Lyžařské areály čekají na upřesnění podmínek otevření. Někde už začali zasněžovat

Studio ČT24: Lyžařské areály se chystají na sezonu (zdroj: ČT24)

Provozovatelé lyžařských areálů v Česku zatím nevědí, za jakých podmínek budou moci otevřít. Někde už začali zasněžovat a upravovat přístupy k vlekům. O nastavení pravidel jednali zástupci ministerských expertních týmů s Národní sportovní agenturou a Asociací horských středisek. Shodli se, že je nutné nastavit především funkční postup, jak organizovat fronty u lanovek. Komplexní pravidla by mohla být známa v příštím týdnu.

Lyžařská střediska se připravují na zimní sezonu. Například v Karlově pod Pradědem v Jeseníkách začali se zasněžováním už v sobotu, kdy teploty klesly pod bod mrazu. Lyžařská sezona by tam měla začít 4. prosince. Sezona bude ale poznamenaná opatřeními souvisejícími s pandemií koronaviru. „My areál připravujeme, jako by se nic nedělo, musíme být nachystaní. Informace o podmínkách otevření zatím nemáme, čekáme na rozhodnutí vlády,“ řekl Libor Petrů ze Ski Areálu Karlov Pod Pradědem. 

Na Kopřivné počítají s tím, že budou muset dohlížet hlavně na dodržování větších rozestupů mezi lidmi, zejména ve frontách na lanovku. „Na sedačce nebude sedět plný počet lidí, protože máme šestisedačku. Pojedou jenom tři lidé. Rozestupy připravujeme tak, abychom mohli jet, ale uvidíme, co bude dál. Přípravu děláme tak, abychom mohli jezdit za jakýchkoliv podmínek,“ řekl Libor Petrů. Na samotné sjezdovce by podle něj problémy nastat neměly. „Stejně drtivá většina lidí, když je zima, má kapuce, helmy a zakrytá ústa,“ podotkl.

Se zasněžováním začali i na Klínovci v Krušných horách. Pokud vydrží chladné počasí a dovolí to vládní opatření, jsou připraveni otevřít začátkem prosince.„Vynaložili jsme hodně peněz na nákup bezpečnostních sítí, abychom vytvořili koridory k turniketům u lanovek a uspořádali rozestupy,“ řekla mluvčí lyžařského areálu Klínovec Hana Hoffmanová.

Samozřejmostí budou i roušky a dezinfekce

„Dezinfikovat budeme určitě turnikety a pokladny, sedačky také, jen si musíme říct, jak často,“ řekl provozovatel Ski areálu Plešivec v Krušných horách Petr Voráček.

Ve ski areálu v Karlově pod Pradědem s největší pravděpodobností posílí i počty zaměstnanců, kteří budou na dodržování pravidel dohlížet. Pomoci by mohli brigádníci. Připravené na sezonu jsou v Jeseníkách už také restaurace. Veškeré jídlo a nápoje budou návštěvníkům nejspíše podávat přes okénko. Lidé mají zájem i o ubytovací kapacity.

V Harrachově v Krkonoších ještě nezasněžují, ale podle náměstka ředitele Sportovního areálu Harrachov Vlastislava Fejkla je po technické a organizační stránce připraven.

„V areálu budou platit obvyklá epidemiologická opatření roušky, rozestupy, dezinfekce. Především u pokladen a při nástupu na lanovku. Sedačky máme otevřené, nezakryté, což je v dané situaci výhodou. Na sedačkách cestují téměř výhradně rodinní příslušníci či osoby blízké, kteří přijeli jedním autem, omezování počtu cestujících zde nedává smysl,“ uvedl Vlastislav Fejkl. V prosinci areál zahájí nový systém on-line prodeje skipasů, což podle něj opět omezí množství nežádoucích kontaktů.

Pro bezproblémové fungování je podle Asociace horských středisek třeba sjednotit pravidla pro lanové dráhy a lyžařské vleky. „Lanové dráhy jsou klasifikované jako hromadná doprava, lyžařské vleky jako provozovna a platí pro ně tedy jiná pravidla. To všechno je potřeba dát do nějakého rozumného celku,“ vysvětlil ředitel Asociace horských středisek Libor Knot. O nových pravidlech se podle předsedy Národní sportovní agentury Milana Hniličky rozhodne do týdne. Poslední slovo bude mít ministerstvo zdravotnictví.