byli schopni kvalifikovat riziko jednotlivých aktivit. To by mohlo vést i ke změnám v tabulkách. Méně rizikové aktivity by tak mohly být umožněny,“ uvedl ministr Blatný. Současně ale také upozornil, že není nakloněn dalším výjimkám.

Protiepidemické skóre má fungovat tak, že pokud je překročena hranice pro vyšší stupeň, zvažuje ministerstvo zpřísnění po třech dnech, u nižšího stupně po sedmi dnech. Do třetího stupně, který umožnil například otevření obchodů, hotelů či restaurací, se Česko posunulo 3. prosince. Už po několika dnech ale skóre stouplo do čtvrtého stupně. Opatření, která mu odpovídají platí od pátku.

Zahájení zimní sezony

Na horách začíná lyžařská sezona. Z důvodu pandemie koronaviru platí v zimních střediscích přísná bezpečnostní a hygienická opatření. Lyžaři se u vleků a na lanovkách musejí připravit na povinnost mít zakrytá ústa i nos, ve frontách jsou povinné dvoumetrové odstupy. Na horách se není možné pro rekreační účely ubytovat, restauratéři smějí občerstvení prodávat jen přes výdejní okna.

Fungovat mohou půjčovny lyžařského vybavení. V provozu mohou být také lyžařské školy, a to nejvýše pro devět dětí s instruktorem.

Studio ČT v Krkonoších: Na horách začíná lyžarská sezóna (zdroj: ČT24)