Koaliční poslanci chtějí kvůli obstrukcím opozice měnit jednací řád sněmovny

Události: Změna jednacího řádu sněmovny (zdroj: ČT24)

Vládní poslanci plánují ve sněmovně omezit přednostní práva a věnovat více času na konečné schvalování zákonů. Koalice tvrdí, že těmito návrhy reaguje na obstrukce, které jednání dolní komory provázejí. Opozice má ke snahám vladních kolegů výhrady.

Koalice počítá se změnami právě pro úvodní část schůze, kdy se řeší program. Například během schůze minulý týden v úterý jenom debatování o programu a jeho schvalování trvalo více než tři a půl hodiny. Nové návrhy tak zahrnují i časové omezení přednostních práv, což se ale opozici nelíbí. 

Předsedové stran a klubů by měli vystoupení nově omezené třiceti minutami. „Opakovaně by se přihlašovali. Ale v případě, že by docházelo k nadužívání v rámci obstrukcí, vystupování by se omezilo na dvakrát třicet minut,“ doplňuje návrh místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). 

obrázek
Zdroj: ČT24

Řadoví poslanci by podle nového návrhu měli pětiminutový limit na projev. Tak je to nyní během dalších dnů schůze. Naposledy ale i navzdory tomu debata trvala dlouho, v pátek přihlášky podaly skoro čtyři desítky lidí. Podle návrhu by nově v dalších dnech schůze mohli vystupovat s přednesením změn jen šéfové klubů.

„Dnes je možné strávit celý jednací den tím, že se nedostaneme k věci samé, ale jenom diskutujeme, co by se mohlo projednávat,“ kritizuje současnou praxi předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Podle poslankyně vládní ODS Evy Decroix je cílem návrhu najít hranice parlamentního projevu.

Opozice to ale vnímá zcela jinak. „Podle nás se jedná o politizaci jednacího řádu. Je tady nějaká historie, nějaká tradice a my odmítáme, aby bylo poslancům ubíráno právo se vyjadřovat,“ kritizuje návrh předseda sněmovního kontrolního výboru Radovan Vích (SPD).  

obrázek
Zdroj: ČT24

Kratší interpelace a rozšíření doby na schvalování zákonů

Koalice navrhuje i změnu interpelací. Nově by mohly být ráno a vždy na tři určené ministry. Koalice si od toho slibuje větší účast na jednáních a atraktivitu diskuze.

Rozšířit by se mohla i doba na finální schvalování zákonů. Pracovní skupina se má nad návrhy sejít do konce února. 

obrázek
Zdroj: ČT24

„Jsem schopen podpořit nějakou konsenzuální novelu, kde se dohodneme všichni. Ale omezovat takto přednostní práva, to si snad nedovolil nikdo, to je přehnané,“ ohradil se proti případným změnám předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO). 

Už teď proto někteří opoziční politici naznačují, že předmětem obstrukcí by se mohly stát i změny, které právě obstrukcím mají zamezit.