Lídři kandidátek v brněnských komunálních volbách diskutovali o dostupném bydlení pro občany

Předvolební debata z Brna - druhá část (zdroj: ČT24)

Lídři kandidátek v Brně diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o tom, jak zlepšit dostupnost bydlení pro obyvatele města. Své návrhy představili za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.

Průzkum agentury Kantar pro ČT, kterého se účastnilo 1031 respondentů, ukázal, že nedostupnost a ceny bydlení považuje 68 procent obyvatel Brna za zásadní problém. Dalších 24 procent účastníků dotazování to vnímá jako středně velký problém. Šest procent respondentů v nedostupnosti a cenách bydlení problém nevidí, případně jej považují za zanedbatelný. 

René Černý z hnutí ANO 2011 tvrdí, že musí stavět soukromí developeři a musí se stavět i obecní byty. Pro bytová družstva, které může město pomáhat spoluzakládat, je třeba rychle vytipovat vhodné pozemky, dodává. „Městský pozemek se stane podílem v družstvu, a tím pádem se celkově sníží cena nemovitosti,“ vysvětluje Černý.

„Jsme pro, aby se město stalo aktivnějším právě ve výstavbě vlastních nájemních bytů,“ říká Jana Drápalová a přiznává, že jde o dlouhodobý plán. Krátkodobý plán pro nastávající volební období Zelených a Žít Brno s podporou Idealistů je podle ní rekonstrukce aktuálně neobydlených a poškozených obecních bytů, aby se vrátily do bytového fondu.

Hlavní problémy města - nedostupnost a ceny bydlení
Zdroj: ČT24

Lidovci a Starostové (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) navrhují vystavět novou čtvrť v okolí nově připravované tramvajové zastávky Jihlavská. Město si podle lídra kandidátky Petra Hladíka výstavbu může dovolit. „Máme vytipovanou lokalitu, je na takzvané Západní bráně. Půlka toho velkého pozemku je soukromých investorů, půlka je města,“ popsal Hladík.

Tři pilíře dostupného bydlení

„Za nás je důležité jít všemi těmi cestami. Stavět městské byty, abychom udrželi těch patnáct procent na nájemním trhu, momentálně jsme již na čtrnácti procentech,“ zdůrazňuje lídr kandidátky České pirátské strany Marek Lahoda. Oceňuje i projekt Západní brány a zakládání bytových družstev i zásady spolupráce s investory.

Podporu tří pilířů, které by zajistily dostupné bydlení v Brně, vyjádřil i Jiří Oliva, který vede kandidátku ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ. Jedná se o městské byty, družstevní bydlení podle vídeňského modelu. Třetím pilířem je stavba domů soukromými investory s podporou města, upřesnil.

„Jsou to krásné projekty – Brněnská brána, Nová Zbrojovka,“ vyjmenovává lídr kandidátky SPD, TRIKOLORA, MORAVANÉ a NK Tomáš Skřička. „Ale apelujeme na to, aby se vytvořily kvalitní a opravdu fundované dopadové studie, aby se tam dobře bydlelo,“ zdůraznil v debatě.

Tři pilíře bydlení jsou podle Markéty Vaňkové významné i pro koalici SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09. Výhodu družstevního bydlení vidí v tom, že jedním ze zakladatelů je město a dvě městské společnosti. Ty budou podle Vaňkové zárukou pro banky, že za sebou mají majetek a rozpočet. Zjednoduší to podle ní vyjednávání. Zdůraznila i spolupráci se soukromými investory podle daných pravidel.

V Brně vládla v uplynulých čtyřech letech koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD. V opozici byly ANO a SPD. V 55členném zastupitelstvu měli koaliční zastupitelé 33 křesel, opoziční 22. Volby v roce 2018 vyhrálo ANO s 18 zastupiteli. ODS s podporou Svobodných získala 14 křesel, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Do debaty byli představitelé kandidujících subjektů pozváni na základě zveřejněných volebních pravidel České televize.


V letošních volbách do zastupitelstva Brna budou voliči vybírat ze 14 kandidátních listin. Subjekty, které v debatě nemají zastoupení, ČT oslovila s dotazem na tři nejdůležitější programové priority.