Komory parlamentu vybírají pro prezidenta z rekordního počtu návrhů na státní vyznamenání

Události: Návrhy na státní vyznamenání (zdroj: ČT24)

V Poslanecké sněmovně i Senátu je letos celkem 270 návrhů na státní vyznamenání. Poslanci přitom část jmen již vyřadili. Během června by měly obě komory odsouhlasit definitivní seznam, který odešlou prezidentovi Petru Pavlovi.

Už loni hlava státu vyznamenala více oceněných, než bývalo obvyklé. Letos přitom bude vybírat z ještě většího počtu návrhů. Poprvé se jimi v úterý zabýval podvýbor Senátu. Lidé mu je mohli posílat až do konce dubna.

„Těch návrhů je ještě více než loni, je to dokonce více než sto návrhů. Jaký bude přesný počet, uvidíme až poté, co ty návrhy posoudí zpravodajové podvýboru,“ prohlásil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Kompletní seznam by horní komora měla odsouhlasit na své červnové schůzi, Vystrčil ale očekává ještě debatu o některých jménech. „To není tak, že by všechna ta jména byla z mého pohledu bezproblémová,“ zmínil.

Výběr sněmovny

Poslaneckou sněmovnou mezi návrhy prošli váleční veteráni, básník a písničkář Karel Kryl, romský aktivista Čeněk Růžička nebo cyklista Zdeněk Štybar. Celkem podvýbor odsouhlasil 159 jmen. „Se změnou pana prezidenta narostl počet návrhů, kdy lidé jsou ochotni navrhnout některého ze svých blízkých nebo významných osobností,“ myslí si předseda podvýboru pro státní vyznamenání Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Část návrhů poslanci vyřadili. Podporu nezískal třeba ten, podle kterého měl být vyznamenán exprezident Miloš Zeman. Někteří poslanci tak očekávají ještě debatu na plénu. „Mě třeba mrzí, že podvýborem pro státní vyznamenání neprošel spisovatel (Milan) Kundera,“ řekla členka podvýboru Alena Schillerová (ANO).

Dolní i horní komora nakonec návrhy pošlou prezidentovi. Ten si z nich může vybrat nebo i přidat vlastní. Naposledy ocenil více než šest desítek lidí.